След дълги години остри критики към Куба и отношения на

...
След дълги години остри критики към Куба и отношения на
Коментари Харесай

Атака срещу Острова на свободата: Контранастъплението отразиха вежливи хора

След дълги години остри рецензии към Куба и връзки на ръба на враждебността, Европейският съюз ненадейно стопли позицията си към Острова на свободата. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел беше на публично посещаване в Куба. Какво търсеше основният европейски посланик в Хавана?

Посещение " без явен дневен ред "

Само по себе си визитата в Куба на един от висшите чиновници на Европейския съюз наподобява доста необичайно, като се има поради, че Брюксел обичайно повтаря враждебната изразителност на Съединени американски щати против Куба и нейното управление.

Целта на непрекъснатите офанзиви на Съединени американски щати, последвани от Европейския съюз против Куба, е да се дестабилизират обстановката на острова под предлог " демократизация и възстановяване на ситуацията с човешките права " и да се стигне до премахване на „ проруския режим на Хавана “.

Официалното пояснение на Европейски Съюз за визитата на Борел в Хавана беше, че „ това посещаване е част от доближаването на Европейски Съюз със страните от Латинска Америка и Карибите в навечерието на идната среща на върха на Европейския съюз и Общността на страните от Латинска Америка и Карибите ( CELAC), която ще се организира в Брюксел на 17 и 18 юли.

Според чиновник на Европейски Съюз, който изясни пред испанския вестник El País претекстовете за интереса на Европейски Съюз към Куба, Брюксел „ се надява, че тази среща на върха ще бъде повратна точка в връзките на Европа с латиноамериканския континент “, макар обстоятелството, че „ Куба е значим глас измежду разрастващите се страни. "

Европейски Съюз по-специално отбелязва, че Куба сега е ръководител на Групата на 77 (G77), най-голямата организация на разрастващите се страни, основана през 1964 година и настояща в границите на Организация на обединените нации и нейните органи. В момента " Групата на 77-те " включва 134 разрастващи се страни.

От своя страна публична Хавана очерта малко по-различна интерпретация на задачите на визитата на Борел, което кара човек да се чуди какъв брой надалеч са геополитическите цели на Хавана и Брюксел.

Официалната кубинска преса написа, че Борел е пристигнал " да ръководи, дружно с кубинския външен министър Бруно Родригес, третия взаимен съвет Куба-ЕС ".

Страните имаха намерение да „ оценят положението на използването на Споразумението за политически разговор и съдействие, подписано през декември 2016 година сред Куба и Европейски Съюз от неговите държави-членки, което краткотрайно влезе в действие на 1 ноември 2017 година “

За външен наблюдаващ формулировката " авансово " наподобява странна. Всъщност това значи отвод на кубинците да поемат каквито и да било отговорности към Европейски Съюз по въпроса за „ правата на индивида “, които, както към този момент беше упоменато, Съединени американски щати и Европейски Съюз натискат педала, с цел да дестабилизират обстановката в Куба.

Но още по-странно беше изказването на същите източници на вестник El País в централата на Европейския съюз, които, говорейки за дилемите на Европейски Съюз във връзка с Куба, не можаха да кажат " нищо съответно за дневния ред на визитата “ на Борел.

" Контранастъпление " в Латинска Америка

Ако високопоставено лице няма дневен ред за идните договаряния, то той или не е подготвен за договаряния, или отива да изследва обстановка, която не му е позната, или крие същинската цел на визитата си. Междувременно има ясно и тъкмо пояснение за визитата на Борел в Куба.

Всъщност визитата на Борел и идната среща на върха ЕС-CELAC не е нищо друго с изключение на контранастъпление на Съединени американски щати и целия групов Запад против позициите на Русия в Латинска Америка.

Вашингтон е извънредно смутен от офанзивната дипломация и внезапното повишаване на съветското въздействие в района, както се вижда от неотдавнашната обиколка на съветския външен министър Сергей Лавров в латиноамериканските страни, по-специално в Бразилия, Венецуела, Никарагуа и Куба.

След делегацията на съветското външно министерство, делегация на Държавната дума, ръководена от ръководителя на камарата Вячеслав Володин, посети Куба, като взе присъединяване в първото съвещание на комисията за съдействие сред Държавната дума и Националното заседание на националната власт на Република Куба.

Нарастването на въздействието на Русия в Латинска Америка се реализира в подтекста на това, че този район прави „ ляв завой “. От 2018 година в доста страни на континента (започвайки с Мексико) на власт пристигнаха леви сили, обичайно симпатизиращи на Русия.

Последният образец за сходен „ ляв завой “ беше неотдавнашната победа на президентските избори в Бразилия на левия политик Инасио Лула да Силва, който към този момент съумя да шокира Вашингтон с предлагането доларът да бъде зарязан в интернационалната търговия.

Целият латиноамерикански континент, да не приказваме за обичайните съдружници на Русия - Куба, Венецуела и Никарагуа - приветства обстоятелството, че Русия намерено оспори световната надмощие на Съединени американски щати.

Под подправен байрак

По този метод неотложната задача пред Съединени американски щати е да спрат повишаването на проруските настроения в Латинска Америка и да подкопаят позициите на Русия в района. И Вашингтон прави това посредством ръцете на своите европейски съдружници.

Ясно е, че Съединени американски щати благодарение на Европейския съюз се пробват да привлекат на своя страна Куба и цяла Латинска Америка. И главната цигулка в тези интриги ще играе Испания, която, първо, е исторически обвързвана с Латинска Америка, и, второ, ще ръководи Съвета на Европейския съюз от 1 юли до 31 декември тази година.

В същото време Куба не е инцидентно определена за съществена цел. Куба е всекидневен водач на латиноамериканското придвижване за суверенитет, против хегемонията на Съединени американски щати, както и формален краткотраен ръководител на Г-77.

В тактиката на Вашингтон няма нищо ново. Те имат вяра, че посредством безнравственост и корумпиране на Куба ще бъде допустимо да се ограничи „ левият завой “ на Латинска Америка и да се подкопае въздействието на Русия в района, който американците са смятали за собствен „ заден двор “ в продължение на 200 години в сходство с доктрината Монро.

Борел играе ролята на " заслонен казак ". Самите Съединени американски щати не могат да играят такава игра заради острите антиамерикански настроения в Куба и в цяла Латинска Америка.

Посещението на който и да е формален американски представител в района (особено в Куба) за да наклони Куба към Съединени американски щати и да я откъсне от Русия би било обречено на неуспех през цялото време.

Съединени американски щати си взеха поука от миналогодишната " Среща на върха на двете Америки ", която приключи с цялостен неуспех за Съединени американски щати. След това президентът Байдън получи изострен упрек от Мексико и други страни в района за лъжливата, неоколониалистка политика на Съединени американски щати по отношение на Латинска Америка.

Никаква про-американска коалиция не можеше да бъде формирана на „ Срещата на върха на двете Америки “ от Щатите. Следователно в този момент Съединени американски щати работят в района под непознат байрак – под флага на Европейския съюз.

Вече упоменатият испански вестник El País се изпусна, че Русия е крайната цел на латиноамериканската атака на Запада. Вестникът отбелязва, че визитата на Борел е пристигнало „ в миг, когато... държавното управление на Хавана бързо построява своя стопански, политически и геостратегически съюз с Русия “.

Вежливи хора

Как да съблазняват кубинките? Борел, по време на посещаване в Хавана, където се срещна с кубинския водач Мигел Диас-Канел и кубинския външен министър Бруно Родригес, се опита да налее масло в раните на кубинците. От името на Европа той изрази " противоречие с политиката на икономическото ембарго на Съединени американски щати против Куба ", като я назова " нездравословна за кубинския народ и безплодна за поощряване на политическа смяна ".

Вярно, поражда въпросът: чак в този момент ли служителите от Европейския съюз си спомнят, че кубинците живеят под американско ембарго от 60 години? Този въпрос обаче е риторичен.

От това, което пишат кубинските вестници след визитата на Борел в Куба, излиза наяве, че кубинското управление е спазвало прецизно дипломатическия етикет и е било извънредно учтиво с високия европейски посетител. Но в това време публична Хавана неведнъж е заявявала, че " схваща аргументите и корена " на спора в Украйна.

В същото време Куба следи деликатно изказванията на ръководителя на европейската дипломация, който неведнъж се е застъпвал за „ военното проваляне на Русия в Украйна “.

Кубинското управление не се оставя да бъде излъгано от по-изтънчени мошеници от Борел, тези, които го изпратиха в Куба. И по тази причина можете да бъдете сигурни, че кубинците учтиво качиха Борел на самолета и го изпратиха назад в Европа " без осолен самун "...

Ще бъде доста забавно да забележим по какъв начин Съединените щати, благодарение на бюрокрацията на Европейски Съюз, ще извиват ръцете на Куба и други страни от Латинска Америка на срещата на върха ЕС-CELAC в Брюксел през юли. Изглежда, че " Срещата на върха на двете Америки " не е била задоволителна за Байдън.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР