След часове напрегнати преговори в Брюксел евролидерите постигнаха съгласие за

...
След часове напрегнати преговори в Брюксел евролидерите постигнаха съгласие за
Коментари Харесай

Евролидерите се разбраха: Частично ембарго на вноса на руски петрол

След часове напрегнати договаряния в Брюксел евролидерите реализираха единодушие за отчасти ембарго на вноса на съветски нефт.

Забраната е част от шестия пакет от наказания и ще засегне единствено доставките по море, само че не и вноса по тръбопроводите. Това обгръща повече от 2/3 от вноса на съветски нефт за Европейския съюз.

В Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел написа, че със съглашението се прекъсва " голям източник на финансиране за военна машина на Москва ".

По време на продължаващата среща на върха в Брюксел Мишел разяснява също, че оптималният напън върху

Русия ще постави завършек на войната, а петролното ембарго редуцира голям източник за финансиране на военната машина.

Мишел отбелязва, че решението е компромисно - " за " налагане на наказания на Москва, само че и съобразено с позицията на Унгария.

Ето какво съобщи по-рано унгарският министър председател Виктор Орбан: " Ние сме подготвени да подкрепим шестия пакет, в случай че има решения за сигурността на енергийните доставки на Унгария. Досега нямаме такива. Решението за тръбопровода не е неприятно. Но са ни нужни гаранции, че при положение на случай с тръбопровода през Украйна, ще получаваме съветски нефт от други източници. Ако ги получим, добре ".

Лидерите на 27-те взеха решение също да провиснал повече от 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна за по-добрата ѝ " финансова ликвидност ".

Като част от шестия пакет от наказания против Москва, евролидерите взеха решение още, че най-голямата съветска банк - " Сбербанк ", ще бъде изключена от системата за интернационалните разплащания SWIFT.

Срещата на върха в Брюксел ще продължи и през днешния ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР