След два месеца страната ще премине към конституционна криза. Това

...
След два месеца страната ще премине към конституционна криза. Това
Коментари Харесай

Обвиниха президента Радев, че готви фалшификация на изборите

След два месеца страната ще премине към конституционна рецесия. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

ГЕРБ дадоха втори ексклузивен брифинг в централата на партията за през днешния ден - този път след указа на президента Румен Радев за критериите за назначение състава на ЦИК и го упрекнаха в готвена имитация на изборите.

Малко по-рано от прессекретариата на президента оповестиха, че той е подготвен с процедурата за избора и назначаавне на членовете на новата ЦИК и кани лидертие на праламентарно показаните партии на съвещания на 5 май от 14 ч.

" Ние не знаем какви са критериите за назначение на ЦИК, не знаем под каква форма ще се проведат тези съвещания. И всичко това два месеца преди изборите. Ако бяхме създали това преди изборите, щяхте да ни унищожите ", сподели Биков пред медиите.

" В момента имаме нарисувана една имитация и опит цялото изборно законодателство да бъде направено и приложено по този начин, че да завоюват избрани политически сили към кръга Румен Радев " безапелационен е депутатът от ГЕРБ. 

" Ние, за разлика от другите партии, не знаехме, че президентът през днешния ден ще издаде декрет. Другите партии евентуално към този момент са си подготвили своите членове за ЦИК, защото са имали информация от своя водач Румен Радев. Това е безспорен скандал. Този човек, който има изключителна рекламация в законодателството, издаде декрет за измененията в Изборния кодекс на 30 април, с цел да се обнародват на 1 май. Очевидно този човек е чел цяла нощ Изборния кодекс и е схванал, че е съвършен, по тази причина е издал указа ", разяснява още зам.-председтелят на парламентарната група на Бойко-Борисовата партия. 

Той посочи, че занапред ще избират своите представители за ЦИК, защото преди 5 минути са разбрали какви са критериите.

" Срамно е да разформироваш ЦИК и да я дадеш на президента по негово искане ", каза още Биков. По думите му новата ЦИК ще обслужва Радев и това се случва 2 месеца пред изборите за президент.

" След като нищо не се трансформира, за какво се трансформира тази част и му се дава на него? Това разрушава доверието в изборния развой и се вършат някакви тънки сметки по какъв начин да се действа след това. Начинът, по който се направи този Изборен кодекс, е безусловно неприличен и жесток. Кой е писал този кодекс? ", попита депутатът от ГЕРБ.

" Днешният ни брифинг е предизвикан от една лъжа. Неистина, която не можем да остаим неадресирана. Много пъти сме запазвали самообладание и приемливост, само че към този момент не. Всяка една неистина ще бъде разкривана ", съобщи при започване на брифинга Георг Георгиев. Той сподели разпечатка от Сметната палата, с която опроверга Ивайло Мирчев от " Демократична България ", че компанията, която има машините за гласоподаване не е донор на Демократична България.

" 100 000 евро са вложили в акция. Инвестиции в биткойни и дарения във мислена валута ", разкри той.

Георгиев попита за какво сътрудниците им от целия политически набор не приказват по значимите интернационалните тематики.  " Къде са сътрудниците, които носеха европейските отчети, в които се приказва за господство на закона, през днешния ден, когато желаят да се закрият спецсъдът и КПКОНПИ ", добави представителят на ГЕРБ.

" Това, което следим сега като процеси, внезапно се разграничава от това, което сме виждали от тях като политики в годините обратно. Както и сътрудника Станислав Трифонов, който замълча, когато трябваше да ръководи ", възмути се Георгиев.

" Тези партии мълчат, тъй като са взели решение. И " Демократична България ", и Българска социалистическа партия, и Слави Трифонов и Мая Манолова мълчат по още една тематика - Изборния кодекс, който е доста неприличен. Днес президентът е издал декрет, че привиква нови съвещания с партиите на 5 май по желание на нова ЦИК ", добави Тома Биков от ГЕРБ. По думите му най-вероятно те са имали информация за тези съвещания, по тази причина и мълчат.

" Проблемът с даренията е следният - те през днешния ден през целия ден пишат във Facebook и дават изявленията във връзка едни 4 секунди от нашия брифинг, а не споделят и дума за Русия ", сподели Биков в отговор на въпрос за " Демократична България ".

" Най-вероятно ще научим с прессъобщение по кое време ще бъде необуздано Народното събрание и това ще стане няколко минути преди самото разформироване, както се случва в последно време ", разяснява още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР