След дълъг дебат европейците определиха таван на цената на руския

...
След дълъг дебат европейците определиха таван на цената на руския
Коментари Харесай

Западът разби пазарните механизми на петролния пазар

След дълъг спор европейците дефинираха таван на цената на съветския нефт. Оказа се по-нисък от в началото декларираното. Така за първи път Западът изкуствено се намеси в пазарното ценообразуване, за което постоянно е укорявал другите страни. Какво желае да реализира Европа и какви ще са следствията от това?

Европейски Съюз публично удостовери решението за въвеждане на таван на цените за петрола, превозен по море. Ценовата граница е 60 $ за барел, споделиха от Съвета на Европейски Съюз и потвърдиха от полския дипломат. Целта на Запада е да понижи приходите на Русия от експорт на нефт. Но факт е, че Западът не желае толкоз важен състезател като Русия да напуща международния петролен пазар. Защото това ще сътвори проблеми в самите развити страни.

Рязкото отдръпване на съветския нефт на международния пазар ще докара до неговия недостиг и внезапно повишаване на цените. Европейците към този момент се борят с дефицита на газ и растящите му цени, както и на въглищата и другите енергийни запаси. В Съединени американски щати международните цени на петрола директно въздействат върху цената на бензина и дизела за елементарните американци и повишаването на инфлацията, с която Федералният запас се бори с всички сили.

Любопитно е, че в Европейски Съюз се разгоря същински спор за тавана на цените, мненията се разделиха много коренно. Например Малта, Гърция и редица други страни не поддържаха тавана на цените. Защото вреди на бизнеса им по превозване на нефт и обезпечаване на подобен превоз. Гърция да вземем за пример има най-големия танкерен флот в света, а новите ограничавания лишават главния ѝ клиент Русия. А гръцките компании доста биха желали да придвижват съветски нефт в Азия. Повечето страни обаче бяха уверени, евентуално в подмяна на избрани обещания. Само Полша остана недоволна. Нейната позиция беше извънредно радикална: поляците желаеха оптималната цена да бъде лимитирана до 30 $ за барел.

В последна сметка обаче и Варшава се съобщи. Защото Европейски Съюз беше заставен да одобри спомагателни условия, за които Полша настояваше. Първо, таванът постоянно би трябвало да е най-малко 5% под междинната цена на петрола. Второ, лимитът ще се преразглежда на всеки два месеца. Тоест таванът на цените непрекъснато ще се трансформира според от пазарните цени.

Освен това този ценови таван влиза в действие по едно и също време с ембаргото на Европейски Съюз върху петрола от Русия на 5 декември. Но тези кораби, които натоварят съветски нефт преди понеделник, ще получат 45-дневен гратисен интервал, с цел да разтоварят товара си.

Следващата стъпка би трябвало да бъде утвърждението на страните от Г-7. Това обаче е по-скоро условност: преди този момент допускаха предел от 60 $, тъй че надали ще има проблеми с утвърждението.

Европейците преди този момент обсъждаха ценови диапазон от65-70 $ на барел, само че това по-високо равнище не може да бъде контрактувано. „ Следователно окончателното решение може да се смята за по-трудно от консенсуса. Въпреки това таванът е покрай настоящите цени на “Урал ”, а многочислените изключения и самият формат на механизма за следене на тавана на цените разрешават опцията за опазване на по-голямата част от съветския експорт “, сподели Игор Галактионов, специалист по фондовия пазар в “Мир Инвестиции ”.

Русия е принудена да продава петрола “Урал ” с отстъпка и в този момент цените, съгласно разнообразни оценки, варират от 55-65 $ за барел. За бюджета границата от 60 $ също е допустим вид, защото бюджетният недостиг ще стартира да пораства внезапно едвам при 40-45 $ за барел.

Руските петролни компании обаче ще би трябвало да се изправят пред възходящи логистични разноски, защото пътуването на танкера от най-голямото съветско петролно товарно пристанище в Балтийско море, Приморск, до европейските пристанища лишава единствено три до четири дни, а пътуването до Индия лишава към месец, споделя Александър Потавин, анализатор във “Финам ”. Това неизбежно води до понижаване на товарооборота и увеличение на цената на чартъра на кораба.

„ В очакване на ембаргото цените за наем на потенциал на танкери към този момент са се нараснали повече от два пъти. Според “Блумбърг ” цената на превозването на съветски нефт от Балтика до Индия е повишена до 20 $ за барел. Ако прибавим тук разноските за произвеждане и налозите, както и насилствените отстъпки, се оказва, че съветските петролни компании получават незначителна облага “, сподели Потавин.

По-рано вицепремиерът Александър Новак в коридорите на 4-ия руско-китайски енергиен бизнес конгрес в Москва предизвести, че таванът на цените неизбежно ще докара до спад на вложенията, понижаване и дефицит на предлагането на нефт на пазара. Това значи да се признае, че добивът на нефт в Руската федерация ще пострада от глобите и налагането на ембаргото, а мащабите ще станат ясни в края на декември, сподели Потавин.

Русия неведнъж е подчертавала своята позиция: тя е подготвена да работи единствено на пазарни условия и никакви ценови ограничавания не могат да се смятат за пазарни.

В това отношение Москва усеща поддръжката и на други производители на нефт – ОПЕК+, който понижи индустриалната квота през ноември, което тласка цените на петрола нагоре. Саудитска Арабия и други производители на нефт са недоволни от сходна интервенция на пазара и с право се опасяват, че идващия път Западът може да вкара сходни ограничавания против член на ОПЕК.

От май доставките на съветски нефт за Запада са намалели с 2,2 милиона барела дневно, само че главната част - две трети от този размер - е била отклонена към Китай, Индия и Турция, пресметна МАЕ. Като цяло Индия се трансформира в най-големия покупател на съветски нефт по морски превоз. Ако броим доставките по тръбопроводи, то преди всичко е Китай.

След 5 декември доставките на съветски нефт ще намалеят с към 1 милион барела дневно, само че в случай че пазарът загуби повече от това количество, “Брент ” ще надвиши 100 $ за барел, сподели Франсиско Бланч, началник на световните проучвания на суровините и дериватите в “Банката на Америка ”. До края на 2023 година фючърсите на петрола “Брент ” евентуално ще скочат до 110 $ за барел до края на 2023 година, сподели той, защото международните доставки на нефт ще бъдат лимитирани и Китай ще възобнови пазаруването на огромни количества нефт.

Има три сюжета за развиване на събитията за Русия след 5 декември, когато влизат в действие както ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт, по този начин и таванът на цените.При най-хубавия сюжет съветският нефт ще нарастне до 70 $ за барел, а размерите на произвеждане няма да паднат от сегашните равнища от 10,8 милиона барела дневно, отбелязва Александър Потавин. При най-лошия сюжет “Урал ” пада до $50 за барел, а производството спада с 1,2-1,7 милиона барела дневно. Базовият сюжет обаче допуска, че съветският нефт ще остане в региона на 60 $ за барел, а размерите на произвеждане в Русия ще намалеят единствено с 0,3-0,5 милиона барела дневно, отбелязва специалистът от “Финам ”.

Най-големите печеливши от тази история са, несъмнено, Китай, Индия и други разрастващи се страни, които евентуално ще употребяват рестриктивните мерки, с цел да изискат от Русия още по-голяма отстъпка за петрола.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР