След едночасови дебати и запознаване с детайли относно предложението на

...
След едночасови дебати и запознаване с детайли относно предложението на
Коментари Харесай

След едночасови дебати: Зелена светлина за СНЦ „Водородна долина Стара Загора“

След едночасови диспути и запознаване с елементи по отношение на предлагането на Сдружение с нестопанска цел „ Водородна котловина Стара Загора “ за основаване на Сдружението и кандидатстване за финансиране на план за създаване на фотоволтаична централа и производството на зелен водород, общинските съветници дадоха своята поддръжка, оповестиха от Общината.

32-ма от старейшините гласоподаваха за, а 4-ма се въздържаха. От първичното предложение отпадна точка 2, гласяща, че Община Стара Загора ще бъде почетен член на СНЦ-то.  

От трибуната на Общинския съвет, кметът на Стара Загора Живко Тодоров прикани за повече информация, която да бъде предоставена на обществеността по тематиката, с цел да бъдат избегнати спекулации.
 Община Стара Загора
„ На този стадий давате единодушие само за основаване на Сдружението и присъединяване в отворения банкет на документи по линия „ Хоризонт Европа “. Решението през днешния ден пази ползите на Общината и хората ѝ.

Ако бъде извоюван планът, то последващите дейности още веднъж ще зависят от Общински съвет. Подкрепата през днешния ден не ви задължава отсега нататък. Проектът има капацитет да сътвори нещо потребно за Стара Загора. Трябва да сме виновни, само че и дейни “, обърна се към съветниците при започване на изключителното съвещание кметът Тодоров.

В предлагането е записано, че Сдружението заявява създаването на план - „ Загора Устойчив Водороден Регион “ (на британски език изписано: „ Zagora Sustainable Hydrogen Region “, кратко - ZAHYR), който се основава на разбирането за преобразуването на непостоянната електрическа енергия от фотоволтаична централа (зелена електроенергия) във водород (зелен водород), който да бъде съхраняван, превозен и употребен като енергоносител в посоки за атомна електромобилност, индустриална употреба и електропроизводство по авансово детерминиран времеви график и товарово-мощностен профил.

Този метод обезпечава следено беземисионно енергопроизводство и е приложна проява в на практика промишлен мащаб на поставената европейска цел в стратегиите Fit55 и обновената тактика RePowerEU - 100% чиста електрическа енергия.

Учредяването на право на градеж - според член 45 ал.8 от НРПУРОС на Община Стара Загора, ще бъде импортирано за разискване и гласоподаване едвам откакто Сдружение с нестопанска цел „ Водородна котловина Стара Загора “ удостовери, че планът „ Загора Устойчив Водороден Регион “ е получил утвърждение и финансиране.

В съвещанието на локалния парламент присъединяване взе и инж. Юлиян Стръмски, който дава отговор на въпросите на старейшините по тематиката от името на Сдружението.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР