След гласуването Минчев получи ръкопляскания от цялата пленарна зала.Той отправи

...
След гласуването Минчев получи ръкопляскания от цялата пленарна зала.Той отправи
Коментари Харесай

Парламентът отстрани председателя си. Опозицията и ИТН свалиха Никола Минчев

След гласуването Минчев получи ръкопляскания от цялата пленарна зала.

Той насочи прочувствено обръщение към депутатите.

„Всички знаят, че същинското съображение да се желае моята оставка е същото, което стои и зад вота на съмнение другата седмица – в пленарната зала има ново болшинство. Аз влязох в политиката и в Народното събрание с готовност за смяна на един модел, който властваше в този миг.

Новооформящото се болшинство в Народното събрание освен не носи смяна, а твърдо ще запази този модел. В подобен парламент може би даже е по-добре аз да не бъда ръководителят. Защото се оказа, че тези, които щяха да изчегъртват, в този момент желаят да изчегъртат мен.“

Премиерът Кирил Петков взе думата и се обърна към всички в пленарната зала.

„Искам да ви успокоя – когато започнахме със служебния кабинет, ние осветихме огромните схеми, свързани с Българската банка за развиване, когато спечелихме изборите, имахме съдружен сътрудник, който е доста подвластен, само че пътят е един – смяната идва и малко по малко България ще бъде друга.“

Депутатът Крим Зарков от Българска социалистическа партия изясни за какво Минчев е значим за парламентарната народна власт.

„Мисля, че за господин Минчев това не е краят. Това е началото в политиката. И се надявам повече хора като него да виждаме измежду нас, и на открито, и в залата.“

Към 15 часа се организираше председателски съвет.

Как се стигна дотук?

В сряда сред парламентарния началник и опозицията избухна скандал в пленарната зала. Това се случи по време на чуването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от Има Такъв Народ, поради проблемите в държавната политика по отношение на Северна Македония.

Опозицията настояваше чуването да се организира при закрити врата, защото първият ни посланик се канеше да показа класифицирана информация пред депутатите. Управляващите обаче отхвърлиха. Това даде съображение на съперниците им да настояват, че прикриват „националното предателство“ на премиера Кирил Петков.

През цялото време Минчев настойчиво отблъсваше непрекъснатите претенции на опозицията да закрие съвещанието за медиите и публиката. Завихри се дълга препирня, кулминационната точка на която беше заканата на Има Такъв Народ да изиска оставката на ръководителя на Народното събрание.

Хората на Слави Трифонов извършиха опасността си и малко по-късно оповестиха, че предизвикват подписка. За такова искане е нужна поддръжката на най-малко една трета от депутатите, т.е. 80 индивида. А парламентаристите от Има Такъв Народ, след разцеплението си, са едвам 20 души.

Към тях обаче се причислиха още 100 от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „Възраждане“. Така те застанаха зад настояването за предварително освобождение от поста на Никола Минчев като ръководител на Народното събрание.

Сега следва другите парламентарни сили да предлагат претенденти за нов ръководител на Народното събрание, както и разискване на кандидатурите им. А за поста още веднъж се спряга името на някогашния парламентарен началник от Има Такъв Народ Ива Митева, която бе на поста в предходните два Народното събрание.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР