След двегодишно партньорство с двата фонда Кремио ще продължи да

...
След двегодишно партньорство с двата фонда Кремио ще продължи да
Коментари Харесай

Млечният производител My Day ще бъде собственост само на мениджъра му

След двегодишно партньорство с двата фонда " Кремио " ще продължи да се развива от едноличния му притежател Георги Гановски (вляво). От производителя излизат фондът на Елвин Гури (вдясно) и компанията на Георги Стоименов, управител на Григор Димитров

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Фондове ще влагат 150 млн. евро в млади и растящи компании

Първо със средства ще се захранят съществуващи фондове, а до година ще има и нови
29 ное 2016
870 млн. евро отидоха към бизнеса посредством JEREMIE

Програмата на ЕИФ за заеми и дялово финансиране с евросубсидии регистрира сполучлив първи интервал
30 май 2016
Млечна фабрика за серийни бизнесмени

Производителят на My Day е с нов притежател, финансиран от фонда Empower на Елвин Гури и компания на мениджъра на Григор Димитров
11 дек 2015 Фондът за дялови вложения Empower Capital продаде миноритарния си дял в " Кремио ", което създава сметана и млечни артикули под марката My Day. Две години откакто влезе в компанията и дружно с " Юнийда индъстрис " осигуриха инвестиция от 6 млн. евро, в този момент и двата външни вложителя продават акционерното си присъединяване на мажоритарния притежател - дългогодишния управител Георги Гановски. Информация за доходността липсва, само че такава е пристигнала по линия на дълговото финансиране след първата година, а също и от продажбата на миноритарите дялове.

За Empower, която се ръководи от Елвин Гури, това е втори сполучлив излаз от инвестиция след продажбата на каузи в City Clinic през 2016 година Към края на 2017 година фондът, който е с над 20 млн. евро евросредства по програмата JEREMIE, има дялови участия в още три компании и работи по още четири покупко-продажби.

Сrème de la crème

Инвестицията в " Кремио " е от май 2015 година и е направена взаимно сред Empower Capital и българската капиталова компания " Юнийда индъстрис " (в нея съучастник е Георги Стоименов, управител на най-хубавия български тенисист Григор Димитров, а сега стои зад производителя на велосипедите RAM). Фондовете виждат компанията, когато италианският й притежател Codap стартира да изпитва финансови усложнения. Тогава те поддържат дългогодишния управител Георги Гановски да изкупи българското дружество и да резервира активността му и работните места на над 150 чиновници.

Финансовата инжекция е за 6 млн. евро, като първо е под формата на мецанин, година по-късно е рефинансирана, а в този момент с нов заем е платено за миноритарните дялове от надлежно по малко над 20% на фонда и " Юнийда ". Преди договорката компанията на Ганевски " Глобал Крийм инвестмънтс " има мажоритарния пакет от 56.36% от капитала.

Към този миг предприятието има създаден бизнес и пазари, както и 15-годишна история в фамилията на огромни компании в бранша като немската Meggle, ливанската MJ Pack и италианската Codap. Дружеството има продажби и на вътрешния, и на външния пазар. Сред най-добре продаваните му произведения са сметана за сладкарството и сметана за готвене, сметана за кафе, пастьоризирано прясно мляко.

Според финансовите данни за " Кремио " през 2016 година приходите са съвсем 40 млн. лева, като след влизането на фондовете за дялови вложения те порастват с 12%, а година по-късно оборотът към този момент е с 25% по-висок, споделят от фонда. Печалбата в края на 2016 година е 700 хиляди лева, а предварителните данни за 2017-а са за позитивен резултат от активността от 1 млн. лева Делът на износа към този момент е близо 62%, като измежду най-големите външни пазари са Румъния, Гърция, Турция, Украйна.

" Инвестицията подкрепя развиването на компанията на съществуващите и на нови пазари ", показват от Empower в прессъобщение след договорката. Оттам допълниха, че вероятностите пред " Кремио " са положителни, защото компанията остава в ръцете на Георги Гановски. Той има опит като управител в компании като " Кока-Кола ХБК България ", " Агрима " и " Обединена млечна компания ". Рискът пред сдружението е, че работи на мощно конкурентен пазар, който е и доста сензитивен към растежа в цените на суровините. В личните му доклади се отбелязва, че през последните две години повишаването на млечните мазнини е било със 70-80%.

Към идната серия

Макар и единствено двегодишен, хоризонтът на инвестицията в " Кремио " е бил задоволителен за реализиране на заложените цели от серийните бизнесмени Empower и " Юнийда ". Причината за излизането от сдружението е в преценката, че е настъпил подобаващият миг за това, обясниха от Empower.

През 2016 година фондът направи сполучлив излаз и от " Сити клиник ", където мажоритарният дял след обединяването с " Токуда " беше добит от турския холдинг Acibadem. Empower Capital ръководи средства по стратегия JEREMIE и по все още в портфейла му има още три вложения - в " Мундус сървисиз ", " Фиделис рисърч " и " Технойон ". " В момента работим интензивно по приключването на още четири вложения ", сподели за " Капитал " Станислав Николаев, сътрудник в Empower.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР