След двугодишна изследователска и практическа дейност, Българският футболен съюз реализира

...
След двугодишна изследователска и практическа дейност, Българският футболен съюз реализира
Коментари Харесай

БФС реализира успешно проект за превенция на ранното отказване от спорта

След двугодишна изследователска и практическа активност, Българският футболен съюз осъществя сполучливо плана PYSD (Preventing Youth Sport Dropout), подсилен от програмата Еразъм+ на Европейския съюз. Мащабната разработка, ориентирана към разкриване на аргументите и предварителна защита на ранното отричане на деца и юноши от спорта, бе осъществена взаимно с интернационалните сътрудници от Младежкия център по физическа подготовка (CGFS) в Прато (Италия), Общинските управляващи в Прато, баскетболния клуб Гранойерс (Испания) и Центъра по спортна диагностика в Шабац (Сърбия). В реализацията на амбициозния проект неоценима помощ оказаха и българските федерации по баскетбол и плуване. Само на територията на нашата страна в програмата бяха ангажирани над 700 деца, техните родители и треньори.

Фундаменталната задача на плана PYSD бе основаването на резистентен модел, основан на потвърдени международни практики и предопределен за треньори и спортни организации, за идентифициране и справяне с факторите, водещи до ранно отричане на подрастващите от спорта. Конкретните стъпки по основаване на този модел бяха пет: набелязване на най-хубавите практики по предварителна защита за справяне с проблема; изследване измежду огромен брой деца, родители и треньори във всички страни, взели присъединяване в проекта; основаване на научен модел за превенция; тестване и оценка на резултатите; инспекция на направения модел. Една от най-съществените задания на плана бе детайлното проучване на взаимовръзките спортист-родител и спортист-треньор.

На база на получените резултати, бяха направени рекомендации към родителите и треньорите, които да вкарат в своята процедура, за повишение на мотивацията на младежите за упражняване на спортни действия (www.pysd.eu/tips-for-coaches-and-parents).

Тестовото приложение на модела сподели недвусмислено позитивен резултат върху желанието на децата да останат дейни спортисти.

Изготвеният онлайн справочник за предварителна защита на ранното отричане от спорта (
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР