След COVID-19 и локдауна летищата в Европа не могат да

...
След COVID-19 и локдауна летищата в Европа не могат да
Коментари Харесай

Какви са правата ни при отменени полети?


След COVID-19 и локдауна летищата в Европа не могат да обслужват всички пасажери и това провокира безпорядък на доста места.

Затруднения провокират и митингите по летищата на Стария континент.

Георги Куршумов е един от сънародниците ни, които бяха блокирани на летището във Франкфурт този януари.

„ Единственото, което видях да се случва, мисля че преведоха, в случай че не се неистина, 50 евро обезщетение, което само може да се употребява за различен полет. Аз изгубих 1 ден от ваканцията, в случай че мислят, че 50 евро е задоволително, за мен персонално е смешно, само че това получихме от тях “, споделя Куршумов.

Следващият му полет е в края на август, когато се връща в Германия за работа. Застраховал е билетите.

„ Не е нищо изключително, става за броени секунди, би трябвало да се прочетат два реда при закупуването на билета, за мен персонално не е скъпо да се закупи, само че е спомагателна сигурност при закъснение или загуба на багаж “, изяснява Георги.

Застраховката на самолетен билет е един от методите да се подсигурим. Може да се съобщи като услуга от самолетната компания, също по този начин от успореден уебсайт за застраховки или от компания, предлагаща сходни услуги.

Според юрист Ивайло Данаилов обаче всяко пътешестване е предпазено и без застраховка.

„ Тези права, които са обезпечени от Европейския съюз – няма никакво значение дали човек има застраховка или не. Възстановяването на цената на билета не зависи от форсмажорни условия “, твърди Данаилов.
В кои случаи обаче самолетните компании са длъжни да изплатят обезщетение?

„ Ако повода е в авиолинията се дължи обезщетение. Ако повода е проблеми в летищната инфраструктура, тогава не се дължи обезщетение. Авиокомпаниите изплащат обезщетение, когато има полет, който е просрочен повече от три часа, когато полетът е бил анулиран или когато на някой пасажер му е бил отхвърлен достъп до борда. Обезщетението варира сред 250 евро и 600 евро, въз основата на дължината на полета “, прецизира юристът.

За да получим обезщетение, би трябвало да бъдем внимателни.

„ Моят съвет би бил да запазим всички документи, които имаме, тъй като хората имат навика да хвърлят бордни карти и сходни документи. Всъщност те са доста значими, с цел да може след това да се претендира обезщетение. Имали сме проблем с черногорски авиолинии, когато ставаше въпрос за един тим по баскетбол, някъде 40 индивида. Авиолинията направи всичко допустимо да не изплати въпросното обезщетение за 40 индивида. Ставаше въпрос за 250 евро на човек.

Сумата беше доста огромна и се пробваха по всевъзможен метод да откажат желае. Позоваха се на форсмажорни условия, само че ние проверихме базата данни, че не е имало форсмажорни условия “, описа Данаилов.

Според него борбата за пътнически права в днешните условия не е изгубена.

„ Моето усещане e, че хората в България много си търсят правата, само че към момента има потребност да бъдат образовани за правата, които имат. Например в нашата процедура доста хора считат, че не могат да претендират обезщетение от нискотарифна компания, което не е правилно “, прецизира юристът.

Без значение дали сме избрали нискотарифна компания, или транспортен колос, съветът на юристите е да търсим своите права.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР