След дългата и топла есен, зимното време дойде у нас

...
След дългата и топла есен, зимното време дойде у нас
Коментари Харесай

Зимата ни удари с пълна сила: Каква е обстановката в страната

След дългата и топла есен, зимното време пристигна у нас с цялостна мощ.

В цялата страна за съботния ден са оповестени жълт или оранжев код за мощни ветрове. Критичен миг ще е нощта против неделя , когато преваляванията в Източна България ще са интензивни - количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и значителни снеговалежи, изключително по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина.

В следобедните часове в София започнаха да прехвърчат първите снежинки . Той прави компания на мощния вятър в столицата .

Екипите на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита " са реагирали на 18 сигнала , оповестиха от Столичната община. Те са за паднали клони на дървета, строителни огради, ламарини и рекламно-информационни детайли от билбордове . Аварийните екипи са на терен и правят обходи.

Първи за сезона сняг валя по високите елементи на област Смолян. Около 10 см снежна завивка бе натрупала в Пампорово в съботната заран.

  От обяд някои квартали на Смолян са без ток . Сигналите са за квартал " Каптажа “, " Нов център “, Стар център “, " Райково “, " Езерово “, има и сигнали от някои села в общината. Ситуацията е динамична и тук-там няма ток, на други електричеството се възвръща и токът отново стопира. В пожарната няма постъпили сигнали за паднали дървета поради мощния вятър.

Заради мощния вятър дърво се стовари върху лек автомобил в Стара Загора . За благополучие няма потърпевши, а единствено материални вреди по колата. Поривите напразно доближават 100 км/ч в цялата Старозагорска област. В Пловдив вятърът счупи огромно дърво в Цар Симеоновата градина, заяви " Фокус ". Заради студеното време, там не е имало хора и се е разминало без потърпевши.

Екипите в Пловдив работят по няколко сигнала за паднали дървета. От общината приканиха жителите да заобикалят да излизат на открито, както и да не паркират колите си под дървета.
Във Варна бе разгласен оранжев код за рисково време . Предупреждението е обвързвано с прогнозите за мощен, плевел до ураганен, вятър. Скоростта на поривите денем се чака да доближи 15-20 м/с, а през нощта – 20-25 м/с. На намерено поривите ще доближат 25-30 м/с.

Община Варна предлага жителите във Варна и региона да обезопасят домовете и парцелите си, като затворят всички порти и прозорци и реалокират леки предмети и имущество на закрито . Собствениците на моторни транспортни средства се поучават да паркират колите си надалеч от дървета, градежи и други рискови места.

Всички институции са в подготвеност да реагират на влошеното време. Енергоснабдяване, водоснабдяване, пристанищна и регионална администрация координират между тях, с цел да предотвратят преустановяване на комуналните услуги.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР