След два предсрочни парламентарни вота и близо година управление на

...
След два предсрочни парламентарни вота и близо година управление на
Коментари Харесай

България успя да излъчи проевропейско и проатлантическо правителство

След два предварителни парламентарни вота и близо година ръководство на служебното държавно управление България още веднъж има постоянен кабинет. Проевропейски и проатлантически. Избран мъчно, с доста взаимни отстъпки, с огромна опозиция на проруските сили у нас. Денят беше исторически, белязан с горещи пристрастености в Народното събрание при разискването на кабинета „ Денков-Габриел “. Станахме очевидци на обидни квалификации, неприлични жестове и невиждана проява на политическа нервност от страна на президента Румен Радев и „ Възраждане “, които напуснаха залата преди клетвата на новите министри и химна.

Как мина днешният ден в Народното събрание? Съставът на Министерския съвет беше признат със 131 гласа „ за “. Кабинета подкрепиха  парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ. Изненадите при гласуването бяха две – Делян Добрев от ГЕРБ се разгласи „ срещу “ държавното управление, като разкритикува „ Промяната “, че били „ жадни за власт “, а Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи пък гласоподаваха „ за “. Те мотивираха вота си с това, че застават зад правосъдната промяна.

Кандидатурата на претендента за министър председател акад. Николай Денков бе показана от Кирил Петков.

„ България е страна, в която има доста проблеми за решение, само че по-рядко приказваме, че България е страна, пред която има доста благоприятни условия. Аз съм уверен, че България е страна, която я чака ярко бъдеще. Акад. Денков е непретенциозен човек, който няма да чуете да се акцентира, той е академик с голям брой изявления в България и чужбина. Мария Габриел също способства от години за развиването на България и Европа. Днес акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е допустимо и надарените могат да работят дружно, с цел да изведат България напред “, сподели Петков.

„ Днес е денят, в който можем да сложим завършек на политическото неплодородие. Днес е денят, в който можем да дадем вяра на българските жители “, съобщи от своя страна акад. Денков, който показа целите на кабинета.

По думите му най-важното е да има съответен бюджет за тази и идната година. „ Чакат ни доста закони за битката с корупцията и ПВУ. Трябват конституционни промени. За нас това е идея. Ще внесем незабавно постоянен бюджет с до 3% недостиг, като се резервират обществените придобивки. Ще работим в тясна съгласуваност с Народно събрание и обществените сътрудници. Ще работим за присъединение на България към Шенген още тази година. За това са нужни промени на службите и усилване на граничния надзор. За да влезем в еврозоната при започване на 2024 година, ще приемем бюджет за 2023 година и 2024 година Ще проведем осведомителна акция, която да успокои българските жители и ще разссе всички подправени вести към приемането на еврото. Влизането в еврозоната е обвързвана и с битка с инфлацията и понижаване на цените на енергийните източници. Земеделието, образованието и нововъведенията ще станат съществени приеоритети. Ще приемем законите, които ни забавят по проекта за възобновяване. Всичко това ще се случи транспарантно и пред очите на цялото общество “, уточни акад. Денков.

Очаквано първи думата в дебатите взеха от „ Възраждане “. Депутатът Николай Дренчев разгласи, че акад. Денков нямал никакъв потенциал да е министър-председател, тъй като по негово време е разцъфтяла практиката с отпечатване на подправени дипломи и учебните заведения са били завладяни от НПО-та.

„ Днес имаме единодушие, въпреки то да е нежно и мъчно “, взе думата Деница Сачева от ГЕРБ.

„ България е парламентарна република и е наложително да има работещ парламент и държавно управление. Не може повече страната да се ръководи от министри, които не са определени от хората. Не може повече определените от хората да се унищожават между тях, а неизбраните от никого да управляват страната. Да, най-вероятно ще има напрежение и рецензии. Да, това държавно управление сред ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Политическа партия – Демократична България ще докара до отлив на гласоподаватели, само че би трябвало да успокоим политическите пристрастености и да работим за България “, акцентира Сачева.

От страна на „ ИТН “ (ИТН) думата взе Филип Станев, който съобщи, че това държавно управление било „ коалиция на лъжата и на ала-балата “.

„ Това държавно управление ще изпира престижи и нищо друго “, добави Гроздан Караджов от Има Такъв Народ, който получи и забележка от председателстващия съвещанието Росен Желязков поради показан непристоен жест.

Корнелия Нинова също нападна новия кабинет. По думите й бил роден “ еднорък и двуглав Франкенщайн “.

„ Ние няма по какъв начин да подкрепим този кабинет “, безапелационна бе Нинова, която направи и изобретение в залата, като прочете информация от изкуствения разсъдък ChatGPT, откакто е задала основни думи България, мафия и корупция.

Любопитен миг по време на дебатите бе заяждането сред Българска социалистическа партия и „ Взъраждане “, които спориха коя партия е същинската съпротива и пази ползите на България. От „ Възраждане “ упрекнаха Българска социалистическа партия, че са взели участие в държавно управление с ПП-ДБ и са спомогнали за изнасянето на оръжие за Украйна. От Българска социалистическа партия пък дадоха отговор, че „ Възраждане “ са дали своят вот с ГЕРБ и са подкрепили предлагането за закупуване на нови американски изтребители.

„ Бяха казани доста неща от политиците. Повечето от тези изявления бяха цялостни с измама и погрешна информация. В едно обаче всички бяха прави – българският народ е умен и ще отсъди вярно за това държавното управление “, отговори на всички рецензии претендентът за министър председател акад. Денков.

Редовният кабинет бе поздравен от ръководителя на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен.

„ Поздравления, Николай Денков, за положената клетва като министър председател на България. Поздравления и за моята някогашна сътрудник и вицепремиер Мария Габриел. Очаквам да работим дружно по общите европейски въпроси, за мощна България и за мощна Европа, написа Фон дер Лайен в „ Туитър “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР