След дни на протести и блокади, енергетици и власт постигнаха

...
След дни на протести и блокади, енергетици и власт постигнаха
Коментари Харесай

Пазарът ще реши. Какво означава споразумението между енергетиците и държавата

След дни на митинги и блокади, енергетици и власт реализираха съглашение какво да се прави с въглищната енергетика. Голяма част от него обаче се пробва да реши едно невероятно уравнение.

Протести, блокади и в последна сметка съглашение с властта, подпечатано и от Народното събрание. Това е късата история на демонстрациите на синдикати и служащи във въглищните централи и мини от последните дни.

Въпросното съглашение обаче на пръв взор звучи като абракадабра. Вторият взор прояснява нещата: двете страни са се разбрали за неща, които са доста мъчно изпълними - в случай че България съблюдава европейските регламенти.

Ето единствено един детайл, този за въвеждане на комплицираното разбиране " механизъм за потенциал " (с други думи - апел за наливане на пари от страната във въглищната енергетика). То обаче е евентуално допустимо, единствено в случай че се обвърже с ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от ТЕЦ-овете. Това на процедура значи редуциране на произвеждане, а протестиращите са срещу.

Дори въпреки всичко се изпълнят и двете условия и отпущането на пари се случи, това няма да е задоволително, с цел да удължи живота на въглищни мощности в сегашния им размер на произвеждане. Според екперти по тематиката - като евродепутата Радан Кънев и Костанца Рангелова от Центъра за проучване на демокрацията, доста преди периодите за затваряне на централите да изтекат, те ще са станали стопански неефективни и няма да могат да устоят на пазара. Токът от тях ще е по-скъп от този от други източници.

Проблемът с въглищната енергетика не е нов - Европейският съюз (ЕС) си сложи за цел да е въглеродно безпристрастен до 2050 година, а това значи последователно да затвори най-замърсяващите въздуха производства. Едно от тях е това на ток от въглища. В България това визира 3 района, където има ТЕЦ-ове и мини - Стара Загора, Перник и Кюстендил.
Да създадем крачка обратно
Всичко, което стана с митинга на енергетиците, се разви нелогично и неясно за необятната публика.

Първо те блокираха пътища и желаеха да им запазят работните места и заплатите. После желаеха въглищни централи да не бъдат затваряни до 2038 година Почти мигновено. Но те внезапно споделиха, че няма да договарят с държавното управление и в действителност желаят оставки. На третия ден те към този момент бяха склонни да договарят, само че единствено в случай че министър председателят пристигна на крайници при митинга.

В тези три дни по този начин и не стана ясно какви са настояванията на митинга. Това се обясни отчасти чак в понеделник, когато работещите в Топлоелектрическа централа и мини от районите Стара Загора, Перник и Кюстедил . Във вторник отидоха да ги разискват в Народното събрание с депутати и премиера Николай Денков.

Основното, най-малко по думи на представителите им на срещата, към този момент не бяха заплатите и работните места, а запазването на енергийната сигурност на страната.

В последна сметка във вторник държавното управление, парламентарни партии и представители на протестиращите и периоди за осъществяването им. Ден по-късно то беше гласувано в Народното събрание. Към оня миг то не е подписано от представителите на служащите в мините.

Ключовото искане е това, което е под номер 1 в документа - „ обезпечаване на механизъм за потенциал на въглищните централи “.
" Механизъм за потенциал ". В превод - още пари от страната
Първото и едно от главните претенции на протестиращите е за въвеждане на " механизъм за потенциал " за работа на въглищните централи. Това е процедура, възприета от Европейски Съюз и прилагана в разнообразни страни. Нейната цел е да подсигурява доходи на електроцентралите за генериране на количества електрическа енергия при потребност - т.е. да подсигурява мощ в избран миг, когато тя не доближава от други типове производства на ток - атомни централи, възобновими източници и така нататък

Тези доходи са спомагателни - отвън тези, които дадената централа генерира като търгува създадената от нея електрическа енергия на пазара. Средствата идват от държавния бюджет.

Тук обаче има проблем - съгласно европейските правила срокът за договаряне на сходни потенциали за въглищните централи за интервала след 2025 година към този момент е изтърван.

Това твърди евродепутатът Радан Кънев. Той от години се занимава с тематиките, свързани с така наречен енергиен преход, чиято цел е Европейски Съюз да стане въглеродно безпристрастен към 2050 година Кънев споделя, че в този момент към този момент не може да се вкарва механизъм за потенциал, тъй като такива са регламентите на Европейски Съюз.

Те не разрешават сходна процедура за въглищни централи след 2025 година, в случай че това не е било контрактувано до края на 2019 година Той прибавя, че тогавашното държавно управление с министър председател Бойко Борисов е пропуснало да подпише сходни съглашения с централите, които употребяват въглища.

Регламент 943 е напълно договарян по време на мандата на " Борисов-3 " (ГЕРБ+ВМРО), а срокът за сключване на контракти изтича по време на същия мандат, написа Кънев във фейсбук. По думите му контракти тогава не са подписани, а въпросът е за какво.

" Защото за следващ път миньорите и енергетиците бяха лъгани, че няма потребност, че с цел да се одобрят такива контракти е нужно да има проект за затваряне (и в действителност е нужно). Това е клопката на популизма от 2017-2019 година “, сподели още Кънев.

Евродепутатът въпреки всичко не изключва опцията за договаряне на нов модел за механизъм за потенциал, само че съгласно него това няма по какъв начин да се случи без проект за понижаване на въглеродните излъчвания. А това значи намаляването на размерите на работа на централите. Нещо, с което протестиращите миньори и енергетици не бяха съгласни.

Според Костанца Рангелова основно за използването на механизъм за потенциал е той да е в синхрон с пазарните правила. Това значи и подборът на централите, които могат да се включват, да бъде „ софтуерно безпристрастен “ - т.е. да могат да вземат участие всевъзможни централи, без значение дали създават въглищна, слънчева, вятърна или друга сила, и да бъдат избирани единствено на база най-хубавата цена [на създаваната електроенергия].

Но по думите на Рангелова контрактуваното изискване за предстоящ механизъм, който да работи единствено за енергопроизводители „ без силова електроника “, авансово изключва мощностите от възобновими източници.

Тя сподели още, че даже подобен потенциал да бъде контрактуван с Европейски Съюз след 2025 година и прибавен за въглищните централи, той няма да бъде задоволителен, с цел да удължи живота на въглищни мощности в сегашния им размер на произвеждане. А точно за това споделят, че се борят протестиращите.
Много дребен % на въглищните мощности ще могат да се възползват
„ Това, което най-вероятно ще се случи, е, че доста дребен % на въглищните мощности ще могат да се възползват “, споделя Рангелова и прецизира, че сходни механизми са в изгода за централите за доста къси интервали - от по няколко дни в месеца.
" Пазарът ще реши " ще работят ли въглищните централи
„ Тези централи, без значение дали са държавни или частни, ще работят свободно и пазарът ще реши кои ще останат ", сподели във вторник вечер Николай Денков след договарянията с представители на протестиращите в Народното събрание. Тогава пристигна и поръчката му, че страната няма " да затваря административно " мощности.

Думите му кореспондират с две от точките от съглашението, в които категорично се загатва, че с изключение на мощностите от групата на държавния " Български енергиен холдинг ", и останалите няма да бъдат административно затваряни, само че ще би трябвало да се преценяват с пазара и законовите разпореждания.

Решенията де факто повтарят и заложеното в териториалните проекти за възобновяване на районите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които държавното управление изпрати преди дни на Европейската комисия.

Всъщност точно недоволството против тези проекти станаха мотив за митинга и блокадите. То пък е подбудено поради упованието, че след 2025 година, когато страната няма да може да субсидира производството на ток за бита, за въглищните централи ще бъде невероятно да работят поради високите цени, които се генерират от такси.

Ключово остава и настояването за предоговаряне на заложеното в общия План за възобновяване и резистентност понижаване на излъчванията от произвеждане на електрическа енергия с 40% по отношение на 2019 година до 2026 година

Според Костанца Рангелова обаче към днешна дата постигането на тези цели към този момент се случва и без да се постанова те да бъдат въвеждани административно от страната.

Тя прибавя, че продължаването на работата на всички Топлоелектрическа централа със настоящия им потенциал до 2038 година е стопански неефективно.
Застрашена ли е енергийната система?
След всичко обаче остава въпросът, който протестиращите и синдикалните водачи взеха решение да извадят на напред във времето преди договарянията във вторник и постигнатото съглашение. Той гласи: застрашена ли е енергийната система?

Основна теза на протестиращите е, че със затварянето на мощности или с намаляването на размера на работа се рискува в страната да има дефицит на електрическа енергия. Те споделят също, че затварянето на въглищните централи значи предстоящ импорт на ток от други страни, а оттова - по-високи цени.
Затварянето на централи след 2030 година по никакъв метод не би заплашило енергийната система, само че единствено при изискване, че се осъществят инвестицииКонстанца Рангелова
Пред Свободна Европа Костанца Рангелова разяснява, че затварянето на централи след 2030 година по никакъв метод не би заплашило енергийната система, само че единствено при изискване, че се осъществят вложения в ПАВЕЦ „ Чаира “ , ВЕИ мощности и по-добра съгласуваност на районния пазар.

Самият ПАВЕЦ също работи като балансираща мощ като каквато на процедура ще се трансфорат въглищните централи.

По думите ѝ това са изводите от създадени модели на районния пазар на електрическа енергия в две разнообразни изследвания на закритата Комисия за енергиен преход към Министерския съвет.

„ На база на техните модели, в случай че важат единствено пазарните механизми, даже да сложим дата за извеждане на въглища 2038 година, още през 2030 година те към този момент съгласно модела не създават нищо, тъй като не могат да се класират по отношение на другите мощности. Това включва и проектите на Румъния, Турция и Гърция за строене на ВЕИ мощности, които ще доведат до мощна конкуренция и ще вършат вносния ток все по-евтин “, сподели още Рангелова.

Тя прибавя, че в този интервал ще могат да продължат да работят половината от актуалните въглищни мощности и прецизира, че даже сега централите работят на 50% от потенциала си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР