След фурора на Бургаските музикални празници Емил Чакъров" 2017 операта

...
След фурора на Бургаските музикални празници Емил Чакъров" 2017 операта
Коментари Харесай

Поставят Самсон и Далила“ в оригинален солистичен състав в Бургас

След фурора на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " 2017 операта на Камий Сен-Санс " Самсон и Далила " ще бъде сложена на сцената на Държавна опера - Бургас в истинския си солистичен състав. Във вторник вечер, 27 ноември, в ролята на Самсон ще се превъплъти Даниел Дамянов, а като Далила се завръща Андреана Николова. Диригент на оркестъра ще бъде британецът Крис МакКракън.

Непоставяната до това лято на бургаска сцена творба провокира възторг с авангардно постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на Александър Текелиев провокираха бурни дебати в оперните среди, като надделяваха възторжените мнения.

Мецосопраното Андреана Николова е считана за едно от явленията на оперната сцена поради своя хубав и богат глас. Прави усещане още като студентка в Музикалната академия. Дебютът й е в ролята на Улрика от операта " Бал с маски ". Следват централните мецосопранови партии - Еболи в " Дон Карлос ", Амнерис в " Аида ", Азучена в " Трубадур ", Фенена в " Набуко ", Мадалена в " Риголето ", Кармен в едноименната опера, Ромео в " Капулети и Монтеки " и други Специализира в културния институт " Борис Христов " при Мирела Парутто.

Участва в майсторските класове на Гена Димитрова, Ана Томова - Синтова, Илеана Котрубас, Бернд Вайкл. Стипендиант на австрийската фондация " Музиктеатър ". Отличена е в редица национални състезания - първа премия в " Гена Димитрова ", втора премия в " Светослав Обретенов ", втора премия в " Парашкев Хаджиев ", както и в интернационалните състезания - първа премия в " Пълдин ", първа премия и премия на рецензията във " Феручо Талявини " (Австрия), трета премия в " Ирис Адами Корадети " (Италия), трета премия в " Борис Христов ", премия на публиката, премия на Софийска опера.

Даниел Дамянов е солист на Софийска опера и балет, където извършва централния теноров репертоар. Чест посетител е във всички оперни театри в България, както и в доста театри в Европа. Умението му да се превъплъщава актьорски и вокално в пресъздавания от него воин го трансформира в скъп от режисьори и диригенти актьор. Изпълненията му на ортодоксална и кантатно-ораториална музика се отличават с експресивност и дълбочина. Безупречната му вокална техника и богатите темброви характерности на гласа му са повода за триумфа му в функциите на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грио, Манрико, Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Алваро, Дон Карло, Калаф, Полион, Форесто и други.

Дълги години на диригента Крис МакКракън е била поверена подготовката на артистите в Кралската опера " Ковънт Гардън ". Завършил пиано и цигулка в музикалното учебно заведение " Чедъм " в Манчестър, той продължава образованието си в " Тринити Колидж " в Кеймбридж и в Кралския северен музикален лицей. Продължава като корепетитор в Националната студия за опера и диригентство под управлението на Емануел Сифърт. Като диригент натрупва забележителен оперен репертоар в Шотландската и в Лайпцигската опера. Немалка част от симфоничния му репертоар е изпълнен, дирижирайки Симфоничния оркестър на " Ермитажа " в Санкт Петербург. Познат на българската аудитория от спектаклите си с филхармониите на Русе и Пазарджик, както и с оркестрите на оперите на Бургас и Стара Загора.

Интересното в подготовката на бургаската режисура на " Самсон и Далила " са необикновените декори и костюми. Сценографът Каталин Арборе приготвя три костюма за Далила, които солистката Андреана Николова сменя по време на представлението. Всеки един от костюмите е шит безусловно върху певицата - не е употребен манекен, а съединяването на платовете е осъществявано, като тъканите са полагани върху тялото й. Така Арборе получава безусловно точни костюми, предопределени само за Николова.

Тази година оперният свят отбелязва 140 години от основаването на " Самсон и Далила " - третата опера на Сен-Санс. Той избира библейския сюжет за битката за независимост на юдеите с филистимяните и за нечовешката мощ на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден от обичаната си Далила. Премиерата е била в немския град Ваймар, дирижирана на премиерата от самия Ференц Лист. Причината точно там да се състои първото зрелище е, че френската Гранд Опера посреща враждебно предлагането на композитора, който даже се отхвърля да довърши творбата си. Публиката в Германия обаче посреща операта с интерес. В родната на композитора Франция творбата е изпълнена едвам тринадесет години по-късно, и то не в Париж, а в Руан. Сен-Санс посвещава творбата си на фамозната певица Полин Виардо-Гарсия, която обаче в никакъв случай не извършва партията на Далила заради напредналата си възраст сега, в който операта е сложена.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР