След две години обсъждания работна група към Министерството на труда

...
След две години обсъждания работна група към Министерството на труда
Коментари Харесай

Предлагат се три варианта за изплащането на т. нар. втора пенсия

След две години разисквания работна група към Министерството на труда и обществената политика е подготвена с разновидности за погашение на така наречен втора пенсия, за която родените след 31 декември 1959 година внасят вноски в частните пенсионноосигурителни фондове.

Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са дамите, родени през 1960 година, които тогава ще са навършили 61 години и 8 месеца. През 2024 година към тях ще се причислят и мъжете от този набор. И все пак, че вноските се събират от 20 година, наредба за етапа на погашение към момента няма.

Междувременно работната група регистрира, че междинната сума в самостоятелните партиди на претендент - пенсионерите (на възраст през днешния ден от 55 до 59 години) е едвам към 4075 лв., заяви Българска телеграфна агенция.

При тази изходна база специалистите са създали няколко разновидността на погашение - едновременно, за най-малките суми, разсрочено или пожизнено за по-големите.

Пожизнена пенсия за напреднала възраст ще се изплаща, когато насъбраните от пенсионера пари са задоволителни месечното заплащане да е не по-малко от 15% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, настоящата все още на отпущането. За съпоставяне - за тази година размерът й е 219.43 лева, само че всяка година се усилва.

Пенсионерите ще могат да изберат и пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение. Това значи, че в случай че индивидът почине преди да изтече интервалът, който е показал, наследниците ще получат остатъка. Ако не се избере обезпечен интервал на погашение, остатъкът ще отива в общ фонд.

При незадоволително пари в персоналните партиди за пожизнена пенсия хората ще имат право на разсрочена като избират периода и размера на заплащанията. Ограничението е, че размерът не би трябвало да бъде по-малък от 15 % от минималната пенсия и не по-голям от 100% от нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР