След частичното разрушаване на язовир Каховка близо 6000 души от

...
След частичното разрушаване на язовир Каховка близо 6000 души от
Коментари Харесай

Близо 6000 души напускат домовете си след разрушаването на „Кахковка“

След частичното разрушение на язовир „ Каховка " близо 6000 души от двете страни на река Днепър са евакуирани на безвредно място, оповестяват съветските и украинските управляващи.

„ Нашите спасители, служители на реда и доброволци към този момент са евакуирали 1894 жители ", съобщи по малкия екран украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко. Назначеният от Русия регионален шеф Володимир Салдо заяви в Telegram, че „ повече от 4000 " души са били изведени на безвредно място в окупираната от Русия част на Херсонска област.

По думите на Клименко евакуацията откъм украинската страна на реката продължава. Общо 30 обитаеми места са наводнени, в това число 10 под съветски надзор, сподели той. Според филантропичната организация CARE не всички поданици на засегнатите райони са подготвени да изоставен домовете си. Селена Козакиевич, която работи за организацията в района, разяснява, че незнаен брой хора упорстват да останат в домовете си макар наводненията. Според нея доста от тях са възрастни хора и едвам неотдавна са съумели да се върнат в района след повече от година спор.

Според Салдо към момента е прекомерно рано да се приказва за завръщане в наводнените региони. Той поучава засегнатите да изчакат в центровете за бягащи от наводненията.

В следения от Украйна град Херсон кореспонденти на осведомителна организация AFP са видели по какъв начин спасители извеждат жителите на безвредно място с дребни лодки и амфибии. От съветска страна изключително обиден е град Нова Каховка. Руските управляващи оповестиха, че ще стартират да изпомпват водата там в четвъртък.

Държавният департамент на Съединени американски щати пресмята, че вследствие на разрушаването на язовир „ Каховка " ще би трябвало да бъдат преселени към 20 000 души в района.

„ 16 000 поданици са изложени на непосреден риск от наводнения. По приблизителни оценки 20 000 души ще би трябвало да бъдат преместени ", съобщи на конференция представителят на министерството Ведант Пател.

По думите му с изключение на човешкия живот е застрашена и сигурността на Запорожската атомна електроцентрала, както и снабдяването с питейна вода в Южна Украйна. Възможно е да бъдат наранени и енергийните и питателните доставки в цялата страна, добави Пател.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи изключителна среща с Украйна в четвъртък по отношение на „ възмутителното разрушение " на язовир " Каховка ". Инцидентът е „ довел до разселването на хиляди хора и до екологична злополука в Украйна ", съобщи Столтенберг в Twitter. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба ще взе участие в съвещанието на Комисията НАТО-Украйна посредством видеовръзка. НАТО не даде повече детайлности за срещата.

Кулеба написа в Twitter, че срещата се организира по негова молба. Столтенберг е заречен, че „ механизмите на НАТО ще бъдат употребявани за даване на филантропична помощ ". Външният министър повтори, че „ рецесията " е породена от „ разрушаването на язовир „ Каховка “ от страна на Русия ".

След разрушаването на язовира се появяват и първите известия за смъртни случаи. Според кмета на село Олешки, който е в заточение, трима души от селото са се удавили поради наводненията. Това са първите доказани смъртни случаи. Евгени Ришчук сподели още, че окупаторите са лишили всички лодки на жителите. Той сподели още, че е получил известия, че хората не могат да изоставен наводнените селища.

Повече от 20 културни обекта са развалени или унищожени от наводненията

Украинското министерство на културата разгласява лист на културните обекти, за които се твърди, че са били развалени или изцяло унищожени от наводненията. Според листата единствено в Херсон са наранени повече от 20 музея и културни обекти. Повечето от тях се намират на южната, окупирана от Русия страна на река Днепър. Украинската държавна организация за развиване на туризма също разгласява карта на забележителностите и зоните за отдих измежду природата, които в този момент са застрашени вследствие на наводненията. Част от Херсон е наводнена.

Според информацията на министерството измежду застрашените обекти са крепостта Тяхин, учредена през XIV в., или така наречен населено място Понятивское от желязната ера (IV в. прочие Хр.). Не се знае нищо за вредите, нанесени на музеите в Херсон.

Херсонският музей на изкуствата към този момент беше разграбен от съветски бойци през предходната година. През ноември музеят заяви на страницата си във Фейсбук за извозването на няколко камиона, цялостни с предмети на изкуството, от бягащи съветски окупатори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР