След два председателски съвета политическите сили в Народното събрание не

...
След два председателски съвета политическите сили в Народното събрание не
Коментари Харесай

Партиите в парламента без консенсус, гласуването за председател започва отначало

След два председателски съвета политическите сили в Народното събрание не реализираха консенсус по какъв начин по-бързо да изберат ръководител на Народното събрание. Това заяви водачът на Демократична България Христо Иванов, след повече от пет часа почивки и совалки сред политическите групи.

" Не се стигна до консенсус, ще се върнем в залата да продължим процедурата ", сподели той в коридорите.

Обсъдени са били разнообразни вариации на концепцията за ротационен принцип, с цел да може да най-малко да проработи Народното събрание, само че са били отхвърлени. " Това не се възприе като някаква база за консенсус, влизаме в зала, почваме изначало ", заключи Иванов.

След подновяването на рекордно дългото съвещание от Политическа партия предложиха и в пленарната зала концепцията си парламентарните групи да посочат подобаваща, неконфликтна фигура от другите партии. Обяви го Кирил Петков от трибуната.

" Всяка група да намерения и да предложи един или двама претенденти от друга политическа мощ ", сподели той, а пленарната зала реагира шумно и със смях.

" Призовавам да се вслушате в нашето предложение, да чуем вашите, тъй като настина хората извън чакат резултат в днешния ден ", сподели съпредседателят на Политическа партия.

Даниел Митов от ГЕРБ репликира, че няма по какъв начин да се издига изискване за " неконфликтна персона ".

" Политииката е конфликтно поле - спор на тези, спор на политики и визии за устройство на страна и общество. Няма нищо по-нормално от това в политиката да има конфликт ", сподели зам.-председателят на ГЕРБ.

" На следващия Председателски съвет аз предложих да се обединим и да търсим единодушие по други критерии, лишени от политическата пристрастност, критерии справедливи, коиито могат да бъдат оценени отвън логиката на това дали ще се образуват парламентарни болшинства и държавно управление, тъй като Народното събрание е блокиран втори ден и тъй като ние сътворяваме конституциионна рецесия ", сподели от трибуната председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя посочи, че даже е предложиила да бъде излъчен най-възрастният народен представител за ръководител на Народно събрание, който в тази ситуация е Вежди Рашидов. По думите й, и това предложение е билио отхвърлено. 

Не е събрало нужното болшинство и предлагането на Атанасова да се реализира консенсус към третия претендент - Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Изправени сме пред същия въпрос - какво вършим оттук-нататък? Очевидно не си даваме сметка, че повече от 30 часа се въртим в кръг ", заключи тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР