След две години на ковид пандемия, турският туризъм сега е

...
След две години на ковид пандемия, турският туризъм сега е
Коментари Харесай

Войната в Украйна и туризма: Печели ли Турция от това?

След две години на коронавирус пандемия, турският туризъм в този момент е изправен пред ново предизвикателство - да задържи притока на туристи от Русия и да не разреши идният сезон да бъде засенчен от последствията от войната в Украйна. Възможно ли е обаче да не се стигне до отлив на руснаци от турските курорти или даже турският туризъм да получи полза от обстановката?

За да не бъде възпрепятстван притокът на съветските летовници, в Турция даже ще бъде учредена специфична самолетна компания, която ще обслужва единствено полети за съветски туристи до турските курорти, оповестиха турски медии. Авиокомпанията, която ще се назовава Southwind и към този момент е получила утвърждение от Главната дирекция за гражданско въздухоплаване на Турция, ще започва дейностите си в края на май с пет самолета Еърбъс, осведоми уеб сайтът AirportHaber.

Целта е да се улесни въздушният превоз за руснаците, откакто глобите, наложени на Москва след нахлуването в Украйна, засегнаха интернационалните полети на самолетните компании, регистрирани в Русия, сред които и авиопревозвачи, свързани с турските туроператори Корал, Пегас и Анекс, показва осведомителният уебсайт Хабертюрк. Експерти предизвестяват, че постоянните полети на турски самолетни компании до Русия не са задоволителни да поемат туристите, а и цената на билетите оскъпява почивките им, заради което са нужни и чартъри.

Новата самолетна компания за чартърни полети до летището в средиземноморския окръг Анталия, именуван постоянно " Малката Москва ", не е единственият инструмент, на който Турция ще разчита, с цел да насърчи туризма си. В. " Сабах " осведоми за държавен проект от три точки, който има за цел да докара съветски туристи в страната. Наред със основаването на новата самолетна компания пътната карта планува даване на заеми на турските туроператори, основани в Русия. Пакетът ще е на обща стойност 300 милиона $ и ще е гарантиран от Фонда за гарантиране на заемите (KGF). Освен това огромни турски туроператори в Русия като Анекс, Пегас и Корал са се договорили с националния авиопревозвач на Турция " Търкиш еърлайнс " да обезпечи потенциал от 1,5 милиона места за съветските туристи. Отделно и самолетната компания Пегасус се чака да транспорти 500 хиляди пасажери от Русия до турските плажове.

Въпреки ковид предходната година Турция одобри близо 4,7 милиона съветски туристи след внезапния спад в броя им през 2020 година, когато стартира коронавирус пандемията и съветските гости спаднаха до 2,13 милиона. Руснаците бяха първата по многобройност група задгранични туристи в Турция през 2021 година, следвани от германци и украинци. Последните са наброявали два милиона души в туристическия поток в Турция през 2021 година, сочи формалната статистика.

Тази година туристическият бранш си поставяше за цел да притегли 7 милиона руснаци и 3 милиона украинци, само че заради войната в Украйна този проект наподобява мъчително изпълним. Интересът на туристите от други страни мъчно би могъл да покрие вакуума, който ще сътвори евентуалният отлив на руснаци и украинци тази година. По данни на турското министерство на туризма сумарно съветските и украинските туристи съставляват близо 30 на 100 от всички задгранични гости в Турция.

Според Хамит Кук, член на управителния съвет на Асоциацията на туристическите и пътническите организации в Турция (TURSAB), Турция би могла да обърне в свое преимущество ембаргото, наложено от Европа на Русия.

" Ако пресметнем, че капацитет от два милиона души от Русия върви на отмора в страни като Испания и Италия, поради глобите в този момент съветските жители нямат опция да отидат в тези страни. Ако Турция позволи дружно с Русия казуса с превоза, изрично считам, че руснаците може да дойдат на отмора в Турция ", споделя той, представен от телевизия ТРТ Хабер.

Мая Ломидзе, изпълнителен шеф на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР), обаче се съмнява, че съветските туристи тази година ще са колкото миналогодишните. По думите й може да се счита за позитивно развиване, в случай че броят на летовниците от Русия в турските курорти тази година доближи два милиона, писа в. " Дюня ". Ломидзе е на мнение, че най-голямата пречка пред туристическия поток от Русия към Турция ще е въздушният транспорт, заради което положително решение би било турското държавно управление да субсидира самолетните компании с постоянни полети, с цел да може да бъде отстранена разликата в цената на техните полети и тази на чартърите.

Представянето през първите два месеца на актуалната година укрепи очакванията на Турция да притегли 7 милиона туристи от Русия тази година. През януари-февруари, преди войната в Украйна, броят на руснаците, пристигнали в страната, е бил с 39 на 100 по-висок от същия интервал на предходната година. През март обаче, след началото на военните дейности на 24 февруари, бе регистрирано закъснение.

Само настъпващият туристически сезон ще покаже дали високите упования, които секторът си слага - за доходи от туризъм в размер на 35 милиарда щатски $ (спрямо 24,4 милиарда $ предходната година), ще бъдат изпълнени. Несъмнено роля в постигането на тази цел ще имат и дейностите, които държавното управление ще предприеме, с цел да докара повече съветски туристи в страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР