След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания,

...
След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания,
Коментари Харесай

Виваком плати 125 млн. евро на фалиралата КТБ

След дългогодишни правосъдни разногласия, провели се в България и Англия, на 7 май по сметка на "Корпоративна комерсиална банка " АД (в несъстоятелност) постъпиха съвсем 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 година КТБ е финансирала придобиването на надзорен пакет акции от БТК, оповестиха синдиците на КТБ.

Погасяването на заема е добра вест за всички, които си чакат парите от банкрутиралата банка. Крупната сума от съвсем четвърт милиард лв. ще попълни масата на несъстоятелността на КТБ, което значи, че ще бъде разпределена сред всички кредитори с признати вземания. Това обаче ще стане на идващ стадий - когато синдиците на банката изготвят втората частична сметка за систематизиране. Първата - за 570 млн. лв., бе направена още през 2017 година, само че имаше обжалвания и средствата бяха изплатени през 2019 година
В началото на тази година синдиците оповестиха, че към този момент интензивно работят по правенето на втора частична сметка за систематизиране на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ и че скоро ще я афишират в Търговския указател.

Най-големият заемодател на фалирата банка е Фондът за гарантиране на влоговете. Той държи 75% от вземанията, което значи, че получава и подобен дял от сумите, които синдиците разпределят сред правоимащите.

РАЗВРЪЗКА
Погасяването на заема към КТБ дава зелена светлина за промяната на мажоритарния притежател на БТК ( "Виваком "). Предстои да бъдат свалени няколко запора, които бяха спирачки пред новия притежател United Group да придобие българския телеком.

United Group подписа договорка за придобиване на БТК през ноември 2019 година В идващите месеци компанията получи нужните позволения от Европейска комисия и от Комисията за защита на конкуренцията.

Официално цената на придобиването не беше оповестена, само че съгласно досегашния главен акционер в БТК Спас Русев става въпрос за към 1.3 милиарда евро Когато Русев купи мажоритарния дяло от телекома преди няколко години, договорката бе за към 750 млн. евро плюс отговорностите.

United Group е благосъстоятелност на BC Partners. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като развива бизнес в още шест страни от Югоизточна Европа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР