След десетилетия чакане той вече е не само на Обединеното

...
След десетилетия чакане той вече е не само на Обединеното
Коментари Харесай

Какъв крал ще бъде Чарлз Трети и кои са първите му проблеми

След десетилетия очакване той към този момент е освен на Обединеното кралство, само че и на 14 други страни, в това число Канада и Австралия. Очите на света са вперени в него, когато той намята мантията на крал.

Чалз Трети надалеч не е толкоз известен като знак на монархията, колкото беше. Тя взе и част от решенията, които проправят пътя на ръководството му - да вземем за пример, когато даде единодушието си Камила да бъде с купа кралица консорт, а не принцеса. Така му обезпечи значима персонална поддръжка още при поемането на една от най-прочутите функции и отговорности в света на възраст, в която множеството хора от дълго време са пенсионери.

Най-дълго чакалият престолонаследник в английската история е и най-възрастният нов крал.

Както и най-опитният нов монарх. Имаше задоволително време и прояви нужната интензивност, с цел да е прочут по света, в това число с персоналните си позиции по публични въпроси, които като монарх ще би трябвало да премълчава. Освен това влиза в Бъкингамския замък с няколко казуса в багажа си.

Много от идното да се случи, зависи персонално от него, тъй като няма длъжностна характерност за това какво е да си крал.

Известно е, че - сходно на майка си - той към този момент няма потребност от паспорт, шофьорска брошура или очакване да заема позиции по политически въпроси. Както и че е единственият водач в страната с еднолично право да афишира война. Забележителното царуване на кралица Елизабет II бе белязано и от това, че тя нито един път не даде изявление и се придържаше към обществена политическа индиферентност, каквато се чака от един монарх.

" Той знае още от най-ранните си дни, че стилът му ще би трябвало да се промени. Обществеността няма да желае монарх в акция ", споделя професор Върнън Богданор през Би Би Си. " Не съм толкоз малоумен. Осъзнавам, че е настрана занятие да бъдеш суверен ", сподели Чарлз в изявление за английската социална медия през 2018 година " Идеята, че някак си ще продължа тъкмо по същия метод, е цялостна нелепост. "

Но Англия е многообразна, мултикултурна, мултирелигиозна страна и Богданор чака новият крал да опита да работи като сплотяваща мощ, като поставя по-видими старания за свързване с етническите малцинства и групите в неравностойно състояние. Както и по-голямо кралско застъпничество над изкуствата, музиката и културата - другояче казано, повече Шекспир и по-малко конни надбягвания.

Новият крал сигурно ще стартира с голям брой послания за последователност с епохата на майка му, в която той самият бе с дълготрайно публично наличие. Но се счита, че той вижда монархията не в засилена, а в по-отслабена роля. Което на върво време значи, че ангажираните кралски особи ще са по-малко - с Чарлз, Камила и престолонаследникът Уилям със брачната половинка си Катрин в центъра.

Близки и доближени го разказват като въздържан и даже свенлив, намира се и изразът " сензитивна душа ". Съпругата му споделя, че е " много припрян и желае нещата да са свършени през вчерашния ден ". Както и че в фамилна среда не е толкоз сериозен, " играе с децата, четейки им " Хари Потър " като озвучава гласовете на героите ". Чарлз откровено е угрижен за света, в който внуците му ще живеят.

 Какъв крал ще бъде Чарлз Трети и кои са първите му проблеми
© Reuters

Известен е от дълго време с ангажираността си по проблеми като изменението на климата и органичното земеделие, запазване на културното и архитектурно завещание и опазване на обичайните занаятчийски умения, само че в това време поощряване на нововъведенията и смяната, въпреки да е подчертавал, че това не е позиция на престолонаследника, с цел да не ангажира с нея двореца.

Негов чиновник споделя, че новия крал е безмилостно заета и стимулирана фигура, " кълбо от сила ", поемащ голямо натоварване. Принц Хари бе споделил, че е " човек, който вечеря неуместно късно, по-късно отива да работи на бюрото си и ще заспи върху бележките си ".
Подозираха го в политическа интервенция, изключително откакто се разбра, че от 2004 година написа частни писма до министри от 2004 година по въпроси като земеделие, градско обмисляне, архитектура, обучение... Един от получателите на такива писма разяснява, че не е изпитвал някакъв напън по какъв начин да си прави работата. Чарлз сподели през 2006 година, че " в случай че това е интервенция, то доста се гордея с това. "

 Какъв крал ще бъде Чарлз Трети и кои са първите му проблеми
© Reuters

Според изследване, извършено от YouGov през декември 2021 година, известността му нараства, като съвсем две трети от хората го виждат в позитивна светлина. Но до момента в който 53% смятаха Елизабет II за най-яркото въплъщение на монархията, то за него по този начин дадоха отговор 14%. Популярността му е по-слаба измежду по-младите хора (те го сложиха на 11-о място в кралското семейство), което може би обснява за какво синът му Уилям е доста повече харесван от британците.

Таблоидите ще изчакат със сензации за кралското семейство в интервала на печал и известно време, може би до коронацията му след няколко месеца. Но новият глава на кралското семейство ще би трябвало да се бори с ненаситния вкус за истории за интриги в двореца, за принц Хари и Меган и връзката им с кралското семейство, за връзките им с брат му, към този момент принц на Уелс и брачната половинка му, получила същата купа като майка им Даяна.

Това не е неговата естествена територия, а в края на 2022 година занапред се задава публикуването на записки на Хари, които неговите издатели показват като прям роман за неговите " прекарвания, завършения, загуби и житейски уроци ". Penguin Random House, за която се счита, че е платила 20 милиона $ за книгата, я разказва като " интимна и откровена ". В нея ще се споделя за живота му до наши дни и всички чакат още разкрития за отношението на двореца към брачната половинка ми херцогинята на Съсекс, както и за това по какъв начин се е справило кралското семейство със гибелта на майка му, когато той е на 12 години, или за връзката сред татко му и Камила. Чарлз може да изиска да види наличието преди публикуването и да употребява юристи, с цел да задържи отвън щемпел сензитивните фамилни секрети или противоречивите изказвания.

Има и различен проблем с Хари - спори с министерството на вътрешните работи за защитата му, когато е в Обединеното кралство. Той заведе дело пред Върховния съд, потвърждавайки, че смяна в равнището на отбрана, която е получил, го е предиздвикала да се усеща нерешителен, макар че е предложил самичък да заплаща за охранителите.

 Какъв крал ще бъде Чарлз Трети и кои са първите му проблеми
© Reuters

Над репутацията на Чарлз Трети не се е разнесъл и облакът от полицейското следствие на неговия Prince`s Trust (една от трите съществени благотворителни организации на монарха), по обвинявания, че е желала дарения в подмяна на поддръжка за рекомендации за почести. Кралят отхвърли да знае за това, само че основният изпълнителен шеф на фондацията, неговият дълготраен асистент Майкъл Фосет, към този момент се отдръпна. Седичникът Mail on Sunday разкри, че Фосет е предложил да помогне на саудитски милиардер да получи рицарско звание и английско поданство в подмяна на великодушни дарения.

Впрочем, Чарлз по принцип би трябвало да реши по какъв начин да постъпи с мрежата си от благотворителни организации, които се концентрират върху другите му ползи от архитектура и обмисляне до околна среда. Едно от предложенията е, че Princes Trust може да стане изцяло самостоятелна.

Трети проблем идва по линия на брат му принц Андрю. Той се споразумя (вероятно да заплати £10 милиона) с Вирджиния Гифър по нейния иск за полово посягане в американските цивилен съдилища. Кралят може да бъде изправен пред нескончаем напън да разкрие по какъв начин кралското семейство е помогнало на по-малкия му брат да откри парите. Бъкингамският замък отхвърляше до момента да разяснява известията, че кралицата ще способства за съглашението от персоналния си приход, получен от имението в херцогство Ланкастър.

Не на последно място, кралят евентуално ще се изправи пред три законови борби. Първа такава борба се обрисуват акции измежду някои от 14-те подвластни страни и територии. Предизвикани от гибелта на кралицата, някои от тях ще опитат да последват образеца на Барбадос от предходната година и да станат република, а не част от конституционна монархия. Републиканците в Австралия евентуално ще бъдат окуражени, а в някои страни от Британската общественост като Ямайка и Белиз възкачването му на трона ще изисква референдум за потвърждаване на новото статукво. Чарлз Трети наподобява не бяга от сериозен диалог по тематиката.

 Какъв крал ще бъде Чарлз Трети и кои са първите му проблеми
© Reuters

Извън Обединеното кралство главно предизвикателство ще бъде предефинирането на по-модерни връзки в Британската общественост. Като нов монарх и ръководиел на общността неговите визити в страните членки може да обиден повече тематики като сложното завещание от колониализма и робството. Дали гласовете за компенсации, платени от Лондон, ще си пробият място в такива диалози?

Призиви за промяна на монархията може да дойдат и от страната. Малцинство, най-малко към този момент, се афишират за нейното унищожаване. С продължаващия напън за шотландска самостоятелност и напрежението към ръководството на Северна Ирландия, той също е изправен пред закани за Обединеното кралство.
" Ако Чарлз желае да взе участие в политиката, да се кандидатира на избори ", предизвести група, лобираща за анулация на монархията.

Години наред Чарлз се намираше сред по-традиционния жанр на монархия, към който майка му се е придържала и при която е отгледан, и една по-модерна, налична версия, която въплъщава неговият наследник, а в този момент правоприемник, принц Уилям, разяснява " Ройтерс ".

 Какъв крал ще бъде Чарлз Трети и кои са първите му проблеми
© Reuters

Има известно несъгласие в това, че той преследва обществено демократични дела от една страна, до момента в който е вътрешно закостенял от друга. Тази двойнственост съгласно някои коментатори може да се окаже сложна и за Чарлз, и обществеността.

" Принц Чарлз е бижу за нашия публичен живот, само че това ще престане да бъде очарователно, в случай че се опита да се държи по същия метод, когато е крал ", сподели неназован върховен министър пред лондонския " Таймс ". " Може би не трябваше да се сюрпризирам, че толкоз доста хора не съумяха да проумеят какво върша. Толкова доста наподобява мислеха или им беше казано, че просто скачам от една тематика на друга, от архитектура в един миг към селско стопанство в идващия. Това, което в действителност се пробвам да показвам е, че всички тези тематики са изцяло взаимосвързани и би трябвало да разгледаме цялата картина, с цел да разберем проблемите, пред които сме изправени. "

През 2014 година Чарлз провокира дипломатически скандал, когато бяха оповестени частни мнения, в които съгласно известията след анексирането на Крим от Русия той оприличава съветския президент Владимир Путин на Адолф Хитлер.

" Той има мироглед за света и желае да наложи своя мироглед за този свят, тъй че по всевъзможен метод не желае да се преценява с упованията, тъй че това го прави бунтовник ", сподели Том Бауър, който е написал биография на Чарлз, с цел да съвпадне с неговия 70-ти рожден ден. " Мисля, че в случай че той е крал въстаник, монархията ще бъде в заплаха. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР