След дълго и тежко боледуване си отиде доц. Александра Хонг

...
След дълго и тежко боледуване си отиде доц. Александра Хонг
Коментари Харесай

Почина Александра Хонг

След дълго и тежко боледуване си отиде доцент Александра Хонг – режисьор, хореограф и обичан възпитател по „ Театър на придвижването – пантомима “ в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. „ Напусна ни един безподобен създател “, написаха сътрудниците ѝ от академията. „ Почивай в мир! Болката в сърцата ни е голяма! “, прибавят от Съюза на артистите в България, представени от segabg.com

Много другари и сътрудници на доцент Александра Хонг показаха скръбта си и своите съболезнования в обществената мрежа. „ Днес, на Еньовден, Саша отиде да играе в Небесния спектакъл! Свободна от земното си тяло, рееща се измежду облаците. Светло да и е. Обичаме те “, написа във Facebook драматургът и режисьор Димитър Кабаков. „ Бог да елементарни благата Саша и да приюти душата на тази необикновено мощна и стойностна жена, надарен мим и преподавател с огромно сърце. Поклон и овации. Няма да я забравим! Тя способства доста за това в България да съществува изкуството на пантомимата. Премина през невероятни тествания, само че в никакъв случай не сподели какъв брой я боли. Много ми е мъчително “, показа известният мим Пламен Радев. „ Една мощна, смела, открита, надарена и красива жена си отиде… Съболезнования на цялото семейство и на студентите… Приятели, благодаря ви за помощта ви за Саша през последната година… Тя неведнъж изпращаше хиляди благодарности! Светъл път “, написа кинорежисьорът Мая Виткова-Косев, която се занимава с щедрост и нееднократно е съдействала за набирането на средства за лекуването на доцент Хонг.



Александра Азизбаева-Хонг ни напусна малко преди да навърши 61. Родена е на 10 юли 1961 година в Узбекистан. Учи съветска лингвистика в Ташкентския университет, а по-късно приключва актьорско майсторство за трагичен спектакъл и кино в класа на проф. Борис Чирков във ВГИК, Москва. Участва в 12 дипломни спектакъла и в 6 пълнометражни художествени кино лентата на републиканските киностудии (Узбекфилм, Таджикфилм, Киргизфилм).

В средата на 80-те Александра идва в България, с цел да специализира пантомима и театрално придвижване в тогавашния ВИТИЗ, а от 1985 година преподава там пантомима и театрална пластика на студентите от факултет „ Сценични изкуства “. Ръководи и първия профилиран клас за хора с повреден слух. От 2000 година е доцент по пантомима в НАТФИЗ.

Александра Хонг се посвещава на креативен хрумвания в региона на синтетичния спектакъл, на синтеза на разнообразни театрални жанрове и средства – пантомима, съвременен танц, акробатика, клоунада, пеене и други, на арт-терапията и форум-театъра. Разработва правилата на психологическия жест в танца и пластическата импровизация. Изследва нов тип танцова техника, учредена на синтезирането на жестовия език на хора с повреден слух с правилата на психологическия жест.

Хонг е и актриса в спектакъл „ Сълза и смях “ (1986-1991), където работи студио „ Пантомима “, по-късно спектакъл „ Движение “, на Вельо Горанов. Тя гастролира с тях в Мексико, Германия, Чехия, Египет, Франция и Русия. Като режисьор и хореограф основава постановки в десетки театри в България и Русия. Изнася лекции, семинари, тренинг-школи, работни ателиета в Русия, Полша, Франция, Германия, Япония, Гърция, Литва, Италия, Турция, Сърбия и други
Саша Хонг основава и развива Сдружение с нестопанска цел „ Артистичен свят на младежта “, където създава и осъществя планове, ориентирани към разкриването и развиването на креативен потенциал на млади актьори, деца и младежи в неравностойно състояние. Тя бе ръководител на сдружението, член на Международната женска демократична мрежа, на Източно-европейската асоциация по арт терапия и на Съюза на артистите в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР