След една тренировка Гойо казва на треньора: Няколко седмици по-рано

...
След една тренировка Гойо казва на треньора: Няколко седмици по-рано
Коментари Харесай

Спортни хроники: Когато 8-годишният Марадона се появи на първа тренировка и показа неща, които светът не беше виждал преди

След една подготовка Гойо споделя на треньора:

Няколко седмици по-рано Архентинос е разгласил в няколко вестника публикация, че търси нови деца сред 8 и 14 години за школата си. Но във Вия Фиорито вестници няма, тъй като в този безпаричен квартал южно от Буенос Айрес хората не могат да си разрешат да дават пари за тях.

„ Казват, че човек вижда с очите си знамение най-малко един път в живота, просто от време на време не го осъзнава ”, написа в автобиографията си треньорът Корнехо много години по-късно. “Аз видях моето знамение в една дъждовна майска заран през 1969-а. Никога не бях виждал такова нещо и в никакъв случай не съм виждал по-късно. “

 gettyimages-1016702318-594x594

А този отбор е нещо като аржентинския Аякс. Две неща са фундаментални във философията на клуба: Топката би трябвало да се обича, а на младите играчи да се посвещава цялото време и внимание, от което се нуждаят.

И до през днешния ден в Архентинос непроменяемо играе по някой ученик на личната академия, което е доказателство, че клубът е запазил полезностите си от това време.

Архентинос е от квартала Ла Патернал, а в радиус от 45 км в близост са Ривер, Бока, Расинг, Индепендиенте, Сан Лоренсо, Уракан, Велес, Феро Карил, Ланус, Банфийлд, Платенсе и Чакарита. Плюс още десетина клуба, които се борят за всяко надарено дете, намиращо се в региона на Буенос Айрес.

В Архентинос обаче е друго, защото само там

Стадионът на Архентинос е видял голям брой велики играчи, нормално в младежките им години. Просто тук ги създават. На това място, което през днешния ден носи името „ Диего Армандо Марадона “, са правили първите си стъпки Хуан Сорин, Фернандо Редондо, Хуан Роман Рикелме, Естебан Камбиасо, Фабрисио Колочини… Но естествено, никой не може да се съпостави с Дон Диего.

На 8 той изниква там и изумява всички. На 10 към този момент се приказва за него из цяла Аржентина. Дава и едно изявление, в което коментира по какъв начин желае да стане най-хубавият в света и да завоюва Световното състезание за Аржентина.

За това, предходното, знаят единствено в Архентинос, единствено към храмовете и музеите на Марадонизма, които в Буенос Айрес не са по никакъв начин малко.

Но светът знае другата, по-късната история за началото на Марадона.

15-годишният Диего е поставил единствените си панталони – кадифени. „ Нямах други, напряко умирах от горещина “, споделя години по-късно в изявленията.

Пристига на стадиона на Архентинос, тъй като знае, че следобяд за първи път ще е в групата за мач на мъжкия тим. Треньорът Хуан Карлос Монтес го плесва зад врата и му споделя да се преоблича за дуела с Тайерес.

Няма доста хора – към 7700 фенове, защото Архентинос не е Ривер или Бока.

 gettyimages-1140148670-594x594

„ Хайде, момче! Направи им една-две „ тръбички “, отеква апелът от трибуните. Просто хората там гледат и детските тимове на Архентинос и имат визия какво може Диего. Виждали са фамозния му удар от разстояние, при който топката като че ли не пада съгласно законите на гравитацията, а се снишава ненадейно, едвам като мине над вратарите.

15-годишният юноша с номер 16 на гърба прави дебюта си в професионалния футбол и не пропуща да направи усещане.

„ След 2-3 минути получих топката и я прекарах през краката на Хуан Доминго Кабрера, национал ”, смее се Диего на загатна за оня ден. “Стадионът избухна в мощно „ Олеее “ и оттова нямаше какво да ме спре. Имах чувството, че светът е в ръцете ми. Можех да направя всичко. “

и “.

Грешката е мотив за смешки дълго по-късно, като една от тях е на друга легенда и другар Клаудио Каниджа: „ Не ти знаеха името, пишеха единствено, че си къдрокоско “.

„ Кларин “ обаче не спи и поправя грешката – дни след дебюта пуска дребна статийка, към този момент с вярно изписана фамилия на гения, в която споделя по какъв начин Диего забавлява почитателите на Архентинос от пет години, като жонглира с топката по време на почивките на мачовете. Истина е. Хлапето играе за децата, за юношите, от време на време по три пъти на уикенд, а за дуела на първия отбор е на линия да покаже техника на почивките. Дните му минават на стадиона.

Три седмици по-късно е ред на първия гол. Жертвата е Сан Лоренсо, а геният към този момент е с номер 10 на гърба и е титуляр. На някакви си 16 години и 9 дни…

 gettyimages-1626601-594x594

Марадона отбелязва 116 гола в 166 мача за Архентинос. Изкарва пет сезона там, преди Бока Хуниорс да заплати за него убийствените 4 милиона $ през 1981 година

Нататък историята е известна. Бока, Барселона, Наполи, опиатите, Мондиал 1986, Божията ръка и всичко по-късно, чак до гибелта на 25 ноември 2020.

Безброй са моментите, които ще се преразказват генерации наред.

Но началото си остава оня дъждовен майски ден, когато Франсис Корнехо зърва за пръв път Марадона.

 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР