След две години и половина в пандемия няма място за

...
След две години и половина в пандемия няма място за
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Възможно е да се появи напълно различен вариант от Омикрон

След две години и половина в пандемия няма място за драма. Трябва да приемем, че живеем с голям брой вируси към нас и те непрестанно се трансформират. Подвариантът BА.5 е един от най-бързо разпространяващите се изобщо. Маските потвърдиха, че могат да защищават от предаване на инфекции. Винаги имам маски в чантата си и съм подготвена да ги употребявам. В болнични заведения и места с уязвими групи хора би трябвало да се възползваме от отбраната им, без обаче да ги трансформираме във фикс концепция. Това сподели за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

В края на юни СЗО заяви, че в международен мащаб 43% от случаите са свързани с BА.5 и 12% с BA.4. Тя чака да се усили броят на случаите.

" Южна Африка до юни беше в такава вълна. Няма доказателства, че има повишение на броя на хоспитализация и смъртни случаи спрямо предходната вълна. Вирусът се трансформира, до момента в който се развъжда в своите гостоприемници - хора и животни. Възможно е да се появи изцяло друг вид от Омикрон. Трябва да следваме рекомендациите ", сподели още проф. Радостина Александрова.

" Този вирус предизвиква заболяване и при деца. Не бива да стигне до уязвимите групи - деца, бременни дами и хора с имунни дефицити. Засегнати са главно хора от младата група и се допуска, че те нямат имунитет от ваксини. Вирусът изисква доста непосредствен контакт ", разяснява проф. Радостина Александрова.

Проф. Александрова прикани за добра хигиена и разсъдък в връзките.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР