След една седмица започват разговори за удължаване на подкрепената от

...
След една седмица започват разговори за удължаване на подкрепената от
Коментари Харесай

Започват преговори за удължаване на зърнената сделка

След една седмица стартират диалози за удължение на подкрепената от Организация на обединените нации самодейност, която разреши на Украйна да изнася зърно от пристанища, блокирани от Русия след началото на войната, сподели почитан украински чиновник в петък, представен от Ройтерс.

Споразумението беше удължено с още 120 дни през ноември и следва да бъде възобновено още веднъж през март, но Русия даде знак, че не е удовлетворена от някои аспекти на договорката и изиска глобите, засягащи нейния експорт на селскостопански артикули, да бъдат отстранени.

" Преговорите за удължение на зърнения кулоар ще стартират след седмица и тогава ще разберем позициите на всички страни ", сподели украинският заместник-министър на инфраструктурата Юрий Васков по време на зърнена конференция в Киев, проведена от консултантската компания за земеделие ProAgro.

Мисля, че здравият разсъдък ще надделее и коридорът ще бъде продължен ", сподели той. Той сподели, без да дава детайлности, че върху Русия се оказва натиск не единствено за разширение на коридора, само че и за възстановяване на метода, по който работи.

" Виждаме, че съперникът стартира да слага нови условия. Разбираме, че ще бъде мъчно - както беше през ноември ", сподели Васков.

Инициативата сътвори предпазен морски директен кулоар и беше предопределена да облекчи световния дефицит на храни, като се доставя пшеница към някои от най-бедните страни в света. Развиващите се страни като Сомалия и Еритрея също разчитат в огромна степен на вноса на пшеница от Русия.

Украйна неведнъж е упреквала Русия, че забавя инспекциите на кораби, пренасящи украински селскостопански артикули, което води до понижени доставки и загуби за търговците.

Русия отхвърли обвиняванията, заявявайки, че извършва всичките си отговорности по договорката за експорт на зърно.

Износът на украинско зърно през сезон 2022/23, е намалял с 29% до 29,2 милиона тона към 13 февруари заради по-слабата годишна продукция и логистичните усложнения, породени от съветската инвазия.

Съюзът на търговците на зърно в Украйна съобщи, че чака реколтата от зърнени и маслодайни култури в Украйна да спадне до 64,8 милиона тона през 2023 година от 72,7 милиона тона през 2022 година Износът на пшеница може да бъде 14 милиона тона, а износът на царевица може да бъде 20 милиона тона през 2023/24 година, оповестиха от браншовата организация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР