След двумесечни предимно мирни протести, България явно e на прага

...
След двумесечни предимно мирни протести, България явно e на прага
Коментари Харесай

Чужди медии: Мафиотската система в България бе допълнително циментирана

След двумесечни най-вече мирни митинги, България очевидно e на прага на втора вълна от промени. Първите, които бяха преди 30 години, пометоха комунистическата тирания, само че до същинска народна власт по този начин и не се стигна, разяснява вестник " Райнпфалц ". Макар че страната членува в Европейски Съюз от към този момент цели 13 години, значителен либерален прогрес не бе реализиран. Тъкмо противоположното: мафиотската система от корумпирани ръководещи и близки до властта олигарси, зародила по времето на " дивата приватизация " през 1990-те години бе в допълнение циментирана, изяснява изданието.

Гешев - марионетка на ръководещите и на олигарсите

Едно от централните претенции на протестиращите е да се организира незабавно нужната правосъдна промяна. Този въпрос възпламенява и недоволството на българите от незадоволителните механизми за надзор на Европейски Съюз, разяснява медията и показва, че основният прокурор Иван Гешев обира омразата на протестиращите, заради това, че е възприеман като марионетка на ръководещите и околните до тях олигарси. Ето какво четем там още: " Когато елементарните български жители потърсят правата си пред съда, делата или се приключват, или се протакат с години. Срещу корумпирани страни чиновници и служители на реда, упражняващи принуждение, даже въобще не се проверява ".

Изданието назовава пренебрежително и цинично изявлението на Бойко Борисов, че няма смисъл да подава оставка, защото единствено той можел да предотврати завладяването на страната от мафията. " И това го споделя индивидът отпред на една мафиотска система, която от дълго време е превзела страната ", гласи коментарът на " Райнпфалц ".

Сред протестиращите обаче не се откроява безапелационен политически водач, пишат от немския вестник. Президентът Румен Радев не е възприеман като подобаващ от най-вече гражданско-либералните стачкуващи, заради това, че заема позиции против Европейски Съюз и НАТО. Освен това Радев употребява митингите, с цел да уреди сметките си с Борисов, разяснява още " Райнфалц ". Изданието обръща внимание и на това, че партията на Борисов ГЕРБ, която членува в Европейската национална партия (ЕНП), към момента се употребява с благоразположението на немската канцлерка Меркел и на председателката на Еврокомисията Урксула фон дер Лайен. " Обвинението, че подчинява политическата орис на България на партийнополитически ползи, няма по какъв начин да бъде правдоподобно оборено от ЕНП: Висшия си пост Фон дер Лайен дължи не на последно място и на гласовете от Борисовата партия ", разяснява " Райнпфалц ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР