След ескалацията на напрежението, породено от двете случки на бул.Витоша,

...
След ескалацията на напрежението, породено от двете случки на бул.Витоша,
Коментари Харесай

Оазис или разграден двор: В София е все по-осезаемо присъствието на неинтегрирани араби и африканци


След ескалацията на напрежението, подбудено от двете случки на бул. ”Витоша ”, в които бяха намесени мигранти и задгранични жители, както и третата – от „ Овча купел ” до бежанския център, най-сетне, след дни безмълвие и криене, кметът на София Васил Терзиев благоволи да се покаже и да се изцепи, че София е оазис и една от най-сигурните столици в Европа. Думите му бяха изречени в опит да убеди представители на браншови организации на заведенията, които упорстват за повече патрули в централната туристическа част на града, които да подсигуряват сигурността на хората, тъй като държанието на мигрантите е притеснително. " Те викат, крещят, бутат се. Когато са групи от 15-20 индивида, даже нищо да не вършат, наподобяват заплашително ”, акцентира очевидното за всички ни ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

За разлика от прекомерно приповдигнатите и нереалистични думи на Терзиев, зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев беше безапелационен, че София се трансформира в разграден двор, а през това време кметът се крие и мълчи, разхожда се наляво и надясно по задгранични командировки, въпреки по закон точно той да дава отговор за сигурността в столицата и сега това да е целта.
„ Овча купел ”
От години жителите в квартала алармират, че са подложени на систематичен и непрекъснато увеличаващ се тормоз от намиращия се там бежански център. Жени се опасяват да се прибират по мрачно, а даже и денем, наличието на тумби от друговерци, които подвикват обидни думи и ги тормозят, в допълнение утежнява ситуацията. В региона към този момент има и няколко случая на изнасилени млади дами през годините, а по думите на живущите, се прикриват още други, а и никой изобщо не води статистика за по-дребните закононарушения на мигрантите.

По думите на хората – непрекъснато алармират Министерство на вътрешните работи за засиленото наличие и притеснително държание на мигрантите, само че нищо не се е трансформирало, а ситуацията към този момент излиза от надзор.

Поради тази причина, след последния случай там, когато група млади мъже тичаха по улиците в региона, размахвайки железни тръби и бухалки под погледите на потресените локални, във вторник се организира и всеобщ митинг, на който живущите за следващ път желаеха засилена защита към центъра, до момента в който не бъде изпълнено и главното им искане – премахването му от „ Овча купел ”.

Но също както Терзиев, по този начин и районният кмет на „ Овча купел ” Ангел Стефанов, е абдикирал от отговорностите си. Той не се появи на митинга, а едвам 4 дни след случая благоволи да разяснява на профила си във Facebook, че „ ситуацията към бежанския център сега е спокойна ”, както и че бил инициирал среща с управлението на Държавна организация за бежанците (ДАБ) и представители на Столична дирекция на вътрешните работи и  6-то районно управление (на МВР).

А Виктор Иванов, шеф отдел в центъра, с думите си, че защитата в центъра все още е 7 индивида на 435 настанени чужденци с неразбираемо вероятно престъпно минало, вместо да успокои, провокира още повече терзания измежду всички. Нямало по какъв начин да се знае кой и какво е направил преди този момент, тъй като „ тази информация се дава от ДАНС единствено при поискване ”.
ДАБ
Споменавайки Държавната организация за бежанците, последните дни по медиите все по-често се изявява и Мариана Тошева, ръководител на организацията. Наскоро бяха представени елементи от нейно изявление в телевизионно предаване два дни по-рано, които елементи, извадени от подтекста на всичко, казано от нея, в действителност звучаха относително успокоително. Като да вземем за пример: „ центровете за настаняване на бежанци в София са запълнени на 43%, което се равнява на към 1600 индивида. Центърът в " Овча купел " е напълнен на 78% към днешна дата, а във " Враждебна " от 300 души потенциал са настанени 216. Във " Военна рампа " от 650 - 194 са потърсили леговище ”, както и че сбиванията били доста редки.

Много комфортно обаче, медиите пропуснаха да огласят и останалата част от нейното изявление, която към този момент съдържаше много по-обезпокоителни заключения:
Още през 2022г. от ДАБ са желали държавни структури да охраняват центровете – главно поради профила на мигрантите - след Ковид, профилът е съвсем напълно на млади мъже И вътре, и извън има сбивания през годините, а частните компании не се оправят Макар и незадълбочено упоменато, оправдавайки ги с войните, които някои от тях са претърпели, тя призна, че са избухливи Съвсем апропо се прокраднаха и думите и че за 2023г. у нас са върнати 590, като желаната численост е била 2400..., а единствено за първите три месеца, и то още при неприключил март, цифрата е 192, като 77 са от Австрия. Тоест всеки може да сметне, че има нарастване на върнатите назад у нас Връщат ни се такива от Сирия и Афганистан – това е и главният брой пребиваващи и оставащи в страната ни мигранти И тук идва най-фрапиращата информация, която ни беше спестена от всички медии, отразили изявлението на Тошева – след въпрос на водещите каква е оптималната численост, която можем да приемем предвид на другите спогодби и подписаните от нас съглашения, тя заяви - 30 000 годишно. Добре прочетохте – в случай че решат, от други страни могат да ни върнат сигурно до 30 000 всяка година, които ние ще сме длъжни да приемем, тъй като ръководещите са си поставили подписите под разнообразни договорености.
При предходно нейно изявление през последните дни се разбра, че " Центровете, според интернационалното, европейското и националното законодателство, са от отворен вид. Мигрантите са свободни от 9 до 19 часа на територията на София и в този период могат да бъдат във всяка точка, в която пожелаят ", като въпреки по нейни думи да има някакви наказания по отношение на тях (без да посочи какви), мъжете постоянно не съблюдават и този много свободен период, а закъсняват или изобщо не се прибират.

Два месеца по-рано, през януари, Тошева изясни и от кое място идва постоянно споменаваната в оня интервал численост от 6000, за която още предходната година заговориха първо австрийските медии и политици, а едвам след вдигналия се звук – и нашите. Тя удостовери, че това е ориентировъчната численост на лицата, минали през страната ни и влезнали в Австрия, които в действителност могат да ни върнат предвид на Дъблинското споразумение...
Статистиката
И след тези безусловно фрапиращи нейни думи, стигаме и до не по-малко безжалостната статистика, съгласно която, по 
„ През 2022 година са получени съвсем 1 милион претенции (965 665) за приемане на леговище в Европейски Съюз, с 52% повече от 2021 година и най-високото равнище от 2016 година насам  Броят на хората, които са отправили първо искане за приемане на леговище в Европейски Съюз, се е повишил на 881 220 души, което отбелязва ръст от 64% спрямо предходната година Най-много претенции за леговище са отправили жители на Сирия (15% от всички заявления), следвани от Афганистан (13%) Страните в Европейски Съюз са одобрили общо 384 245 претенции през 2022 година, с 40% повече спрямо 2021 година ”
Дори и да оставим настрани данните или пък някои да се усъмнят в тях, е задоволително да се разходят денем (вечер не поучавам никого, изключително жените) по улиците „ Симеон ”, „ Калоян ”, както и всички други към Женския пазар – доминират големите групи млади мъже от арабски генезис, накацали по тротоарите, които на всеослушание и неясен за нас език, постоянно викат, карат се, подмятат реплики на малцината българи, преминаващи на тичешком през въпросните места. Ориенталски аспект, и то от най-неприятните.

Или е належащо да припомняме че към този момент имаме прегледен образец по какъв начин НЕ се интегрираха въпросните за толкоз години в Европа – Германия, Белгия, Франция, Швеция, Австрия и впрочем... Как се капсулираха по гета, в които даже полицията не смее да припари, по какъв начин се ожесточават още повече към локалните, по какъв начин тормозят, изнасилват и убиват дами, а и освен, по какъв начин приготвят и правят набези и атентати. А някои, може би, имат потребност се бъдат подсетени, че тези хора са с друга вяра от нашата, която е с много по-различни разбирания и идват от страни, където постоянно дамите са поставяни след кучетата по права и отношение към тях.

Наистина ли желаеме да се превърнем в следващата страна, в която излизането по улиците – изключително в случай че си жена и изключително вечер, ще е рисковано? Наистина ли желаеме да се превърнем в следващата страна, завладяна от нападателни друговерци? Наистина ли желаеме да се превърнем в следващото европейско гето? 

Виктория Георгиева, коментар за  

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР