След договора, който подписаха Борисов и Заев, българско-македонските отношения могат

...
След договора, който подписаха Борисов и Заев, българско-македонските отношения могат
Коментари Харесай

За българо-македонските отношения и силата на гражданите

След контракта, който подписаха Борисов и Заев, българско-македонските връзки могат да се развият в мечтаната посока единствено в случай че последват съответни дейности.

Западните посолства и представители окачествиха подписването на контракта за другарство и добросъседство сред България и Македония като " образец за целия район "

Борян Йовановски е македонски публицист с голям брой награди за проверяваща публицистика

Д-р Димитър Бечев е шеф на Института за европейски политики и гост-изследовател към Центъра за европейски проучвания към Харвардския университет. Още по тематиката
За София и Скопие бяха нужни 18 години, с цел да подпишат контракт за добросъседство. Очакванията са по-близкото съдействие сред двете страни да се форсира с интеграцията на Македония в Европейски Съюз и НАТО

Истинската оценка за него зависи от идващите ходове на двете страни

Договорът за добросъседство сред София и Скопие е първата стъпка към изваждането на Македония от тежката интернационална изолираност и връщането й на пътя към НАТО и Европейски Съюз

Лидерите на съюза потвърдиха анагажимента си към страните в района, само че пожелаха взаимност в дейностите
Когато по време на един импровизиран диалог в Скопие през 2013 година двамата гореподписани договорихме " партизанската " да организираме срещи на жители от двете страни, които се интересуват от европейското бъдеще на този район, нямахме никаква заблуда, че те ще имат сериозен отзив както в Македония, по този начин и в България. Тогава в Македония Груевски бе в разгара на своята полуда, наречена плана " Скопие 2014 ", а в България тогавашното държавно управление на Бойко Борисов се държеше на глинени крайници.

Чрез този метод разговорът стана прелестен за всички участници. Македонците бяха македонци, приказваха на македонски език, а българските събеседниците бяха съвременни, демократични европейци, както всички останали. Всеки се отнасяше към другия по този начин, както изискват европейските цивилизационни правила, освободени от балканските предубеждения и, най-важното - от пропагандистката реторика, въодушевена от политическите елити и в двете страни. Според нея македонците не са това, което са, а българите са някакво татарско племе от нисш темперамент.

Като основатели на срещата двамата, подписали този текст, бяхме удовлетворени от триумфа на нашата скромна самодейност. Но и бяхме изцяло наясно, че в този миг сме надалеч от това нашите визии за бъдещето на българско-македонските връзки да бъдат споделяни или доказани от тогавашните управляващи в София и Скопие. И въпреки всичко възприятието да действаш в сходство със личната си гражданска съвест няма парично изражение.

Полагането на венци на гроба на Гоце Делчев от министър председателите на България и Македония на 2 август бе доказателство, че на Балканите към момента има вяра за положителни връзки.

Фотограф:

Споделяме този епизод в този момент, без да се опитваме да създадем илюзията за категорично " приятелство и единение " сред двата народа. Изцяло сме наясно с многочислените проблеми, които съществуват в двустранните връзки, както и сериозния им капацитет да посекат задачата за взаимно съдействие в европейски дух. Споделяме нашия опит като образец за това, че разговорът, разбирателството и взаимното почитание са вероятни с малко благосклонност и чисто сърце.

Договорът, който подписаха Борисов и Заев, е отлична платформа, върху която българско-македонските връзки могат да се развиват в мечтаната посока, само че единствено и само в случай че след протоколните церемонии последват съответни дейности. Нужна е реализацията на съответни планове във всяка област, които да подобрят виталния стандарт на жителите от двете страни. Затова е нужно всички, които усещаме капацитета и потребността от по-добро и по-ефективно съдействие сред двете страни в този сложен, само че скъп развой, да поставим дружно старания и да продължим процеса, открит от двамата министър председатели. Споделяме с вас нашия опит, с цел да ви насърчим. Гражданските начинания, колкото и да наподобяват на " партизански " акции, каквато бе нашата отпреди четири години, могат да се трансфорат в крайъгълен камък на по-доброто бъдеще - нашето и на нашите генерации.

" Обединението на Европа няма да стане изведнъж или съгласно някакъв специфичен проект. То ще бъде построено посредством съответни достижения, които първо основават възприятие на взаимност ", съобщи Робер Шуман на 9 май 1950 година, когато на мнозина неговата визия се струваше като неосезаем сън. Днес Европейският съюз е идеалът на огромна част от човешката цивилизация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР