След една седмица на смекчаване на икономическите данни, инвеститорите са

...
След една седмица на смекчаване на икономическите данни, инвеститорите са
Коментари Харесай

Няколко инвестиционни класа за среда на продължително високи лихви

След една седмица на намаляване на икономическите данни, вложителите са по-уверени от всеки път, че историческият цикъл на повишение на лихвените проценти на Федералния запас е завършил. Това обаче не значи, че скоро ще има понижения на лихвите.

Междувременно целевият лихвен % на Фед ще остане на най-високото си равнище от 15 години. Докато общоприетата мъдрост твърди, че високите лихвени проценти могат да натежат на фондовия пазар, стратезите споделят, че някои вложения са в добра позиция да надминат по време на продължителна пауза на Фед. Те включват: акции с растеж на дивиденти; софтуерни акции; акции с краткосрочни парични потоци и циклични финансови акции; акции на нововъзникващи пазари; рентабилност на държавните облигации и процентът на федералните фондове.

Акции с растеж на дивидента

Анализаторите считат, че фирмите, които изплащат дивиденти (или даже по-добре, ги увеличават), са положителни залози за вложителите по време на продължителни интервали на високи лихвени проценти. Критично е, че тези компании могат да генерират задоволително пари, с цел да финансират интервенциите си и да изплащат дивиденти на вложителите, даже в среда с по-висок % или по време на икономическо закъснение.

" Това е знак за мощ ", споделя Майкъл Арон, основен капиталов пълководец в State Street Global Advisors, представен от финансовото издание Morningstar.com. " Ако в реалност стопанската система се забави или възвръщаемостта на пазара е малко по-ниска, по-голямата част от общата ви възвръщаемост ще пристигна от приход от дивиденти. "

Той прибавя, че тези компании също са склонни да имат по-ниска колебливост на облагите и ниски дългови натоварвания, което им дава преимущество пред фирмите, които би трябвало да вземат повече заеми, с цел да финансират интервенциите си. Дори на фона на стопански усложнения тези компании могат да обезпечат мощен растеж на облагите и по-добра възвращаемост за акционерите, споделя Джош Джамнър, анализатор на капиталовата тактика в ClearBridge Investments.
 Най-голямата стопанска система Съединени американски щати ще бъде ударена от криза през 2024-а, а Фед ще понижи лихвите внезапно
Най-голямата стопанска система ще бъде ударена от криза през 2024-а, а Фед ще понижи лихвите внезапно

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като понижи лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта

Технологични акции

По същата причина някои от най-големите обществени софтуерни компании - да вземем за пример Apple и Microsoft - биха могли да се възползват от " по-високи за по-дълго време лихви ", съгласно Арон. Големите софтуерни компании нормално се отличават с " чисти салда " и " доста пари в наличност ", изяснява той, отбелязвайки, че когато доходността на държавните облигации скочи предишния месец, софтуерните акции също се покачиха.

Компании с краткосрочни финансови потоци и циклични компании

Джамнър показва акциите с по-кратка дълготрайност - компании със обилни парични потоци, предстоящи в непосредствена вероятност, а не години надолу по пътя - като различен добър
залог. При високи лихвени проценти такива компании ще би трябвало да дисконтират своите парични потоци повече от тези с по-незабавни парични средства. В последна сметка, споделя Джамнер, " това свива актуалната стойност на вашата компания ".

Това е част от повода акциите с по-голяма дълготрайност на предстоящите по-големи парични потоци, да са по-чувствителни към измененията в курса на лихвите, до момента в който акциите с по-кратка дълготрайност могат по-лесно да ги устоят.

Много циклични акции, които са склонни да се повишават и падат дружно с разширението и свиването на стопанската система, са в тази категория. " Има доста по-голяма стойност, обвързвана с такава компания в релативно кратковременен проект, за разлика от дълготрайния ", прибавя Джамнер.

Ричард Бърнстейн, основен изпълнителен шеф и основен капиталов шеф в Richard Bernstein Advisors, харесва цикличните компании по друга причина. Той изяснява, че възходящите лихви значат, че стопанската система е по-силна, в сравнение с хората чакат и " постоянно желаете да сте изложени на фирмите... които са чувствителни към стопанската система ".

Финанси

Арон показва финансовите акции като различен евентуален бенефициент на по-високите лихви, които остават по-високи за по-дълго време. Финансите са " намалени доста ", споделя той, и са доста евтини, само че също по този начин и доста печеливши. Краят на повишението на лихвите от Фед може да докара до възобновяване, твърди той, защото по-високите лихви могат да оказват помощ на кредиторите да печелят повече.

Тези спомагателни доходи биха могли да надвишават разноските, които също идват с по-високите ставки, изключително в случай че стопанската система реализира " меко кацане " без огромна криза. Да не приказваме за спомагателната изясненост, която идва с паузата на лихвите. " Изведнъж финансовите индикатори не наподобяват толкоз зле ", споделя Ароне.

Развиващите се пазари

Въпреки общия консенсус, че Съединените щати се насочват към икономическо закъснение, Бърнстейн споделя, че чака растежът на Съединени американски щати - и в следствие, световният напредък - да се ускори. " Фед ще би трябвало да реагира на този по-силен от предстоящото напредък ", споделя той.

" Смятаме, че има смисъл да имаме експозиция към нововъзникващите пазари. "
 Ипотечните лихви в Съединени американски щати доближиха най-високото си равнище от 2000-та година
Ипотечните лихви в Съединени американски щати доближиха най-високото си равнище от 2000-та година

Средният лихвен % по 30-годишните заеми се увеличи до 7,79%

Арон се обръща обратно към цикъла на Фед от 1995 година, рядко историческо събитие на " меко приземяване ", и отбелязва, че нововъзникващите акции се показаха по-добре, откакто централната банка спря да покачва лихвите, подтикнати от отслабването на $. Доларът беше ненадейно мощен в навечерието на тази пауза, сходно на това, което е през днешния ден.

Като се има поради тази история, " интернационалните вложения биха могли да се възползват от пауза в повишението на лихвените проценти на Фед, до момента в който доларът пада, изключително поради неприятната фискална обстановка, в която се намират Съединени американски щати ".

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР