След две години отлагане заради пандемията, филмът на Мариус Куркински

...
След две години отлагане заради пандемията, филмът на Мариус Куркински
Коментари Харесай

Мариус Куркински: Заставам зад филма "Засукан свят" като човек, режисьор и актьор

След две години отсрочване поради пандемията, филмът на Мариус Куркински " Засукан свят " по роман Николай Хайтов потегля по кината от 14 май. Сценарият е написан през 2015 година, а продукцията е приключена дефинитивно през 2019 година Пандемията обаче попречи на в началото плануваното разпространяване на кино лентата.

" Киното запечатва време, както споделя режисьорът Андрей Тарковски. Заставам зад кино лентата " Засукан свят " като човек, режисьор и артист. Държах посланието, което съм вложил в него, да бъде пренесено през годините и да бъде по този начин, както е замислено. Както съм разсъждавал тогава, какъвто съм бил тогава, когато съм протегнал ръка към описа ", показа в " Тази заран " Мариус Куркински.

Според него трагикомичният роман на огромния български публицист ни учи, че животът е прекомерно безизходен, с цел да схванеш кое е за положително и кое за неприятно. Това, което той прибавя от себе си във кино лентата, е, че въпреки всичко " би било добре с развиването на живота да се научим да вършим разлика. "

Според Куркински отдалечаването от положителното се получава поради неналичието на религия и живот в православната черква.

" Не се възвеличавам, аз съм неверен човек, само че поставям старания за възстановяване. Голямото зло, което ние в този момент усещаме, са годините на безбожничество. Сега ние берем техните плодове ", сподели той.

Въпреки че е предан на театъра, за него той не може да бъде храм: " Храмът е единствено на Господ! "

Героят във кино лентата " Засукан свят " минава през разнообразни тествания, които първоначално мисли за неприятни, само че се оказват за негово положително. Но тествания съгласно Мариус Куркински има във всички времена.

" Най-важните заповеди са да възлюбиш Господа и близък си по този начин, както себе си. По-големи от тези заповеди в Евангелието няма ", счита Куркински.

" Не съм сигурен, че сме се заобичали повече. Аз не съм постигнал кой знае какъв прогрес. Големи са амплитудите от по-нормално човешко положение до изпадане в греховни положения. В България има доста положителни, съхранени хора, които правят дейности на обич, оказват помощ на хора, не се демонстрират, не се изявяват. Аз съм го виждал - и другари такива имам, и в църквата, където вървя, измежду братята. Изумителна е тази България ", сподели още Мариус Куркински.

По време на фотосите на кино лентата артистът остава учуден от добрината и смиреността на хората от Ивайловград.

" Приказна природа, само че хората живеят оскъдно. Директно споделят - живеем мъчно, само че сме щастливи. От тях го чух. Добрите българи са доста! ", добавя той.



Своето благополучие артистът пък открива в родната си Варна, където прекарва един месец дружно с татко си.

" Да посрещна с него Възкресението ми се случи за пръв път. Той е на 82, аз на 51 и за мен това са изключителни събития. Варна е градът, в който съм почнал с театъра. От мястото, където пребивавам, асфалта, плочките, рейса, входа на театъра, сцената - това беше същинската природа за мен, друга нямаше. Усетих света доста по-късно. Театърът е моята огромна обич ", споделя режисьорът.

На 13 май в зала 1 на НДК ще се състои и сборният моноспектакъл " Мариус 50 ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР