След два месеца молби Украйна може скоро да получи от

...
След два месеца молби Украйна може скоро да получи от
Коментари Харесай

Преразпределят ли се усилията? Танковете на Германия поемат към Украйна

След два месеца молби Украйна може скоро да получи от създадените в Германия бойни танкове " Леопард 2 ". 

Германия даде зелена светлина за доставки на 14 танкa " Леопард " 2А6 за Украйна, заяви в публично изказване немското държавно управление.

„ Това решение е в сходство с добре познатата ни линия за поддръжка на Украйна по най-хубавия вероятен метод. Действаме в тясна съгласуваност на интернационално равнище ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц.

Германският канцлер е решил да разреши и на други страни като Полша да създадат това, заяви през вчерашния ден „ Шпигел “.

Други съдружници, да вземем за пример в Скандинавия, имат намерение да се причислят към Германия и да доставят свои танкове „ Леопард “ на Киев, оповестява изданието.

Танковете към този момент са почнали да идват от складовете на Бундесвера, заяви изданието. Възможно е в средносрочен и дълготраен проект да бъдат готови за превозване и други немски бойни танкове.

Според " Шпигел " решението на немското държавно управление явно е било предшествано от интензивни съвещания сред Федерална Република Германия и други украински съдружници. Те са траяли няколко дни. Според информацията са извършени договаряния, в това число със Съединени американски щати.

На 18 януари немският канцлер Олаф Шолц и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организираха телефонен диалог. Шолц е декларирал, че би се съгласил да съобщи танкове на Украйна, в случай че Съединени американски щати стартират да доставят M1 Abrams. 

Ето с какво те превъзхождат други бойни машини и по какъв начин могат да повлияят на борбата против Русия, съгласно разбор на Българска телеграфна агенция.
Въпрос: С какви танкове към този момент разполага Украйна и за какво " леопардите " ги превъзхождат?
Отговор: Украйна има стотици бойни машини на пехотата и бойни танкове от руско време. Списъкът включва танкове Т-72 и Т-80, както и незначителен брой от по-модерните съветски танкове Т-90, пленени по време на войната.

Но главните бойни танкове на Запада и по-конкретно " Леопард " ще покачат фрапантно способността на Украйна да предприеме нахлуване против Русия. Западните танкове като цяло превъзхождат по-старите създадени в Русия танкове и доста специалисти считат " Леопард " за най-хубавия военен танк в света.

Американският военачалник от запаса Бен Ходжис, който командваше силите на Съединени американски щати в Европа, сподели в ефира на американското Национално публично радио, че Украйна може да употребява " леопардите " и други съвременни танкове, с цел да нанесе удар по окупираните от Русия територии от Донбас до Крим или да сформира тежко въоръжена групировка, с цел да пробие позициите на руснаците по направлението Мариупол.
Въпрос: Може ли Германия да достави танкове " Леопард " на Украйна в точния момент за предстоящото пролетно нахлуване на Русия, което поражда страхове?
Отговор: Не е ясно. През Студената война Западна Германия имаше в един миг над 2100 танка " Леопард 2 " в наличност, само че разпродаде, подари или унищожи доста от тези машини след обединяването, когато редуцира въоръжените си сили. По данни от предходната година Бундесверът към момента разполага с 312 танка " Леопард 2 ", само че е доставил всички единици от по-стария модел " Леопард 2А4 " на други европейски страни.

Според материал на сп. " Шпигел " Германия ще достави на Украйна първо най-новия си модел " Леопард 2 А6ес " (Leopard 2 A6s) от запасите на Бундесвера. Други танкове могат да дойдат от складовете на военнопромишления комплекс, само че ще им бъде нужен ремонт. А и доста от тези танкове към този момент бяха обещани на източноевропейските съдружници, с цел да заменят танковете от руско време, които те доставиха на Украйна.
Въпрос: Има ли други съществени бойни танкове, които са от голяма важност за Украйна?
Отговор: Англия към този момент разгласи проекти да изпрати английски танкове " Чалънджър 2 " на Киев и съгласно известия в медиите Съединени американски щати в този момент обмислят да доставят танкове " Ем1 Ейбрамс ".

Управлението на няколко разнообразни танкови системи, всяка от които изисква комплицирана поддръжка и аварийни елементи, може да сътвори компликации за Украйна. Ако на Украйна бъдат доставени един вид западни танкове, да вземем за пример " Леопард ", това ще улесни поддръжката на бронираните машини.

Някои западни тежки оръжия може даже да би трябвало да се транспортират отвън Украйна за ремонт. Оръжейният производител " Краус-Мафей Вегман " и немското министерство на защитата да вземем за пример, отвориха авторемонтна работилница в Словакия край украинската граница, където да бъдат поправяни системи като самоходната гаубица " Панцерхаубице 2000 " и да бъдат подменяни износени елементи.
Въпрос: Колко танка " Леопард " има в наличност?
Отговор: Над 3500 танка " Леопард 2 " са били създадени до момента от немския производител " Краус-Мафей Вегман ", само че множеството от тези танкове се употребяват интензивно от въоръжените сили на разнообразни страни.

От 14-те европейски страни, които имат такива танкове, единствено Финландия и Полша към този момент обществено са декларирали предпочитание да доставят на Украйна.
Въпрос: Как гледат на това немските гласоподаватели?
Отговор: Социологическите изследвания демонстрират, че възможната доставка на танкове " Леопард 2 " на Украйна поражда дискусия измежду немското общество. Допитване на публичната телевизия А Ер Де демонстрира, че 46 на 100 от интервюираните поддържат изпращането на танкове, а 43 на 100 са срещу. Най-силна е опозицията в някогашната Източна Германия, където 32 % от хората са " за ", а 59 " срещу ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР