След два месеца зад решетките Румен Гайтански-Вълка излиза на свобода

...
След два месеца зад решетките Румен Гайтански-Вълка излиза на свобода
Коментари Харесай

Съдът пусна Румен Гайтански-Вълка на свобода срещу гаранция от 250 000 лева

След два месеца зад решетките Румен Гайтански-Вълка излиза на независимост под гаранция от 250 хиляди лв.. Решението е на Софийския градски съд.

 

Това стана ясно на ново правосъдно съвещание по следствието за провиснал от Българската банка за развиване заем в размер на 148,5 милиона лв..

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор „ Вълка “, още веднъж апелира задържането си, като упорства за по-лека мярка за неотклонение. Той е упрекнат като подстрекател.

 

Излизането на Гайтански от ареста ще стане факт, когато той внесе парите или няма митинг или тъжба, обяви арбитър Виктор Чаушев от Софийския градски съд, който промени мярката за неотклонение на предприемача.

 

От 15 август Гайтански е упрекнат, че е подбудил към, взимането на 148 млн. лева негарантиран заем от ББР.

 

Основната причина Гайтански да излезе на независимост е неговото тежко здравословно положение. Според адвокатката му Валя Гълъбова от втория ден на задържането си той е бил, както в болничното заведение към пандиза, по този начин и в болничното заведение на Министерство на вътрешните работи.

 

Прокуратурата се съгласи с нея и също посочи, че макар лекуването положението на Гайтански не се усъвършенства. Затова и държавното обвиняване също предложи мярката му да бъде парична гаранция. По време на делото стана ясно, че предприемачът интензивно е съдействал на проверяващите. Той на няколко пъти е давал пояснение, като за финален път това е било на 8 октомври, а също по този начин е дал всички документи, които са му били поискани. 

 

Съдия Виктор Чаушев в детайли се аргументира за какво трансформира мярката на Румен Гайтански, като посочи здравословното му положение, чистото му правосъдно минало, непрекъснатия му адрес, само че уточни, че заплахата от осъществяване на закононарушение не е отпаднала.

 

В определението си магистратът много обширно прегледа ролята на някогашният началник на ББР Стоян Мавродиев, който е в неопределеност, само че пък е апетитен за реализатор на длъжностното заграбване.

Според съдията по делото няма доказателства за деятелността на Стоян Мавродиев към закононарушението, само че пък за сметка на това проверяващите не са изяснили ролята на двама очевидци - Николай Мирчев и Андон Георгиев. 

 

Георгиев бил консултант на Мавродиев, а Мирчев бил шеф на кредитния отдел. Според съда имало разминаване сред показанията на тези двама очевидци и на останалите, разпитани по делото.       

 

Според арбитър Чаушев, който посочи, че неговото мнение не е ангажиращо има доказателство за друго закононарушение, осъществено от Гайтански, а не тъкмо за това, за което е упрекнат.

 

Извън залата от прокуратурата също не изключиха, че е допустимо в хода на следствието обвиняванията да бъдат променени, както и да бъдат упрекнати и други хора. Също по този начин акцентираха, че са събрани доста доказателства. Самият заем е взет през 2019 година а следствието стартира пред 2022 година Съдът също уточни, че е минало много време.   

 

Румен Гайтански е упрекнат като подстрекател по следствието за провиснал от Българската банка за развиване (ББР) заем за 148,5 млн. лева Гайтански бе арестуван с прокурорска мярка за до 72 часа, откакто непринудено се съобщи на органите на реда.

 

По случая обвинени са още някогашният изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на компанията „ Роудуей кънстракшън “, получила заема.

 

Впоследствие Мавродиев бе разгласен за национално търсене с разпореждане на Комисията за противопоставяне на корупцията.

 

На последното съвещание на Апелативния съд Гайтански дефинира обвиняванията по собствен адрес като „ скалъпена работа “.

 

Бизнесменът беше арестуван откакто в средата на август непринудено се съобщи на органите на реда.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР