След четиригодишно обновявaне луксозната американска бижутерна верига Tiffany & Co

...
След четиригодишно обновявaне луксозната американска бижутерна верига Tiffany & Co
Коментари Харесай

Бизнес тенденцията, която обединява Walmart и Tiffany & Co

След четиригодишно обновявaне първокласната американска бижутерна верига Tiffany & Co още веднъж отвори вратите на своя водещ магазин на Пето авеню в Ню Йорк на 28 април. На пръв взор грандиозното разкриване наподобява очевидно несвоевременно. Часове по-рано Бюрото за стопански разбори заяви, че номиналните потребителски разноски в Америка съвсем не са нарастнали през март на фона на настойчиво високата инфлация и забавящия се пазар на труда.

След четиригодишно обновявaне първокласната американска бижутерна верига Tiffany & Co още веднъж отвори вратите на своя водещ магазин на Пето авеню в Ню Йорк на 28 април. На пръв взор грандиозното разкриване наподобява очевидно несвоевременно. Часове по-рано Бюрото за стопански разбори заяви, че номиналните потребителски разноски в Америка съвсем не са нарастнали през март на фона на настойчиво високата инфлация и забавящия се пазар на труда.

И въпреки всичко тълпата от богати нюйоркчани, които се подредиха на опашка в деня на откриването, с цел да влязат в това, което Tiffany непретенциозно прекръсти на " Значението ", загатва за по-нюансирана история. Трудните стопански времена, както и в предишното, тласнаха потребителите със междинни приходи да търгуват към бюджетни магазини и артикули, повишавайки успеваемостта на тези предприятия. Богатите семейства обаче резервират равнището си на парите в брой, оставяйки бизнеса, който се грижи за богатите, изненадващо витален. Това повдигна неуместни въпроси за компании, които не оферират на клиентите си нито спестовност, нито разкош, а нещо по средата.
Нагоре-надолу
Това бяха три години, които наподобяват на влакче в увеселителен парк за американските консуматори, само че и за бизнеса, който ги обслужва. Началото на пандемията от ковид-19 докара до внезапно стесняване на разноските, което беше последвано от взрив. Домакинствата с по-ниски приходи взеха присъединяване във веселбата, подтикнати от сочни чекове за тласъци и повишение на заплатите за по-малко квалифицираните служащи, защото компаниите се надпреварваха да наемат още веднъж сервитьори, продавачи в магазини и други сходни.
Реклама
След това, преди към 12 месеца, възходящата инфлация накара потребителите да стартират да стягат коланите си, въпреки и със обилни вариации в разпределението на приходите. Рязкото повишаване на цените на храните и горивата, провокирано от нашествието на Русия в Украйна, съчетано със скока в разноските за наеми, удари изключително тежко семействата по-надолу по стълбицата на приходите, като се има поради по-високият дял от разноските, които отделят за такива съществени неща. През 2022 година темпът на инфлация за семействата в най-ниския квинтил на приходите е бил с една пета по-висок от този за най-горния квинтил съгласно банката Goldman Sachs. Това от своя страна компенсира по-бързия напредък на заплатите измежду хората с ниски приходи.

Инфлацията в Америка стартира да понижава, като спадна от върха си от 7% предишния юни до 4.2% през март съгласно желаната мярка на Федералния запас за потребителските цени. Все отново високите ценови равнища тежат на по-малко заможните, отбелязва Грегъри Дако от консултантската компания EY. Допълнителните спестявания на семействата, насъбрани в пандемията, са намалели от пика си от близо 2.5 трлн. $ в средата на 2021 година до към 1.5 трлн., като по-голямата част се държат най-вече от семейства с високи приходи, счита Джоузеф Бригс от Goldman Sachs. Портфейлите в горната част на разпределението на приходите също завоюваха от скока в цените на активите през последните години, отбелязва Пол Лехуез от банката Citigroup. Въпреки че пазарите паднаха от върховете, показателят S&P 500 на огромните компании към момента е нагоре с 26% спрямо януари 2020 година Цените на жилищата са се повишили с 38%.
Ефектите
Тази нееднаквост във финансовото положение на потребителите има два резултата. Първият е, че бизнесите в края на ценовия набор, при който се пести от портфейла, завоюваха нови клиенти. Докато най-бедните семейства са понижили всички разноски с изключение на главните, тези със междинни приходи - с по-големи пазарски колички, се пренасочват към по-евтини магазини и марки, споделя Сара Улф от банката Morgan Stanley.

Анализаторите считат, че продажбите на Burlington, дискаунт повсеместен магазин, са нарастнали с 13.2% на годишна база през първото тримесечие на тази година в съпоставяне със спад с 4.2% за Macy`s, представител на междинната класа. Ръстът на огромния търговец на дребно Walmart, желан от спестовните, се чака да доближи респектиращите 4.9% за Америка през последното тримесечие, до момента в който Albertsons и Kroger, две вериги супермаркети от междинен клас, се чака да изкарат надлежно нищожните 2.5% и 1.3%. Подобен модел се следи при търговците на дребно: вътрешните марки на Walmart " изтръгват " продажби от маркови артикули от снабдители като Procter & Gamble и Unilever, които са вдигнали цените, с цел да защитят маржовете.
Реклама
Потребителите търсят преференциални оферти оттатък универсалните магазини и супермаркетите. На 25 април McDonald`s разгласи надхвърлящ упованията 12.6% растеж на продажбите в американските си заведения за хранене за първото тримесечие спрямо година по-рано. На 20 април IKEA, шведската верига за по-евтини мебели, съобщи, че влага 2.2 милиарда $, с цел да разшири наличието си в Америка - дни преди Bed Bath & Beyond, сигурно противник от междинната класа, да разгласи банкрут.

Вторият резултат от неравномерното финансово здраве на потребителите е, че до момента в който богатите купувачи не престават да харчат пари за по-фините неща в живота, бизнесите в края на ценовия набор, който изпразва портфейла, не престават да процъфтяват. Миналата година пазарът на първокласни артикули в Америка набъбна с красивите 8.7%, много над инфлацията, сочат данни на компанията за пазарни изследвания Euromonitor. На 12 април LVMH, най-големият първокласен конгломерат в света и притежател на Tiffany & Co, регистрира растеж на продажбите за първото тримесечие с 8% на годишна база, а в Америка - спад с 15% през 2022 година, само че към момента неустойчив. Hermès, производител на впечатляващо скъпи чанти, не означи закъснение на продажбите в Америка през първото тримесечие. Моделът се простира надалеч оттатък дизайнерското облекло. Продажбите на първокласни коли бележат растеж от две години, като доближават рекордните 19.6% от общия пазар през януари съгласно данни на пазарните анализатори от Kelley Blue Book.

Устойчивостта на първокласния бизнес беше подкрепена от изместването на фокуса след финансовата рецесия от просто богатите към позитивно заредените, отбелязва Клаудия Д`Арпицио от консултантската компания Bain & Company. Етажът на мезонета на The Landmark е отдаден напълно на такива купувачи със свръхвисока чиста стойност. Докато амбициозните купувачи могат в положителни времена да се изръсят за чифт маратонки Gucci, тези на върха на разпределението на приходите са надеждни настойници даже когато стопанската система наподобява нестабилна. Това направи лукса по-малко повтаряем бизнес, в сравнение с беше преди. Центърът не устоя С изместването на потребителските разноски към двете крайности на ценовия набор някои компании към този момент са почнали да се нареждат. Една от тактиките е да се засилят по-ценните диапазони. На 3 април L`Oréal, чиито марки се простират от наличния Garnier до първокласно скъпия Lancôme, съобщи, че ще похарчи 2.5 милиарда $ за закупуване на Aesop, производител на сапуни за ръце за 40 $.

Други бизнеси понижават експозицията към нестабилната среда. На 14 април Walmart разгласи, че продава Bonobos, марка мъжко облекло от междинен клас, единствено за 75 млн. $, много под 310 млн. $, които заплати за придобиването й през 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР