След две години отлагане заради Ковид-пандемията в Копривщица започна Дванайсетият

...
След две години отлагане заради Ковид-пандемията в Копривщица започна Дванайсетият
Коментари Харесай

Започна дванайсетият Национален събор на народното творчество в Копривщица

След две години отсрочване поради Ковид-пандемията в Копривщица стартира Дванайсетият народен събор на националното творчество, който е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Над 6500 самобитни носители на достоверни национални песни, танци и инструментални мелодии от 5- до 95-годишна възраст, от всички краища на България, ще се изявяват на 8 подиуми в местността Войводенец и в центъра на Копривщица до неделя в това число. Област Русе е показана от 121 участници – 71 дами и 50 мъже. Те са от четири общини от района – Русе, Бяла, Ценово и Иваново. Инициативата се осъществя и с логистичната поддръжка на Областна администрация – Русе и Регионалния експертно-консултативен и информативен център „ Читалища ” /РЕКИЦ/. Общото времетраене на осъществяванията на участниците от Русенско ще е тъкмо 2 часа и 21 минути и ще включва седем самостоятелни и тринайсет групови осъществявания. Сред тях са някои от най-обичаните национални песни, както и такива изцяло характерни за района. Не по-малко внимание заслужават и неповторими ритуали, типични за региона, свързани с Коледуване, Бабинден, както и голям брой разнообразни обреди, касаещи всекидневието и бита на българина от последните два века. Специално внимание би трябвало да бъде отделено на „ Джамал “, характерен за Иваново, който е част от „ Живите човешки съкровища “ на ЮНЕСКО.

Русенци ще имат опция да се изявят през утрешния ден. Областният шеф Анатоли Станев им пожела триумф и изрази убеденост, че представителите на района ще допрян сърцата на всички присъстващи на най-голямото фолклорно събитие у нас, което се организира на всеки пет години. „ Винаги съм отсреща да поддържа всяко сходно начинание. Изпратил съм специалисти от Областната администрация на място, с цел да оказват цялостно подпомагане на участниците. За мен развиването на културата и съхраняването на родовата ни памет ще продължи да бъде водещ приоритет “, безапелационен е Станев.

Събитието ще бъде придружено от живи демонстрации на занаяти, изложения, кукерски и нестинарски игри, международната премиера на кино лентата „ Кавал парк “, както и ревю на национални носии.

Три групи от Белгия, Нидерландия и Америка ще извършват българска национална музика. В тях има даже жители на Аржентина и Япония, които са почувствали магията на родния фолклор.

Припомняме, че съборът се организира от 1965-а насам на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни уредници са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР