След двуседмично забавяне заради наредена от енергийния министър внезапна проверка

...
След двуседмично забавяне заради наредена от енергийния министър внезапна проверка
Коментари Харесай

КЕВР утвърди поисканата от Булгаргаз по-висока цена на синьото гориво

След двуседмично закъснение поради подредена от енергийния министър неочаквана инспекция Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ в последна сметка утвърди през днешния ден на закрито съвещание поисканото от " Булгаргаз " нарастване с 20% на цената на природния газ от 1 септември. 

Така, цената за месеца става 22,46 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което на процедура значи повишаване с 20,3%  и ще е в действие със задна дата, от 1 септември, оповестиха от регулатора. Решението на КЕВР идва след подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за септември, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В решението на КЕВР от през днешния ден е регистрирана препоръчаната нa 11.09.2020 година от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, в която е отразена информацията за пазарните показатели на европейските газови хъбове към 28.08.2020 година и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за август на Европейската централна банка, прецизират от енергийния регулатор. Втората оферта на доставчика е същата, както предлагането от 1 септември, когато обаче енергийният министър Теменужка Петкова подреди да се извърши инспекция дали са верни изчисленията, водещи до желаното нарастване. Миналата седмица Петкова даде специфичен брифинг, на който разгласи, че образуваната от " Булгаргаз " цена е правилна.

В одобрената цена на природния газ от 22,46 лева /МWh са включени съставния елемент цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка "  за контролиране на цените на природния газ и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по проекта за деяние при изключителни обстановки, се показва в известието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР