След десетилетия на разходи извън възможностите си Франция, трябва през

...
След десетилетия на разходи извън възможностите си Франция, трябва през
Коментари Харесай

Франция готви съкращение на разходите

След десетилетия на разноски отвън опциите си Франция, би трябвало през идващите седмици би трябвало да покаже по какъв начин се заобикаля бюджетна рецесия , която излага на риск кредитния й рейтинг и даже може да докара до рухването на държавното управление на президента Еманюел Макрон. Това съобщи Ройтерс.

Моментът не може да бъде по-лош. Скъпите публични услуги са обект на съкращения тъкмо до момента в който Макрон и неговите съдружници водят акция за изборите за Европейски парламент през юни. В същото време Париж се готви за семейството на Олимпийските игри.

Това безконтролно финансово ръководство на сметките на нацията би трябвало да спре в този момент, безапелационен е водачът на консерваторите Ерик Сиоти. Сиоти настоя държавното управление да одобри незабавно законодателство за преразглеждане на бюджета за 2024 година - рискова вероятност за държавно управление без работещо болшинство в Народното събрание. Ако държавното управление го прокара без гласоподаване, може да последва избор на съмнение

Министрите признават, че 10 милиарда евро незабавни съкращения на разноските, които към този момент са препоръчани в тазгодишния бюджет, няма да бъдат задоволителни и че ще би трябвало да бъдат законодателни нови ограничения. Но даже и с държавните разноски, които през годините са достигнали 57% от националното произвеждане - най-високото от всяка развита стопанска система, намирането тук-там за съкращения ще бъде мъчително.

Сред услугите, посочени от министъра на финансите Бруно Льо Мер, е медицинският превоз, в това число частните таксита, които всеки ден транспортират хиляди френски пациенти до и от уговорени срещи, като страната заплаща по-голямата част от таксите. По думите му Франция към този момент не може да си разреши такава благотворителност , като дефинира общите разноски за медицински превоз за застаряващото население на страната на 6 милиарда евро годишно, съвсем два пъти повече от целия бюджет на министерството на културата.

Париж ще изпрати модифициран проект за понижаване на недостига в Брюксел през идващите няколко дни. Въпреки че пропусна миналогодишната цел за недостига с огромна разлика и тази година също е изложена на риск, държавното управление отхвърля да се откаже от вярата да свие фискалния недостиг до по-малко от ограничаването на Европейски Съюз от 3% до 2027 година, края на петгодишния мандат на Макрон.

Дефицитът през 2023 година беше 5,5% от Брутният вътрешен продукт, надхвърляйки задачата на държавното управление от 4,9%. Рейтинговата организация Moody`s уточни, че постигането на тазгодишната цел за недостиг от 4,4% ще изисква понижение с 1 процентен пункт от Брутният вътрешен продукт - към 28 милиарда евро - което е реализирано единствено един път от 2000 година насам.

За шефа на централната банка Франсоа Вилерой дьо Гало главният проблем е, че поредните държавни управления разрешават разноските да порастват по-бързо от инфлацията в продължение на десетилетия.
 Le Monde: Обещаните от Макрон 3 милиарда евро за Украйна основават бюджетен проблем за Франция
Le Monde: Обещаните от Макрон 3 милиарда евро за Украйна основават бюджетен проблем за Франция

Елисейският дворец
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР