След четири месеца на заличаване“ на глобалните рекорди, температурите през

...
След четири месеца на заличаване“ на глобалните рекорди, температурите през
Коментари Харесай

Ще бъде ли 2023 най-горещата година досега? Учените са почти сигурни в това

След четири месеца на „ изтриване “ на световните върхове, температурите през октомври оставиха учените по климата съвсем сигурни, че 2023 година ще бъде най-горещата в историята.

Сега учените споделят, че 2023 година е „ съвсем несъмнено “ да бъде най-топлата година в историята.

Данните от Copernicus Climate Change Service (C3S) разкриват, че този октомври е бил най-топлият в международен мащаб. Като цяло беше с 1,7ºC над междинните стойности от прединдустриалната ера, откакто четири поредни месеца бяха счупени температурни върхове.

В Европа това беше четвъртият най-топъл октомври в историята с температури с 1,3ºC по-високи от междинните за интервала 1991-2020 година
„ Октомври 2023 година видяхме изключителни температурни аномалии след четиримесечно изтриване на световни температурни върхове “, споделя Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, организацията на Европейския съюз по изменение на климата., оповестява euronews. Миналият месец също донесе над междинните превалявания в Европа, съгласно C3S. Бурята Бабет удари север и запад, до момента в който бурята Алин донесе пороен дъжд и наводнения в Португалия и Испания.

Ел Ниньо способства ли за рекордните температури?

Въпреки че е евентуално Ел Ниньо да има влияние върху стоплянето на света, C3S споделя, че аномалиите в температурата на морската повърхнина остават по-ниски от тези, следени по това време на годината по време на развиването на предходни мощни събития през 1997 година и 2015 година

Тези аномалии оказват помощ на учените да проследят по какъв начин Ел Ниньо ще се развие спрямо предходни събития и да предскажат по кое време може да доближи своя връх. По време на този метеорологичен феномен топли води изплуват над Тихия океан, повишавайки температурите на морската повърхнина. Тъй като водата е изложена на атмосферата от горната страна, въздухът също се затопля, оказвайки въздействие върху времето по света. Климатичните събития ускоряват рисковото време, като водят до увеличени превалявания и по-силни стихии. Температурите на морската повърхнина обаче към този момент бяха високи преди Ел Ниньо да стартира да се ускорява по-рано тази година.

Най-горещата година в историята

Необичайно високите температури от този месец оставят 2023 година на път да изпревари 2016 година като най-горещата година в историята - и тази, която беше осеяна със смъртоносни рискови метеорологични феномени.

„ Можем да кажем с съвсем сигурност, че 2023 година ще бъде най-топлата година в историята и сега е с 1,43ºC над междинната от прединдустриалната ера “, прибавя Бърджис.

Въпреки че Парижкото съглашение приканва за ограничение на стоплянето до 1,5°C над междинните стойности от прединдустриалната ера, това се отнася за дълготрайни температури в продължение на десетилетия. Превишаването на този предел за една или две от идващите няколко години не значи, че това ограничаване е нарушено.

Но колкото по-често се нарушава ограничаването, толкоз повече светът се приближава до това да изпусне задачата на Парижкото съглашение. Неотдавнашен отчет на Организация на обединените нации предизвести, че прозорецът за отбягване на световно стопляне с 1,5°C ще завърши преди 2030 година, в случай че излъчванията не бъдат понижени.

„ Усещането за необходимост на амбициозните дейности в региона на климата, влизащи в COP28, в никакъв случай не е било по-високо “, споделя Бърджис.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР