След дълъг дебат и само с един глас повече в

...
След дълъг дебат и само с един глас повече в
Коментари Харесай

Касчиев: Два нови реактора не могат да струват 14 млрд. евро, токът ще поскъпне

След дълъг спор и единствено с един глас повече в петък депутатите взеха решение договаряния за строителството на 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй " да се водят единствено с класирания участник - корейската компания " Хюндай ". Изграждането на двата нови блока ще коства на страната близо 14 милиарда $, а цената на тока ще е под 127 лв. за мегаватчас.

" Трудно може да се приказва за изгоди, няма реактори, които да се създадат за 14 милиарда евро - и цената на тока от нови реактори няма да бъде такава. По този план, който беше приключен в Съединени американски щати, с два реактора от същия вид, цената е сред 170-180 $ на мегавачтчас. Не виждам по какъв начин ще стане, изхождайки от опита, 14 милиарда евро да ни коства. Много повече ще е и цената на електрическата енергия ще е доста по-висока ", разяснява нуклеарния физик проф. Георги Касчиев пред Bgonair.

По думите му проблем е, че всичко е почнало без разбори даже на потреблението и по какъв начин ще се впишат два нови реактора.

" От април до ноември през нощта товарът пада до 2600 мегавата. Какво ще вършат 4 реактора с обща мощ над 4 мегавата. На някои от тях би трябвало да бъде понижена мощността, това значи, че в случай че се понижи успеваемостта на 80%, електрическата енергия ще нарастне с 20% ". И когато решенията са взети от 240 индивида, не може да се търси лична отговорност. Опасявам се, че планът на доста етапи от своето развиване има възможност да рухне, откакто са изхарчени обилни средства ", съобщи проф. Касчиев.

По думите му една от сериозните точки може да бъдат договарянията с Европейската комисия, която ще желае да знае какво ще се случи с отработеното гориво.

" Само че никой не споделя, Европейска комисия ни е стартирала и наказателна процедура, ние сме в задънена яма. Друга сериозна точка е финансирането, кредитните институции най-добре знаят рисковете. Цената на тока от тези източници дали ще бъде конкурентна? В България към началото на т.г. има към 300 мегачавата от слънчеви панели, цената се чака да бъде под 15 евро на мегаватчас или в случай че е в акумулатори - от 50 евро ", даде образец специалистът.

Ядреният физик уточни най-лошия сюжет, който може би се разиграва: " Ако се стигне до изграждане на тези блокове, остарели " неприятни " съветски реактори да ги спрем и да останат " положителните " нови американски реактори ".

Според него това е напълно действителен сюжет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР