След дни предстои началото на тазгодишния, девети поред фестивал Опера

...
След дни предстои началото на тазгодишния, девети поред фестивал Опера
Коментари Харесай

И отново един месец Опера в парка. От 15 юни

След дни следва началото на тазгодишния, девети подред фестивал " Опера в парка " на Софийската опера и балет.

Събитието още веднъж ще бъде в парка на Военната академия " Г. С. Раковски " в София и обичайно притегля огромен интерес измежду феновете на оперното изкуство, родителите, които възпитават децата си на музикален усет към класическите творби и всички софиянци и посетители на столицата от България и чужбина, искащи да изживеят нещо ново и друго. 

Програмата тази година стартира от 15 юни и ще приключи на 15 юли, стана ясно на конференция на Софийската опера през днешния ден пред сцената навън. Включени са три типичен опери - " Лакме " (15.06), " Пепеляшка " (16.06) и " Любовен балсам " (17.06).

От репертоара на балета са избрани  " Дамата с камелиите " (22.06, 01.07), " Жизел " (23.06, 30.06) и  " Зорба Гъркът " (24 и 29.06). 

" Паркът на Военната академия в София в акустично отношение е едно напълно място. Наистина няма друго място в София, където да се чува по този начин добре, до момента в който публиката е измежду природата, навън под небето ", разяснява шефът на операта акад. Пламен Карталов. 

Той означи, че фестивалът не е имал спиране през годините, поради огромния интерес. Събитието е част от културната стратегия на Столична община.

В случаите, когато е имало неприятно време и дъжд, придошъл по време на постановките, е била основана бърза организация и публиката е извозвана с рейсове до постройката на операта на ул. " Врабча ", където да догледа творбата до дъно. Такава ще има и тази година. При целодневни дъждове спектаклите се провеждат в постройката на операта и авансово купените билети остават годни. 

В програмата на " Опера в парка " през 2018 година е отделено огромно внимание на най-малката аудитория. Има и пет постановки за деца. С тях музикалната институция продължава напъните си да приобщава децата, чиито родители поддържат класическото изкуство - от бебета, до 9-годишни възпитаници. Този юни ще бъдат изпълнени в парка " Трите прасенца " (16.06, 06.07), " Мечо Пух " (17.06, 30.06), " История с патоци, мечо и лиса " (23, 24, 28.06 и 12 и 15.07), " Вълшебната флейта " (07 и 08.07) и " Червената шапчица " (13 и 14.07). 

Новото в детския репертоар е детската опера " История с патоци, мечо и лиса ", която ще има премиера на особено построената за фестивала външна сцена край Военната академия. Либрето е дело на режисьора Юлия Кръстева, която е притежател на премията " Златното перо " на Съюза на българските композитори. Юлия Кръстева е основала текста по приказката в стихове " История с патоци, Мечо и Лиса, история дето напълно ще ви слиса ", написана от известния правист, някогашен ръководител на 39-ото Народно заседание и бивш длъжностен министър председател Огнян Герджиков. 

Детските представления от афиша ще се играят на обособена сцена. Тя е в съседство на главната, която побира 600 фенове. По-малката, детска сцена ще събира на едно място към 300 деца. Декорът е инсталиран освен на сцената - той ще влиза и малко " в гората ", с цел да се сътвори още по-интересна атмосфера за децата, уточни Юлия Кръстева. 

Ново и друго на фестивала тази година е още, че Софийската опера е предотстъпила в едномесечната си стратегия три вечери за представления на Музикалния тетър и на Балет " Арабеск " на нейната сцена в парка. Музикалният спектакъл ще показа " Цигански барон " и " Българи от остаряло време ", а балет " Арабеск " - " Ромео и Жулиета ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР