След гибелта в четвъртък на 33 турски военни в Сирия

...
След гибелта в четвъртък на 33 турски военни в Сирия
Коментари Харесай

Турция и Русия пак са пред санкции, ударът може да е по турския летен сезон

След гибелта в четвъртък на 33 турски военни в Сирия още веднъж пораства напрежението сред Турция и Русия и съгласно анализаторите от групата IHS Global Insight то е доста евентуално да докара до стопански наказания сред двете страни и най-много до прекъсване за следващ път на съветските туристи, искащи да почиват по турските курорти това лято.

Засега Анкара и следените от държавното управление медии премълчават детайлности от нападението по турски боен ескорт в провинция Идлиб, сочещи, че той е дело на съветски самолети. Целта евентуално е да не се насочва непосредствено предизвикателство към Москва в опит да президентът Реджеп Тайип Ердоган да договаря с Владимир Путин за ново статукво в Северозападна Сирия.

Двамата разговаряха в петък и известията да резултата са спорни - съгласно Анкара ще има среща на 5-6 март, съгласно Москва има единодушие да се договаря за възможна среща в съветската столица. В събота Ердоган сподели в Истанбул, че е споделил на Путин да се отмести в Сирия и да остави Турция " да свърши нужното " с управляващите в Дамаск. " Влязохме там, тъй като ни предложения народът на Сирия. Нямаме желание да с итръгваме преди хората от Сирия да кажаг " ОК, работата е приклячена ", добави турският президент.

Външният министър Мевлют Чавушоглу изиска Съединени американски щати да оказват помощ на страната с изпращане на батареи от ракети " Пейтриът ", които на процедура да открият зона, неразрешена за полети по границата със Сирия. Кели Крафт, постояният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, съобщи на съвещание на Съвета за сигурност, че Русия би трябвало " неотложно да приземи " военните си самолети в Сирия, а всички сирийски войски и съветските им съдружници са се отдръпват на разграничителните линии, контрактувани през 2018 година ". Представител на Държавния департамент сподели в петък, че Вашингтон незабавно обмисля да помогне на Анкара с информация и съоръжение, само че не и пренасяне на американски бойни елементи.

Русия отхвърля да носи отговорност за последния случай и твърди, че сирийската авиация е атакувала джихадисти от групировката Хаят Тахрир ал Шам. Но от детайлности за удара се схваща, че постройките, в които са се прикрили след първата офанзива турските военни, са бомбардирани с съветски бомби с лазерно ориентиране (KAB-1500L), а такива в Сирия могат да носят само съветски Су-34.

Изданието Al-Monitor твърди, базирайки се на лични източници, че са взели участие два сирийски Су-22 и два съветски Су-34, като ранените са към 60, от които 16 - тежко, а на турски хебикоптери не е било разрешено да влязат и да ги изтеглят. Авторът Метин Гюрчан цитира даже непотвърдени събщения за действителни жертви в границите на 50-55 души.
Дори това да не се удостовери, 27 февруари остава доста тъмен ден за турската войска в Сирия, а сирийската войска с съветска въздушна поддръжка продължи и в събота интервенциите си в Идлиб. Това резервира мног овисока възможност за още произшествия сред Русия и Турция.
Спред IHS Global Insight ударът от четвъртък не е бил инцидентен и Русия е желала да спре турска интервенция против сирийските елементи, демонстрираща с изключение на всичко друго и способността на Анкара да работи, макар че руснаците управляват небето в региона. Новото изостряне на ситуацията се чака да стартира през днешния ден, защото Ердоган даде на Дамаск период до 1 март да се отдръпна на линиите от 2018 година

Анализториет на групата споделят, че даже има заплаха да се стреля по съветски самолети - и даже да бъде свален някой от тях - с портативни зенитни ракети, защото и съветската, и сирийската авиация изключват транспондерите си и не може да се разграничи кой Су е сирийски и кой - съветски.

Ако ситуцията излезе отвън надзор, и Турция, и Русия са способни да си нанесат вреди в Сирия и точно този капацитет ще работят сдържащо на армиите на двете страни. Путин може да остави сирийците да нападат 11-те контролни поста на Турция, а Анкара да затвори Проливите за съветски кораби - това е разрешено от Конвенцията от Монтрьо, когато турската страна реши, че има сериозен риск от експлоадиране на война против нея. Без свободно прекосяване от Черно в Средиземно море на Мсква ще ѝ бъде мъчно да поддържа една по-активна интервенция в Сирия.

Но Путин може да нанесе съществени стопански загуби на Турция като още веднъж забрани турски импорт и е доста евентуално да подреди да не се пътува от руснаци на отмора по турските курорти за лято-2020, споделят от IHS Global Insight. Турция също ще отвърне с контрасанкции.

Ескалация на напрежението може да накара националистите от обединението на Ердоган непосредствено да обвинят Русия за нападението и да провокират директна борба с Москва. Президентът може и да не успее да запази обединението при такива условия, а това усилва вероятността от предварителни избори в Турция.
Ердоган няма доста положителни варианти за излизане от обстановката и един от компромисите, които може да бъде контрактуван е сирийската войска да се отдръпна, само че Турция да обещае удари по джихадистки позиции в Идлиб. Това обаче значи увеличена опаснаст от тероризъм в самата Турция.
След по-малко от седмица е допустимо да намалее вероятността за сбъдване на тези сюжети, в случай че американски батареи " Пейтриът " и въздушни патрули на Съединени американски щати опграницата респектират руснаците и сирийците и ги принудят да договарят, а Путин и Ердотан се спогодят за ново статукво и даже за взаимно наблюдаване на части от стратегическите сирийски автомагистрали М4 и М5, поради контрола върху които и стартира преди седмици цялата рецесия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР