След дезинфектант използвайте хидратиращи и възстановяващи кремове за . Избирайте

...
След дезинфектант използвайте хидратиращи и възстановяващи кремове за . Избирайте
Коментари Харесай

Дерматолог: Не мийте ръцете си с гореща вода и не забравяйте кремовете

След дезинфектант използвайте хидратиращи и възстановяващи кремове за. Избирайте деликатно сапуните и дезинфектантите, които купувате. Мийте ръцете си не с вряла, а с по-хладка. Това поучава доцент доктор Развигор Дърленски, секретар на Българското дерматологично сдружение в изявление за БГНЕС.
В актуалната обстановка на COVID-пандемия една от значимите отбрани, за които чуваме от експертите от доста време насам, е това какъв брой е значимо измиването на ръцете. Препоръчва се миене на ръцете със сапун и вода минимум 20 секунди или потребление на дезинфектанти, които съдържат минимум 60% алкохол.
Заради това обаче доцент Дърленски сподели, че кожните лекари всеки ден се срещат със странични кожни реакции освен от дезинфектантите и сапуни, само че и от използването на всички типове защитни дрехи и принадлежности, които се употребяват.
„ Предпазните средства са безусловно наложителни за хората, които работят с COVID-пациенти и за отбрана на елементарните пациенти. Така, че в тази обстановка въпросът дали да ги използваме или не – отсъства. Ние даваме препоръки за това по какъв начин да се понижи да се развият някои странични кожни реакции, които са доста по-често срещани, в сравнение с самите кожни прояви на COVID-инфекцията ”, уточни той.
 Как да си миете ръцете: образно Как да си миете ръцете: образно
Медици от Англия и Сингапур са описали най-ефективния съгласно извършено от тях проучване метод за миене на ръцете. Учените пре...
Най-честата такава реакция, която виждат е екземи или инфектиране на кожата на ръцете, които са в следствие от действието на водата, на детергентите (синтетични миещи средства), които унищожават водно-липидната тога на кожата и по този начин провокират раздразването ѝ.
„ Това не е същинска алергична реакция, а реакция на раздразнение. Това изисква наложителна непрекъсната грижа за ръцете след всяко миене. Подобни промени може да се следят и при хората, които употребяват дезинфектанти, които са основани на алкохол. Това е по този начин, тъй като етанолът, или който и да е различен алкохол, отстранява повърхностните мазнини на кожата, които другояче имат предпазен резултат. Това води до проявата на възпалителна реакция ”, сподели експертът.
За да се предпазим от такава реакция, доктор Развигор Дърленски обръща внимание на профилактиката и прибавя, че има и българско управление със препоръки.
„ По време на пандемията е желателно след всяко миене на ръцете или потребление на дезинфектант, да слагаме хидратиращ крем, еликсир, масло или мляко. Независимо коя е марката или компанията, налага се да има нещо, което да възвръща бариерната функционалност на кожата на ръцете след измиване ”, поучава той.
Българското дерматологично сдружение е направило брошури, които изясняват по какъв начин да се защищити кожата по време на пандемията. Там е застъпено точно това, че потреблението на хидратиращи и възстановяващи кожната преграда кремове е безусловно наложително. „ Някои спомагателни препоръки – налага се да мием ръцете си с по-хладка, а не с вряла вода. Да избираме доста деликатно сапуните и дезинфектантите си. Желателно е да се употребяват сапуни без сапуни, или тъй наречените синдетни форми, с уравновесено Ph, което е близо до това на кожата ”, акцентира доцент Дърленски. В брошурите е маркирано, че водата с приятна температура, когато е в композиция със сапун, има съвсем същото деяние като горещата, само че вероятността да провокира раздразнение и изсушаване е много по-малка.
 Защо ръцете и краката на дамите са по-студени? Защо ръцете и краката на дамите са по-студени?
Жените постоянно страдат от студени ръце и крайници – без значение от сезона и климатичните условия. При това да се стоплят крайниците на...
Сред тези препоръки за грижа за ръцете е и този да ги подсушаваме. „ Ако оставите влажни ръцете, опцията за развиване на възпалителни промени се усилва неведнъж. Подсушаването на ръцете да става с забрадка, само че не и с въздушна бликам ”.
Доц. Дърленски не поучава да използваме чист алкохол. „ В множеството дезинфектанти, които се продават в магазините, с изключение на етанол или 70-градосовия алкохол, има и доста субстанции, които понижават дразненето, което този алкохол провокира на кожата. Така да вземем за пример има глицерин или глицерол, който се знае, че задържа водата в кожата, понижава процеса на формиране на люспи. От тази позиция точно е по-разумно да си набавим комерсиално разполагаем дезинфектант, в сравнение с да си почистваме ръцете единствено със алкохол ”, сподели докторът.
Видим ли първите белези на инфектиране на кожата би трябвало да се обърнем към експерт.
„ Алармиращите сигнали, при които би трябвало да идем при кожен лекар и да потърсим професионална помощ за възобновяване на кожата са: зачервяване, появяване на дребни червени точици или напукване на кожата с формиране на цепнатини ”, уточни доцентът.
През месец декември, тази година се организира 12-тата подред акция, проведена от Българското дерматологично сдружение за диагностика и профилактика на кожните алергични болести. В годината на пандемията COVID-19, естествено акцията е ориентирана към професионалните кожни странични реакции при медицински експерти, работещи с COVID-19 инфекцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР