След години на силен растеж за енергийния сектор на Румъния,

...
След години на силен растеж за енергийния сектор на Румъния,
Коментари Харесай

Даниел Апостол : „Дисбалансът на пазара на газ е причинен от двойните стандарти, прилагани от румънската държава“


След години на мощен напредък за енергийния бранш на Румъния, предприятията в промишлеността през 2019 година са изправени пред огромни провокации, основно заради значителните регулаторни промени, въведени в последно време, в това число 2% налог върху оборота, таван на цените на газа и други Индустриалните водачи, професионалните организации и членовете на регулаторните институции се срещнаха на конференцията на Business Review`s Energy in Focus, с цел да приказват за първите резултати, които последните законодателни промени имат върху локалния бизнес, на капиталовите и бизнес проекти, на пазарната конструкция и на бъдещето на румънския енергиен бранш.

Дискусията във втория панел на конференцията бе съсредоточена върху съставния елемент „ Нефт и газ “ в енергийната индустрия на Румъния, като участниците обсъждаха въздействието на незабавната разпоредба 114 от момента на приемането й при започване на годината, по какъв начин би трябвало да контролира бранша, с цел да бъде по-ефективен и работлив и за какво Румъния бележи нарастване на вноса на газ през последния интервал. Даниел Апостол, шеф по външните връзки във Федерацията на работодателите на петрол и газ (FPPG), съобщи, че най-важният въпрос, обвързван с нефтената и газовата промишленост в Румъния, е „ за какво има тъмни облаци над промишлеността? “

„ Пазарът се насочва към либерализация, само че към момента не е функционален. За да реализира баланс, не се нуждае от свръхрегулация. Смяташе се, че SUG 114 /спешната разпоредба 114 е ориентирана към отбрана на уязвимите консуматори, само че с удобен резултат за огромен брой консуматори. Е, отбраната, която беше обещана, не пристигна вследствие на наредбата “, изясни Апостол. Той добави, че обективен баланс на пазара на газ се реализира посредством тъждество сред производителите, потребителите и страната. „ Дисбалансът на пазара на газ идва от двойните стандарти, прилагани от румънската страна. От една страна, тя регистрира хонорари и налози на цена, която не е избрана в Румъния, а отвън нея, само че постанова продажна цена, друга от тази, която употребява за пресмятане на налози “, аргументира се той. Апостол добави, че макар че страната е лимитирала индустриалните цени за компании, като твърди, че това се прави, с цел да се защитят потребителите, факт е, че потребителите заплащат същите цени. „ През шестте месеца след прекосяването към разпоредба 114, през август следим по-голям импорт и изгоди за доставчиците “, сподели той. Той сложи под въпрос смисъла на термина „ уязвими консуматори “.

„ На процедура половината от страната се преглежда като уязвими консуматори, което не е вярно. За да им помогнем, не би трябвало да имаме финансова помощ, а успеваемост на потреблението. Да не забравяме, че единствено 30 % от потребителите в Румъния са свързани с доставките на природен газ, най-много в градските региони. Останалите употребяват въглища и дърва, а цените за тях порастват “, изясни той. Заключенията от изследване, което проучва резултатите от OUG 114 приказват, е са провокирани изкривявания както за пазара, по този начин и за потребителите. Тъй като добивните компании имат лимитирана цена, самият рандеман беше стеснен, а вносът явно се усилва. Ако законодателството се промени, тъмните облаци ще изчезнат за 18 месеца, което значи доста бързо “, сподели той. Марк Уогли, член на Управителния комитет на Румънската асоциация фирмите за изследване и рандеман на нефт (ROPEPCA), съобщи, че ROPEPCA, която съставлява оншорни и офшорни компании, чака закон за нефта от 2009-2010 година, с цел да поддържа вложенията в нови области.

„ Ако бях държавен консултант, бих споделил на политиците, че през последните 4-5 години държавното управление не е било благосклонно към вложителите. Това беше интервал на доста законодателни промени, които имаха негативни последствия за промишлеността и това би трябвало да се промени “, сподели Уогли.

Той уточни, че Румъния би трябвало да се научи да употребява по-добре естествените си запаси: „ Бог благослови Румъния с доста запаси, просто би трябвало да създадете рамка, с цел да ги употребявате. “ По отношение на незабавната разпоредба 114, той означи: „ Имаше нулева връзка с промишлеността за разпоредба 114, нямахме визия какво идва. Deloitte предвижда тъкмо, че семействата няма да бъдат предпазени от закона, както и че средствата за вложения ще бъдат доста понижени, и видяхме това, за някои компании те понижиха до нула. Той добави, че промишлеността е високорискова по природа и че не е извънредно да се поемат опасности, с цел да се прави бизнес. „ Но когато държавното управление промени закона и възнаграждението не е толкоз високо колкото риска, има проблем. Запомнете: капиталът има колела. Разван Николеску, сътрудник на Deloitte Romania, добави, че Румъния се оправя доста по-добре от съседите си във връзка с енергийната си система, в това число възобновими източници, които съставляват към 25 % от потреблението на страната в съпоставяне единствено с 14 % в Унгария. „ Това е резултат от големи старания, несъмнено, към 20 милиарда евро поддръжка, която беше платена от потребителите. “

„ Румъния най-вероятно ще се ангажира с краен период за преустановяване на добива на въглища. Ще забележим конкуренция сред възобновимата сила и природния газ за покриване на потреблението, оставено от въглища, към което ще се добави и нуклеарното произвеждане “, съобщи Николеску.

Anca Alexe, business-review.eu

Преводът е публикувн в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР