След две години, в които пандемията беше силата, моделираща непосредственото

...
След две години, в които пандемията беше силата, моделираща непосредственото
Коментари Харесай

Светът утре 2023

След две години, в които пандемията беше силата, моделираща непосредственото бъдеще, в този момент главният мотор е войната в Украйна. В идващите месеци светът ще би трябвало да се оправя с непредвидимостта на резултатите от спора върху геополитиката и сигурността; борбата за управление на инфлацията; хаоса на енергийните пазари; и несигурния постпандемичен път на Китай. За да бъде още по-сложно, всички тези неща са тясно свързани като преплетен механизъм от зъбчати колела. Ето 10 тематики и трендове, които да следите в идната година.
1. Всички погледи върху Украйна.
Цените на силата, инфлацията, лихвите, икономическият напредък, дефицитът на храни - всичко зависи от това по какъв начин ще се развива спорът през идващите месеци. Бърз прогрес на Украйна може да заплаши Владимир Путин, само че изтощителната патова обстановка наподобява като най-вероятния резултат. Русия ще опита да разшири спора с вярата, че дефицитът на сила и политическите разбърквания в Америка ще подкопаят западната поддръжка за Украйна.
2. Рецесия на хоризонта.
Водещите стопански системи ще влязат в криза, до момента в който централните банки подвигат лихвите, с цел да потушат инфлацията - следващ резултат от пандемията, жарък по-късно от цените на силата. Рецесията в Америка би трябвало да е релативно мека; в Европа ще бъде по-брутална. Страданието ще е световно, като мощният $ удря бедните страни, към този момент наранени от вдигащите се цени на храните.
3. Нещо позитивно за климата.
Докато страните се втурват да обезпечават енергийните си доставки, те се завръщат към мръсните изкопаеми горива. Но в средносрочен проект войната ще форсира прекосяването към възобновимите източници като по-надеждна опция на въглеводородите, доставяни от автократи. Освен вятърната и слънчевата нуклеарната и водородната сила също ще завоюват.
Реклама 4. Пикът на Китай?
По някое време през април Индия ще задмине Китай и ще стане най-многолюдната страна в света с население към 1.43 милиарда души. С намаляването на популацията на Китай и с насрещните ветрове, брулещи стопанската система му, очаквайте голям брой полемики дали Китай не е минал своя пик. По-бавният напредък значи, че стопанската система му може в никакъв случай да не задмине по величина тази на Америка.
5. Разделена Америка.
Макар че републиканците се показаха по-зле от предстоящото в междинните избори за Конгрес, обществените и културните разделения във връзка с абортите, оръжията и други разгорещяващи пристрастеностите тематики ще не престават да се уголемяват след серия от спорни решения на Върховния съд. Официалното влизане на Доналд Тръмп в президентската конкуренция през 2024 година ще налее масло в огъня.
6. Горещи точки за наблюдение.
Интензивният фокус върху войната в Украйна покачва риска от спор другаде. Докато Русия е разконцентрирана, в задния й двор избухват спорове. Китай може да реши, че в никакъв случай няма да има по-подходящ миг да предприеме ход по отношение на Тайван. Напрежението сред Китай и Индия може да припламне в Хималаите. А дали Турция няма да опита да грабне някой гръцки остров в Егейско море?
7. Разместване на съюзи.
Насред геополитическите разбърквания съюзите също се трансформират. НАТО, възроден от войната в Украйна, ще одобри две нови членки. Дали Саудитска Арабия няма да се причисли към " Авраамовите съглашения ", оформящ се съюз в Близкия изток? Други групи с възходящо значение включват Quad и AUKUS (два водени от Америка клуба, замислени като противотежест на възхода на Китай) и I2U2 - не рок тайфа, а конгрес за резистентност, свързващ Индия, Израел, Обединените арабски емирства и Съединени американски щати.
Реклама 8. Туризъм за възмездие.
На ти, коронавирус! Докато пътуващите се впускат в постлокдаун туризъм " за възмездие ", разноските за пътувания съвсем ще доближат равнището си от 2019 година - 1.4 трлн. $, само че единствено тъй като инфлацията е вдигнала цените. Действителният брой на интернационалните туристически пътувания - 1.6 милиарда, към момента е под предпандемичното равнище - 1.8 милиарда през 2019 година Секторът на бизнес пътуванията ще остане слаб, защото компаниите редуцират разноски.
9. Метавселената - сверяване с действителността.
Дали концепцията да работим и да се забавляваме във виртуални светове ще се популяризира отвън видеоигрите? 2023 година ще даде някои отговори, като Apple пускат първите особено оборудвани меташлемове, а Meta взема решение дали да промени тактиката си на фона на срутва на акциите й. Междувременно една по-малко комплицирана и с по-голяма непосредствена изгода смяна може да бъде възходът на " ключовете " за достъп, които да заменят паролите.
10. Нова година, нов диалект.
Никога не сте чували за " ключ " за достъп? Не се бойте! Прегледайте нашата специфична секция " Разбери това ", която събира значимите неологизми, които ще ви бъде потребно да знаете през 2023 година NIMBY-тата не са на мода, YIMBY-тата са; криптовалутите не са куул, само че пък постквантовата криптография е секси; а можете ли да кажете какво е замразен спор или пък сингориво? Спокойно, погрижили сме се за това.

В ретроспекция, пандемията беляза края на интервал на относителна непоклатимост и предсказуемост в геополитиката и стопанската система. Днешният свят е надалеч по-нестабилен, разтресен от превратностите на съперничеството сред великите сили, послешока на пандемията, икономическите катаклизми, рисковите климатични феномени и бързите обществени и софтуерни промени. Непредвидимостта е новата нормалност. Няма изплъзване от нея. Но се надяваме, че четенето на " Светът на следващия ден 2023 " ще ви помогне да се изправите пред тази нова действителност с убеденост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР