След Джо Байдън и Олаф Шолц - Риши Сунак пристигна

...
След Джо Байдън и Олаф Шолц - Риши Сунак пристигна
Коментари Харесай

Десетки камиони с хуманитарна помощ за Газа изчакват на границата с Египет

След Джо Байдън и Олаф Шолц - Риши Сунак дойде в Израел на фона на ракетни удари.

Пред английския си колега израелският министър председател Нетаняху още веднъж упрекна Хамас, че с офанзива си е разрушила постигнатия мир в района. Сунак потвърди подкрепата на Англия за Израел и заяви, че еврейската страна би трябвало да победи. 

 
Видяхме обстановката през миналите дни, които шокираха всички ни, изключително в болничното заведение. Скърбим за загубата на всеки почтен живот, на всеки граждански с разнообразни вяра и народност, който е бил погубен. Палестинците също са жертви на Хамас.
Риши Сунак, министър-председател на Англия

И до момента в който офанзивите не стопират, на граничния пункт " Рафа ", който свързва Газа с Египет, от едната страна на оградата чака филантропична помощ, а от другата - хиляди се надяват да избягат от ракетните удари. Според сделка сред Египет и Съединени американски щати 20 камиона с храни и медикаменти би трябвало да влязат в палестинския анклав. Но съгласно Организация на обединените нации са нужни най-малко 100 транспортни средства с помощи дневно. 

Междувременно Европейският парламент осъди дейностите на Хамас, а от Европейската комисия призоваха Израел да не лимитира достъпа до съществени консумативи за Газа.

 
Отбелязваме обстоятелството, че Египет прави всичко допустимо да проправи път през границата в региона на контролния пункт " Рафа ". Подкрепяме и изказването на Израел, че няма да осуети доставките на храна, вода или медикаменти, идващи от Египет.
Балаж Уйвари, представител на Европейската комисия 

През последните часове десетки ракети бяха изстреляни от Газа и Ливан към Израел, а отговорност за тях пое Хамас. Еврейската страна към момента не е почнала офанзивата си по суша, само че военният министър увери армията, че скоро ще види палестинския анклав " от вътрешната страна ". Жертвите на спора към този момент са повече от 5000. Заложниците на ислямистката формация са над 200. 

Нараства напрежението и на Западния бряг - израелските сили оповестиха, че са арестували 80 души, повече от които членове на Хамас. Стигнало се е и до конфликти, при които съгласно локалните управляващи са починали минимум 7 палестинци.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР