След девет месеца на смърт и разрушения, ключът към прекратяването

...
След девет месеца на смърт и разрушения, ключът към прекратяването
Коментари Харесай

The Washington Post: Яростните претенции за Крим дават малък шанс за мир в Украйна

След девет месеца на гибел и опустошения, ключът към прекратяването на военния спор сред Русия и Украйна се намира на скалистия, черноморски полуостров Крим - с неговите варовикови плата и тънки редици тополи - който Москва анексира през 2014 г, написа американският вестник The Washington Post, показан без редакторска интервенция.

Именно от Крим стартира спорът сред Русия и Украйна и това не се случи през февруари 2022 година, а през февруари 2014 година Сега президентът Володимир Зеленски упорства, че спорът ще завърши, когато неговите войски си върнат Крим, побеждавайки съветските сили.

" Неговото завръщане ще значи възобновяване на същинския мир ", сподели Зеленски през октомври, " Руският боен капацитет ще бъде изцяло погубен, когато украинският байрак се върне на законното му място - в градовете и селата на Крим. "

Но за съветския президент Владимир Путин анексирането на Крим се трансформира в един от най-важните детайли от неговото завещание, което ще рухне, в случай че той загуби полуострова. Путин към този момент съобщи, че всеки опит на Украйна да си върне Крим, би означавал Киев да премине алената линия и че той няма да го толерира.

Надеждите на Украйна за връщането на Крим до неотдавна изглеждаха като напразни мечти, само че внезапно тази вероятност стана много правдоподобна - и даже рисково правдоподобна.

Западът, макар че продължава да поддържа Украйна, се притеснява, че всяка украинска военна интервенция в Крим може да накара Путин да предприеме решителни дейности, в това число до потреблението на нуклеарни оръжия.Някои западни чиновници се надяват, че съглашението за окончателното предаване на Крим на Русия може да стане основа за дипломатическо споразумяване на спора. Украинците отхвърлят концепцията като рисково наивна, до момента в който руснаците споделят, че в никакъв случай няма да се съгласят да се откажат от това, което към този момент е тяхно.

Упоритите искания към Крим демонстрират неразрешимостта на сегашния спор и в този момент е много мъчно да си представим, че страните могат да се оправят без кръвопролития в битката за този полуостров.

Кремъл твърди, че точно шокиращата офанзива против Кримския мост - знак на имперските упоритости на Путин в Украйна за 4 милиарда $ - през октомври е подтикнала акцията на Москва да унищожи сериозната инфраструктура на Украйна, която в този момент заплашва да потопи страната в филантропична рецесия.

И след освобождението на Херсон от украинските сили, за който Москва обещаваше, че ще остане част от Русия " вечно " - съветските публични лица стегнаха риториката си. Бившият президент Дмитрий Медведев даде обещание " ден на страшния съд " при положение на каквото и да е нахлуване над Крим, а един член на съветския парламент предизвести, че Украйна я чака " финален пагубен удар ".

Междувременно Киев създава подробни проекти за реинтеграция на Крим, които включват експулсирането на хиляди съветски жители, преместили се там след 2014 година

" Абсолютно всички съветски жители, които са пристигнали в Крим, с редки изключения, са пристигнали там незаконно ", сподели Тамила Ташева, непрекъснат представител на Зеленски в Крим. " В това отношение нашият метод е явен: всички тези съветски жители би трябвало да изоставен. "

Русия има свое виждане за тази обстановка, не по-малко максималистично. Тя упорства да й дадат и други четири украински области - Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска, които Путин също анексира към Русия.

Отказът на която и да е от страните да направи отстъпки заплашва да трансформира обстановката в дълголетен спор, сходно на опълчването към Западния бряг и Газа, Нагорни Карабах или Кюрдистан.

Спорни земи

Ожесточените разногласия за Крим не престават от доста епохи. Гърците, монголите и османските турци предявяват искания към тази черноморска перла.Руската и Османската империя са водили войни за нея, преди Екатерина Велика да анексира Крим през 1783 година, включвайки го в Руската империя.

Както по царско време, по този начин и в епохата на Съветския съюз Крим се трансформира в обичано място за отмора на съветския хайлайф.Сталин грубо потиска кримските татари, основно тези коренни поданици на полуострова, които изповядват исляма. Обвинявайки ги в съучастничество с нацистка Германия, той депортира към 200 хиляди души в Централна Азия и Сибир. Тези преследвания дефинират за дълго време политиката на управляващите към полуострова.

През 1954 година, в чест на 300-годишнината от присъединението на Украйна към Русия и заради редица значими съгласно него стопански аргументи, тогавашният руски водач Никита Хрушчов съобщи Крим на Украйна.

След разпадането на Съветския съюз Крим става самостоятелна република в Украйна, подчинена на Киев, само че със лична конституция и украински, съветски и кримскотатарски като публични езици.

През 90-те години сред Киев и Москва започнаха да се разгарят разногласия, тъй като Кремъл изиска да резервира правото си да употребява военноморската база в Севастопол, където беше ситуиран съветският Черноморски флот, в сходство с дълготраен контракт за наем. Но измежду кримчаните назряваше възприятие на неодобрение против Киев. Икономическата обстановка на полуострова беше комплицирана. Много поданици, най-вече етнически руснаци, се усещаха забравени и носталгични по руските времена.

През 2014г. няколко дни след бягството на украинския президент Виктор Янукович от Киев съветските войски влязоха в Крим. Подкрепяните от Русия управляващи небрежно проведоха и организираха референдум за присъединение - коства си да се означи, че Путин се надяваше да изиграе този сюжет още веднъж тази година, като влезе в Киев.

Обединението получи необятна поддръжка измежду руснаците и рейтингът на утвърждение на Путин внезапно скочи. " Значителна част от имперските проекти на Русия, целият мит за нейното битие е обвързван с Крим ", сподели Гуендолин Сасе, анализатор в Европейския център към фондацията " Карнеги ".

" В сърцата и мозъците на хората Крим постоянно е бил неразделна част от Русия ", сподели Путин тогава в речта си. Присъединяването му обаче беше нарушаване на интернационалното право и западните страни бързо постановиха наказания против Русия.

Планове за реинтеграция

От осем години ориста на Крим е помрачена от военния спор в Източна Украйна. Но Зеленски стартира да чертае проекти за реинтеграция на Крим доста преди началото на съветската експанзия през февруари.

През 2021 година неговото държавно управление сътвори годишна среща на върха наречена " Кримска платформа ", която имаше за цел да задържи Крим в центъра на интернационалното внимание.През април същата година Тамила Ташева, етнически кримски татарин, пое поста представител на Зеленски в Крим и в този момент ръководи екип от 40 души, работещи по проекта за анулация на присъединението.

" Жизненоважно е Украйна да разполага с проект малко по малко ", сподели Ташева в изявление, имайки поради дългия лист от комплицирани въпроси, свързани с поданството и преходното правораздаване.

След анексирането от Русия към 100 хиляди души напуснаха Крим, само че по-голямата част от жителите останаха на полуострова и към тях се причислиха стотици хиляди руснаци, които взеха решение да се заселят там. От 2014 година насам съветските управляващи са издали паспорти на забележителен брой поданици на полуострова, който има население от почти 2,4 милиона души.

Според Ташева кримчаните, останали на полуострова, " имат цялостното право да го създадат " и след деокупацията ще се положат старания да се разграничат тези, които интензивно сътрудничат на съветските управляващи, и тези, които може да са дали своят вот за присъединение, ставайки " жертви на пропагандата ", както тя се изрази.

" Тези хора не са направили закононарушение ", добави тя. " Те просто се придържаха към своята позиция. "

Въпреки това, продължи Ташева, всички съветски жители, нелегално влезнали в Крим след 2014 година, би трябвало да изоставен територията му. " Това е въпрос на нашата сигурност - изясни тя. - Ако всички тези съветски жители останат на територията на Крим, те постоянно ще заплашват териториалната целокупност на страната ни. "

Рори Финин, доцент в университета в Кеймбридж, споделя, че компромисът е малко евентуален.

" Идеята Украйна по някакъв метод да се върне към статуквото след 2014 година е глупава, тъй като в този случай ще имаме единствено спомагателна ескалация ", сподели Финин. " Трудно е да си представим украинците умерено да се откажат от част от териториите си, знаейки, че по този метод изоставят милиони свои жители. Моралните и геополитическите залози на сходен отвод са извънредно високи ".

Претенциите на Москва

Москва също е решена да резервира контрола си над Крим. Поради това доста западни чиновници се опасяват, че Путин може да стигне до крайности, с цел да резервира полуострова.

Именно обществените изказвания на Зеленски за проектите за реинтеграция на полуострова станаха един от " спусъците " за началото на така наречен " Специалната военна интервенция " на Путин.

Създаването на " Кримската платформа " и разрешението, обещано от Запада да се разиграе тази карта, сложи началото на една доста рискова игра. В последна сметка това докара до пълномащабен боен спор.

В скорошно изявление лорд Дейвид Ричардс, някогашен началник-щаб на английската войска, сподели, че Украйна ще рискува нуклеарна война, с цел да отбрани Крим. " Ако пъхнете това на Путин в носа, той може да направи нещо доста неуместно ", сподели Ричардс пред Times Radio. " Той може да употребява тактически нуклеарни оръжия, да вземем за пример. "

Някои западни чиновници обаче се надяват, че договорката за Крим може да бъде ключът към прекратяването на военния спор. По тяхно мнение Зеленски и неговите съветници са по-склонни да разискват евентуални отстъпки, в сравнение с допуска тяхната изразителност.

По време на първичните мирни договаряния през март Киев даде сигнал за готовността си да организира обособени договаряния за статута на Крим. Това сочеше опцията Зеленски да е бил подготвен да гледа на Крим друго от други анексирани от Русия територии в Украйна, които той упорства да бъдат върнати.

" Може би страните биха могли да реализират някакво съглашение за Крим - в това число посредством вярно извършен референдум или договорка като договорката с Хонконг, при която полуостровът може да остане под съветски надзор за избран интервал от време ", сподели Ричардс.

Крим е изолиран към този момент осем години заради интернационалните наказания. Летището му, което преди приемаше туристи от цяла Европа, до преди 24 февруари тази година оферираше полети единствено до Русия.

Кремъл влага съществено в локални инфраструктурни планове, в това число Кримския мост, както и в пенсионни стратегии. Той трансформира съветските държавни канали в главен източник на информация. Въпреки че съветските туристи се завърнаха, полуостровът е изправен пред съществени стопански усложнения и в този момент се управлява от държавно управление, назначено от Москва.

Като се има поради лимитираният достъп до Крим и доминирането на съветските държавни медии на полуострова, е мъчно да се реши публичното въодушевление там. Също по този начин не е ясно дали то може да се е трансформирало след началото на войната в Украйна.

Мнозина обаче са уверени, че спорът, почнал в Крим, би трябвало да завърши там.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР