След двудневни дискусии и преговори министрите на енергетиката на ЕС

...
След двудневни дискусии и преговори министрите на енергетиката на ЕС
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката на ЕС не се споразумяха за цените на газа

След двудневни полемики и договаряния министрите на енергетиката на Европейски Съюз не реализираха съглашение за цената на тавана и други детайли на механизма за промяна на цената на природния газ на ниво Европейски Съюз. Дискусиите ще продължат през идващия интервал. Това стана ясно от думите на румънският министърът на енергетиката Вирджил Попеску, представени от организация Аджерпрес.

" Румъния, дружно с Испания, Италия, Белгия, Гърция, България, Словакия, Полша, Литва и Словения, поддържат рационална горна граница на цените, която не дава сигнал на пазара за повишение на цената, а в противен случай - оказва помощ за стабилизирането й на рационални стойности. През идващите дни също ще преговаряме, с цел да реализираме консенсус ", акцентира румънският министър на енергетиката в страницата си във Фейсбук.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи да се лимитират цените на природния газ за една година, когато цените на референтния газов хъб TTF в Нидерландия надвишават равнището от 275 евро за мегаватчас в продължение на две поредни седмици и когато цените на TTF са с 58 евро по-високи от междинната международна цена на втечнения природен газ в продължение на 10 търговски дни.

Според Белгия, Полша и Италия ограничаването е належащо, с цел да не бъдат наранени всеобщо стопанските системи от високите цени на силата.

На противоположното мнение е дребна група страни членки на Европейски Съюз, измежду които Германия, Нидерландия и Австрия. Те настояват, че ценовият таван ще накара доставчиците да продават своя газ на други места и ще отстрани тласъците за понижаване на потреблението на газ, разяснява румънската организация, като се базира на Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР