След години борба за живот Димитър Костов от Смолян получи

...
След години борба за живот Димитър Костов от Смолян получи
Коментари Харесай

Сърце с изтекъл срок на годност: Първия мъж у нас, получил изкуствения орган, има шанс за операция в САЩ

След години битка за живот Димитър Костов от Смолян получи утвърждение за сърдечна трансплантация в Съединени американски щати. 45-годишният мъж е първият българин, на който беше сложено изкуствено сърце със средства напълно обезпечени от страната. 

Димитър Костов страда от дилатативна кардиомиопатия. Живее с изкуственото сърце от 6 години, което към този момент е с изминал период на валидност.

Снимка: bTV

„ Страхът си е всекидневие. Тази машина след толкоз дълъг престой в мен, непрестанно си дава някакви аларми “, споделя Митко.

След прегледи при експерти, диалози с специалисти и институции Димитър Костов открива, че може да получи трансплантация на ново сърце в болница в Сан Диего. От лечебното заведение удостоверяват, че могат да направя процедурата, а в средата на април здравната каса у нас отпуска и парите за интервенцията в Съединените щати.

Снимка: bTV

„ Така ми го е постлала ориста - да гледаш напред, да вярваш в чудеса. Аз не имах вяра, че ще се случи това “, изяснява мъжът.

Престоят в болничното заведение в Сан Диего ще бъде към година и половина, като нужните средства за  това са около120 000 $, които са непостижими за фамилията му. През цялото време до Димитър е и юрист Екатерина Станчева, която му оказва помощ в борбата за ново сърце.

„ Няма по какъв начин да се оправим с обезпечаването на средствата, които ще бъдат нужни за наложителния превоз на Митко в Сан Диего. Това е обвързвано с заплащането на хотели, обезпечаване на компаньон, който ще е с него и обезпечава превозът му за прегледи и рехабилитация в самата болница. Ние сме постигнали толкоз доста. Имаме една дребна крачка, с цел да изпълним неговата фантазия, да помогнем той да продължи живота си “, сподели адв. Екатерина Станчева.

„ Тежко е, нека има шанс със Сан Диего, да има ново сърце и да поживее. Единственият наследник, другият си отиде “, изясни Благородна Костова, майка Митко.

Снимка: bTV

Докато чака пътуването за Сан Диего, Митко има проекти за план, който е нарекъл „ Сан Диего Бългериан хоуп “.

„ Защото там хората не отиват на екскурзия, не отиват на ваучър, а да получат късмет, да получат вяра. Не съм единственият, който има потребност от трансплантация на сърце “, споделя мъжът.

По данни на Министерството на здравеопазването 33-ма българи чакат за трансплантация на сърце.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР