След две седмици българите и румънците вече ще имат право

...
След две седмици българите и румънците вече ще имат право
Коментари Харесай

Швейцария премахна всички ограничения за българите

След две седмици българите и румънците към този момент ще имат право на свободно напредване, работа и усядане в Швейцария. Срокът на досегашната ограничаваща уговорка изтича в края на май, тъй че от 1 юни 2019 жителите на двете страни ще имат в Швейцария същите правата, каквито имат и в Европейски Съюз. В сряда швейцарското държавно управление издаде разпореждане за въвеждане на независимост на напредване за българи и румънци, оповестява " Дойче Веле ".


Нека да напомним, че сред Швейцария и Европейски Съюз са в действие редица двустранни съглашения, които на процедура приравняват правата на жителите им. Преди 10 години обаче в Швейцария влезе в действие специфичен документ, отнасящ се до статута на българите и румънците като жители на Европейски Съюз. Той предвиждаше временен интервал от най-много 10 години, след който жителите на двете страни да получат цялостни права в Швейцария.

На 1 юни 2016 Швейцария отстрани всички ограничавания за българите и румънците - още преди да е изминал 10-годишният интервал. Тогава обаче Берн разгласи следното изискване: " Ако имиграцията от Румъния и България надвиши с 10% междинната стойност от миналата година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да вкара нови ограничавания за пазара на труда ". И тези ограничавания в действителност бяха въведени от 1 юни 2017 - в началото за една, а след това за още една година.
Пълна независимост на напредване от 1 юни
Сега обаче 10-годишният период дефинитивно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - в случай че са си намерили там работа или пък в случай че потвърдят, че разполагат с задоволително средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на Европейски Съюз, чиито жители към момента имат единствено стеснен достъп до швейцарския трудов пазар.

По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и към 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е повишена двойно спрямо 2015. Тази страна има население от към 8,5 милиона, като 25% от хората не имат швейцарски паспорт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР