След дългогодишна съдебна битка, американски съд реши, че британската група

...
След дългогодишна съдебна битка, американски съд реши, че британската група
Коментари Харесай

Съдът реши: Led Zeppelin не са откраднали началото на Stairway to Heaven

След дългогодишна правосъдна борба, американски съд реши, че английската група Led Zeppelin не е откраднала откриващия риф на емблематичната ария Stairway to Heaven.

През 2014 година рок легендите бяха упрекнати, че са взели част от песента Taurus на американската Spirit. Именно тази ария е била написана през 1968 година - три години преди да излезе четвъртият албум на Zeppelin, в който е и Stairway to Heaven.



Ако бяха изгубили делото, създателите на определяната за една от най-великите рок песни в историята – Робърт Плант и Джими Пейдж, щяха да платят милиони долари за плагиатство.

Затова и този скандал беше един от най-дълго траялите и деликатно следени в музикалната промишленост.
" Дженезис " се събират за турне 13 години по-късно Фил Колинс, Тони Банкс и Майк Ръдърфорд още веднъж ще зарадват своите почитатели
Песента на Spirit е написана от китариста на групата Ранди Уолфи, прочут като Ранди Калифорния, който умира през 1997 година Делото беше заведено от Майкъл Скидмор – приближен човек на Уолфи.

Led Zeppelin и Spirit имат дружно присъединяване след написването на Taurus. След като чува песента на американците онлайн, Скидмор декларира, че Пейдж може да е заимствал музиката, защото двете песни имали сходни прогресии.

Съдийски състав от 11 души реши с 9 на 2 гласа, че песента не нарушава авторските права на Spirit.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР