След фатално забавяне на екипа на Димитър Илиев, два законопроекта

...
След фатално забавяне на екипа на Димитър Илиев, два законопроекта
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене законопроекти за доброволчеството

След съдбовно закъснение на екипа на Димитър Илиев, два законопроекта за доброволчеството минаха на първо четене в Народното събрание. Законът беше част от управническата стратегия на некоалицията, само че след отсрочване до последно по този начин и не бяха импортирани от остарялото управление на ММС.

Два законопроекта за доброволчеството получиха зелена светлина на първо четене в Народното събрание. Единият е направен от Красен Кралев, Галя Василева и Георг Георгиев от ГЕРБ. Вторият е предложение на Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.

„ Апелирам да дадем късмет и да подкрепим двата законопроекта, тъй като по този закон се работи повече от 10 години. По една или друга причина не се откри време да се организира един същински спор по тематиката. “ Това съобщи от парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашни състезателен министър Красен Кралев.

Той акцентира, че депутатите, които са част от Комисията по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта знаят какъв огромен толеранс е бил даден на някогашния състезателен министър Димитър Илиев и екипа му, месец след месец, с цел да дадат своите оферти, което по този начин и не се е случило.

„ Което  показателно каква е експертизата през последните месеци в това министерство и по какъв начин се е работило. Въпреки всичко през днешния ден ви приканвам да дадем късмет на двата законопроекта, сред първо и второ четене да се създадат нужните корекции, които да са настоящи, да изработим един план, който да обслужва бранша, тъй като повече от 10 години този развой продължава “, съобщи още зам.-председателят на спортната комисия към Народното събрание Красен Кралев.

В зала още стана ясно, че законопроектите не са минали през комисии, тъй като е било ангажимент на Министерството на младежта и спорта, както и на някогашния министър Димитър Илиев да ги внесе до декември предходната година, само че това по този начин и не се случи. Законопроектът за доброволчеството беше част от наложителната законодателна стратегия на некоалицията.  

Законопроектът има за цел да уреди публичните връзки, свързани с проведено осъществяване на доброволческа активност. Като правила на доброволческата активност са записани: правда, свободен избор, безвъзмездност, персонална отговорност и равнопоставеност. Също доста значимо, което е записано е уреждането на доброволческата активност в страната, като е записано: Държавата подкрепя и предизвиква доброволческите действия посредством данъчни, финансови, стопански и други облекчения и тласъци, избрани в съответните специфични закони. Държавата и общините ще предизвикват и проведената доброволческа активност, посредством включването й в национални и общински стратегии и планове, в границите на бюджетите на съответните институции.

В Законопроектът също по този начин за първи път се уреждат правата и отговорностите на доброволците, техните разноски, правото на застраховка, както и типовете доброволчество. Не по-малко значимо е, че ще се сформира и указател на доброволците, където ще се вписват данните на доброволеца, мероприятието, в което е ангажиран, мястото на активност, което ще се прави, периода за неговото осъществяване, като това ще се води за всеки един доброволец в регистъра.

Законопроектът се предлага предвид на нуждата от контролиране на публичните връзки в областта на проведеното осъществяване на доброволческата активност. Той цели ясно да се дефинира и подтиква доброволческата активност, като чрез този общ закон се показва държавната воля, посредством която се регистрира значимостта на доброволческата активност като демонстрация на гражданско присъединяване. Също по този начин нуждата от основаването на регулации на доброволчеството се обуславя от съществуването на трайно открити публични връзки, свързани с реализирането на доброволчество във всички сфери на публичния живот. Така на процедура ще се даде легална формулировка на „ доброволческата организация “, „ доброволческата активност “ и „ доброволец “. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР