След двуседмично отсъствие директорката на НАП Галя Димитрова най-сетне излезе

...
След двуседмично отсъствие директорката на НАП Галя Димитрова най-сетне излезе
Коментари Харесай

Галя Димитрова зарязала НАП в кризата по "лични причини"

След двуседмично неявяване директорката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова най-накрая излезе от конспиративност и в понеделник се завърна на работа. Димитрова, която се водеше в отпуск, индиферентно разгласи, че няма желание да подава оставка, и добави необичайно пояснение за отсъствието си в най-критичните дни на абсурда с приключването на персонални данни на повече от 5 милиона българи. 

" Беше тежко, само че доста добре премислено решение да не си приключа отпуска. Имах доста значима и извънредно виновна персонална причина за това. Човек би трябвало да е виновен освен в професионален, само че и в персонален проект ", показа Галя Димитрова пред Би Ти Ви. Тя обаче не разкри какви са били персоналните й задължения - толкова значими, че не са й разрешили да прекъсне предсрочно отпуска и да се върне в Национална агенция за приходите, с цел да активизира хората си и да овладеее спешната обстановка.

Директорката се оправда, че не била дезертирала от проблемите - въпреки и от разстояние, тя непрекъснато била с екипа си, дружно обсъждали всички ограниченията и взимали решения. А по тематиката оставката направи сантиментален коментар: " Според мен най-отговорното и тежко решение е да поемеш отговорността в този миг и да приключиш с казуса по най-хубавия метод ”. 

Галя Димитрова обясни, че й предстоят срещи и диалози и след тях ще реши дали ще има санкции за служители на Национална агенция за приходите -  в случай че бъдат открити пропуски в работата им. Дамата даде да се разбере, че не се усеща виновна за НАПлийкс - макар че поверената й организация позволи нечуван теч на персонални данни данни, който евентуално е скръбен международен връх по мащабите. Освен че бе пробита от хакерската офанзива, държавната институция към този момент половин месец се държи несъответстващо, дава половинчата информация и ускорява опасенията на данъкоплатците, че персоналните им данни не са предпазени и с тях елементарно може да се злоупотреби. 

Междувременно от " конспиративност " най-накрая излезе и вицепремиерката Марияна Николова - назначена за отговорничка по електронното ръководство на мястото на Томислав Дончев. От пресслужбата на Министерски съвет оповестиха, че през вчерашния ден тя се е срещнала с представители на IT бранша и е разискала с тях и въпроса за киберзащитата. Това се случи на 15-ия ден след експлоадирането на абсурда с изтеклите персонални данни.

 

В ОЧАКВАНЕ
Междувременно Национална агенция за приходите към момента няма подготвеност да разгласи съответно на засегнатите лица какви техни персонални данни са хакнати и циркулират в интернет пространството. Данъчните упорстват първо да се засекат изтеклите файлове с действителната база данни, с цел да се види дали има дописвания или манипулиране на информация. Седмици ще отнеме да се съпоставят над 80 милиона записа, оповестиха от ИТ експертите на Национална агенция за приходите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР