След Гърция, и Франция е на път да забрани със

...
След Гърция, и Франция е на път да забрани със
Коментари Харесай

Без смартфони в училище?

След Гърция, и Франция е на път да забрани със закон носенето на смарт телефони в учебно заведение. От септември ще се санкционира всеки възпитаник, който наруши възбраната. Готови ли са и българските учебни заведения да последват този образец?

Все повече деца в най-крехка възраст разполагат с персонални мобилни телефони. В развитите страни данните са стряскащи – 9 от 10 деца имат смарт телефон или таблет.

И у нас – 97 % от българчетата употребяват интернет през мобилните си телефони, по няколко часа дневно, а и учебните заведения им дават тази опция, тъй като съвсем половината от тях разполагат с безвъзмездна wi fi връзка.

Дo края на годината всички 2400 учебни заведения ще оферират тази услуга, за която кабинетът ще отпусне 11 милиона лв..

Ани Павлова е ученичка в 11 клас. Има смарт телефон от 5 години. Случвало се е да го употребява и по време на час.

„ Когато учителят не може да ни притегли вниманието, просто всички прибягваме към смарт телефоните си, тъй като ни е скучно и желаеме нещо да се разсеем”, споделя Ани.

Тя не си показва всекидневието без телефон и съгласно нея сходна възбрана като тази в Гърция и Франция ще бъде прекомерно последна.

„ Не ми се коства редно. Трябва да се чуваме с близки и с познати, да им споделяме къде сме, какво правим”, счита момичето.

Родителите също не поддържат сходна последна мярка.

„ Важно е децата да имат телефоните в тях и когато усетят, че имат потребност, да могат да си послужат с тях, да се обадят на родителите си. Естествено, звънене по време на час е безусловно неприемливо. Те би трябвало да знаят по кое време е редно да употребяват телефоните”, съобщи Антоанета Василева от Асоциация " Родители ".

В столичното 119-о учебно заведение към този момент 5-а година взимат телефоните на дребните възпитаници при започване на часа и ги слагат в специфични кутии.

За огромните възпитаници обаче смарт телефоните са разрешени, само че с просветителна цел.

„ Когато учителят има за цел избрана просветителна игра, при която може да се употребява телефона, употребяваме телефона. Бъдещето на всички ни е в цифровото пространство. Поколението в учебно заведение без телефон не може да живее. Тази възбрана значи разграничаване на поколенията”, разяснява Диан Стаматов, шеф на 119-о Су " Акад. Михаил Арнаудов ".

У нас от 3 години законът не разрешава само да се приказва по телефона по време на урок.

" Ние, преди Франция и Гърция, сме забранили използването на телефони в час, само че в същото време вървим към това децата да познават другите устройства и да ги употребяват ", сподели Евгения Костадинова, специалист в МОН.

След като безплатният интернет стане факт в учебните заведения, министерството ще ограничи използването му единствено до уеб сайтове с просветителна цел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР